Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lahtelaisen 15-vuotiaan Emilia Paavilaisen Minna Canth -juhlavuoden kunniaksi suunnittelema kuosi tulee Eurokankaan mallistoon

Tiirismaan koulun yhdeksäsluokkalaisen Emilia Paavilaisen suunnittelema Samanarvoiset-kuosi puhuu tasa-arvon puolesta Minna Canthin henkeen. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtelainen Emilia Paavilainen, 15, ei ollut uskoa korviaan, kun kuuli, että hänen suunnittelemansa kuosi pääsee Eurokankaan tuotantoon.

Eurokangas ja Minna Canth -seura järjestivät suunnittelukilpailun Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tiirismaan koulun yhdeksättä luokkaa käyvän Emilia Paavilaisen suunnittelema kangaskuosi on yksi neljästä designkuosista, jotka on valittu viime syksynä järjestettyyn kilpailuun osallistuneista töistä.

– Olin tosi yllättynyt. En olisi uskonut, että voin voittaa sillä, että piirrän tikku-ukkoja, Emilia Paavilainen kertoo.

Lue myös: Rajalan perhe rakensi Iitintien varteen palan Pohjanmaata – hirsiseinät luovat lämmintä tunnelmaa
 

Kilpailuteema oli vapaus, rakkaus ja tasa-arvo – teemalla haluttiin kunnioittaa Minna Canthin merkittävää elämäntyötä tasa-arvon edistäjänä ja nostaa esille suomalaista suunnitteluosaamista.

Emilia Paavilaisen suunnitteleman kuosin nimi Samanarvoiset kuvastaa sen sisältöä hyvin.

– Halusin piirtää erinäköisiä ja erivärisiä tyyppejä, jotka kuitenkin ovat kaikki samalla viivalla.

Kutsu myös Minna Canth -juhlavuoden pääjuhlaan

Kilpailuun osallistui ammattisuunnittelijoita ja koululaisia kymmenillä erilaisilla kuoseilla. Paavilainen piirsi alkuperäisen työnsä mustalla tussilla.

– Voittajien joukkoon valikoitui upea kokonaisuus erilaisia kuoseja niin tarinoiltaan kuin visuaaliselta ilmeeltään. Erityinen ilon aihe oli lahtelaisen Tiirismaan koulun koko oppilasryhmän osallistuminen kilpailuun ja yhden voittajatyön löytyminen sitä kautta. Opettaja otti yhteyttä hiukan ennen kilpailuajan päättymistä ja kysyi, vieläkö ennättää osallistua, Eurokankaan ostopäällikkö Riitta Fagerlund kertoo.

Samanarvoiset-kuosi tulee Eurokankaan mallistoon puuvillakankaana ja puuvillatrikoona. Kuva: Sami Lettojärvi

– Olen ollut tässä työssä kymmenen vuotta, eikä ainakaan tänä aikana ole ollut koululaisen suunnittelemaa kuosia tuotannossa, Fagerlund jatkaa.

Samanarvoiset-kuosi, kuten myös muut voittajakuosit, Kaisa Koivurannan suunnittelema Rajaton sekä Maija Fagerlundin suunnittelemat Anna ja Homsantuu ja Katkaistu kangas tulevat mallistoon maaliskuussa.

Emilia Paavilainen ja muut kilpailussa menestyneet suunnittelijat on kutsuttu myös 18.3. järjestettävään Minna Canth -juhlavuoden pääjuhlaan Helsingin Kansallisteatteriin.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi