Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kahvikupit ja fiftari saavat fiiliksiin – Ahlbergit tekevät kirpputorilöytöjä melkein viikoittain

Kristiina Ahlberg innostuu 1950-luvun muotoilusta ja retrokahvikupeista. Hän sanoo, että kirpputorilta ehjän retrokupin ja tassin saa tällä hetkellä 15–20 eurolla.

Esa osti seinällä olevan taulun lohduksi Kristiinalle epäonnisen, Ruotsiin suuntautuneen koiranhakumatkan jälkeen. He menivät hakemaan Göteborgista mäyräkoiranpentua, mutta sillä olikin häntämutka, ja koira jäi ostamatta. ”Itku tuli myyjältäkin”, Ahlberg muistelee koiranostoreissua. Kuva: Paula Pohjamo

Ainakin Arabian kahvikuppi ja tassi saattaa lähteä mukaan, kun Ahlbergin perhe lähtee käymään kirpputorikierroksella. – Varmasti viikoittain tulee käytyä. Jos löydän kuppiparin, jota minulla ei vielä ennestään ole, ostan, Kristiina Ahlberg kertoo kuppien metsästyksestä, josta on tullut ajan myötä harrastus.

Makuuhuoneen näyttävän, Lisa Auditin suunnitteleman unikkotapetin nimi on ”My greenhouse flowers 2”. Kuva: Paula Pohjamo

Retrokupit säilyvät isovanhempien kaapissa

Kaikki alkoi muutamasta kuppiparista, jotka olivat peräisin omien vanhempien sekä mummon kesämökiltä. Nyt isovanhempien kaapissa on niitä jo pinoittain muiden retroastioiden seurassa. Kaappi oli isovanhempien ensimmäinen yhteinen huonekalu, ja Ahlbergeille kotiutuessaan siitä tuli luontevasti viime vuosisadan eri vuosikymmeniä edustavien keräilyaarteiden säilytyspaikka.

Kodissa ennestään ollut pullo sai parin kirpputorilta. Toisessa on säilytetty lasten kastevedet. Kuva: Paula Pohjamo

Jos Ahlberg ei ennestään tiedä bongaamansa ja ostamansa kahvikupin nimeä, hän pyrkii selvittämään sen. On Retikkaa, Aurinkoa, Varpua, Palloa, Popia ja monia muita. Ahlberg sanoo, että kun lataa kuvan Arabian astioihin vihkiytyneiden harrastajien Facebook-ryhmään ja kysyy kupin nimeä, vastauksen saa melko varmasti.

Ahlbergit katselevat kirppareilta kuppeja, jollaisia heillä ei vielä ennestään ole. Kuva: Paula Pohjamo

Koko kokoelmaa käytetään juhlissa

Ahlbergin kokoelmassa on etupäässä massatuotettuja kuppeja, joiden kuviot on tuotettu joko puhaltamalla sabluunan avulla tai siirtokuvana. 1960-luku vapautti koristelun ideologian, ja sen myötä astioihin tuli kirkkaita värejä ja pelkistettyjä kuvioita. Väreillä ja kuvioilla leikiteltiin vielä 1970-lukukin, mutta 1980-luvulla muoti rauhoittui ja astiat vaalenivat.

Moni muistaa värikkäät retrokupit lapsuudenkodistaan tai mummolastaan.

– Näihin astioihin köyhemmilläkin oli varaa. Koska ne olivat arjen käyttöesineitä, minulle ei ole jäänyt lapsuudesta mieleen mitään erityislaatuisia hetkiä kuppien äärellä. Meillä nämä eivät ole päivittäisessä käytössä, vaan käytämme arjessamme mukeja niin kuin nykyään lähes kaikilla on tapana.

Viimeksi koko kokoelma oli käytössä viime keväänä, kun Ahlbergeilla juhlittiin Fannin, 19, ylioppilasjuhlia.

– Pöytä oli täynnä erilaisia kuppeja, ja laitoimme vielä servietitkin eriparia. Kahvia täytyy kaataa useasti, mutta se kannattaa. Kahvi maistuu paremmalta pienestä kupista, Kristiina Ahlberg sanoo.

Kolhiintuneet kupit sivuutetaan

Tällä hetkellä kuppi ja tassi maksavat kirpputorilla 15–20 euroa.

– Sillä hinnalla saa ehjän kuppiparin. Kolhiintuneet ohitan tyystin.

Kirpputoreilta saattaa tarttua mukaan myös muita ihanuuksia, kuten emaliastioita tai vanhoja vaakoja.

Aikaisemmin Kristiina Ahlberg keräsi myös vanhoja pitsiliinoja, jotka hän ompeli yhteen. Nyt liinoja on jo riittävästi. Kuva: Paula Pohjamo

– Olen horoskoopiltani vaaka, ja rakastan vanhoja vaakoja. Niitä on neljä, ja voisi olla enemmänkin, mutta enempää ei mahdu. Emme muutenkaan kerää paljon tavaraa esille pölyttymään. Sitä mukaa kun uusia löytöjä tulee tehtyä, entisiä pyritään kierrättämään eteenpäin.

Parhaat löydöt tehdään kuopiolaisten Ahlbergien kokemuksen mukaan niistä myyntipöydistä, joille on laitettu mummon jäämistöä myyntiin.

– Silloin hinnat ovat järkeviä, ja joukossa saattaa olla esimerkiksi hyvälaatuisia pyyhkeitä, joissa on kauniit pitsireunukset, opastaa Kristiina Ahlberg.

Lounge-tuoli on muotoilutaiteen merkkiteoksiin kuuluva klassikko ja Esa Ahlbergin lempipaikka kotona. Kuva: Paula Pohjamo

Klassikko syntymäpäivälahjaksi

Viime vuosisadan puoliväli on Kristiina Ahlbergin henkinen koti mitä kodin sisustamiseen tulee.

– Esimerkiksi Mademoiselle-keinutuolissa toteutuu tuon ajan ihmisten mittasuhteet. Olen lyhyt, ja minun on kiva istua siinä.

Kristiina Ahlberg sai Ilmari Tapiovaaran suunnitteleman Mademoisellen 50-vuotislahjaksi. Yleensä pariskunnan ollessa kotona Kristiina istuu keinutuolissa ja Esa nojatuolissa.

Kaappi on Kristiina Ahlbergin isovanhempien ensimmäinen yhteinen kalustehankinta. Vaa’an päällä on keraamisia kahvinsuodattimia, joista toinen on peritty, toinen kirpparilta. Kuva: Paula Pohjamo

Sekä Mademoiselle että Charles ja Ray Eamesin suunnittelema klassikkonojatuoli Lounge ovat vuodelta 1956.

Lähteenä myös: Keräilijän aarteet – Rakastetut Arabian astiat koristelijana Esteri Tomula

Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi