Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Valokuvilla sisustamisessa suositaan nyt yhtä isoa kuvaa tai monen pienen otoksen kollaasia

Valokuvat tuovat lämpöä ja persoonallisuutta. Valokuvan paikka voi olla seinän ohella tekstiileissä tai kalusteissa.

Valokuvaaja Tiina Haringin kodissa henkilökuvia on erityisesti eteisen seinällä. Kuvat perheenjäsenistä on ottanut Petra Tiihonen. Kuva: Paula Pohjamo

Ennen vanhaan suomalaisten kirjahyllyssä oli paikka lasten ja lastenlasten valokuville: koulukuville, rippikuville ja ylioppilaskuville. Toinen tärkeä valokuvan paikka löytyi makuuhuoneesta parisängyn yläpuolelta, johon perinteisesti ripustettiin pariskunnan hääkuva. Lisäksi haja-asutusalueilla sijaitsevista omakotitaloista on ollut tapana ostaa ilmakuvia.

Lähtökohtana muu sisustus

Kaikkia näitä valokuvatyyppejä on edelleen monessa kodissa. Mutta valokuvia käytetään nykyään myös uusin tavoin: on valokuvatapetteja, valokuvista tehtyjä isoja kehyksettömiä tauluja, itse kännykällä napsittuja otoksia sekä muotokuvaajan ottamia perhepotretteja ja jopa vanhoista kuvista tehtyjä suurennoksia.

Lila ja Antero Hepomäen olohuonetta koristavat jättimäiset taulut pariskunnan vanhempien hääkuvista. Kuva: Sami Saarenpää
Kuvien sijoittelun lähtökohta on aina kodin muu sisustus. Niina Ahonen

Sisustussuunnittelija Niina Ahonen Stailia Designista sanoo, että henkilökuvien asettelu kotona ei eroa muun taiteen asettelusta.

– Kuvien sijoittelun lähtökohta on aina kodin muu sisustus; ensin katsotaan mitä ympäristö vaatii. Valokuvat ovat tosin henkilökohtaisempia kuin esimerkiksi abstraktit maalaukset. Sen vuoksi miettisin, mihin paikkaan niitä sijoittaisin. Jos kuvassa oleva henkilö on tärkeä, en ainakaan piilottaisi kuvaa pimeimpään nurkkaan. Jos taas on kyseessä kovin henkilökohtainen kuva, sen paikka voisi olla makuuhuoneessa.

Ahosen mukaan valokuvien sijoittelussa väreillä ei ole niin suurta merkitystä kuin maalauksissa, joiden perusteella voidaan hakea koko huoneen värimaailmaa. Muuten sijoitteluun pätevät samat säännöt, eli isolle seinälle iso kuva ja pieneen seinäpinta-alaan pieni kuva.

Valokuvakollaasit yleistyneet

Tekniikan kehittyminen tuo uusia mahdollisuuksia valokuvilla sisustamiseen. Perinteisten canvas-taulujen sijaan voi valita kuvan tulostamisen kiiltävälle akryyli-, lasi- tai metallilevylle. Ifolorin markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen muistuttaa, että canvas-taulu tuo kodikkaan ja pehmeän ilmeen, kun taas esimerkiksi kiiltävä akryylilasi- tai metallitaulu sopii moderniin sisustukseen.

Ahosen mukaan viime vuosina ovat yleistyneet monen erikokoisen valokuvan kollaasit. Uusimpana trendinä on yksi yksittäinen iso taulu tai valokuva.

Valokuvakollaasit lapsista ovat suosittuja sisustuselementtejä. Kuva: Juha Poutanen

Hän suosittelee luovuutta valokuvilla sisustamiseen. Katseenvangitsijana huoneessa voisi toimia esimerkiksi yksi iso taiteellinen valokuva asukkaalle tärkeästä henkilöstä tai maisemasta. Valokuvien ei tarvitse myöskään aina olla seinillä, vaan niitä voi painattaa tekstiileihin tai kiinnittää huonekaluihin tai oviin.

Suosi kontrasteja

Kehystyksessä Ahonen suosii kontrasteja: lapsikuvaan vanhanaikainen puukehys ja vanhaan, esivanhempien hääkuvaan modernit kehykset.

Sisustussuunnittelija toivoisi, että valokuvia käytettäisiin sisustuksessa nykyistä enemmän.

Valokuvia ja maalaustaidetta rinnakkain. Kuva: Paula Pohjamo

– Ne kertovat asukkaista, tuovat kotiin persoonallisuutta ja niitä on helppo tarvittaessa vaihtaa. Koska taulujen asettelu on usein se viimeinen osa sisustusta, se jää usein tekemättä.

Materiaalit

Valokuvien tulostus

Canvas-taulu tulostetaan taidekankaalle, joka pingotetaan taulun taakse puukiilakehykseen. Tulostus ulottuu kehyksen reunan yli. Vaihtoehtoisesti taulussa on puiset kehykset.

Puukuitulevylle tulostettu ja laminoitu kuvataulu

Mattapintainen alumiinitaulu

Galleriataulu tulostetaan alumiinilevylle ja sen päälle kiinnitetään akryylilasi.

Kiiltäväpintainen metallitaulu

Kuvajuliste

Tulostus maksaa 17–150 euroa koon ja materiaalin mukaan. Julisteiden hinnat alkaen 7,95 e, taulujen hinnat alkaen 21,95 e.

Lähde: Ifolor
Muotokuvat

Taiteelliset perhekuvat yleistyvät

Omakuva seinällä on Suomessa harvinaisuus. Tavallisempaa on kuvauttaa lapset tai koko perhe muotokuvaajalla ja teettää kuvasta taulu kodin seinää koristamaan. Usein kuviin pääsevät mukaan perheen lemmikitkin.

Muotokuvauksessa suuntaus on yhä taiteellisempiin kuviin. Esimerkiksi ylioppilaskuvan miljöö voi olla luonnon keskellä sen sijaan, että nuori poseeraa studiossa ruusu kädessään. Pienokaisesta saatetaan ottaa kuva, jossa näkyvät pelkät varpaat.

Perheet haluavat seinilleen myös panorama-kollaaseja, jossa lapset on kuvattu eri-ikäisinä, ja kollaasiseinää päivitetään pikku hiljaa lasten kasvaessa. Kuvakokoelma voi kasvaa jopa koko seinän kattavaksi valokuvamereksi. Muotokuvaajien mukaan uusinta tyyliä edustavat hyvin suuret sisustuskuvat henkilöistä ja maisemista. Maisemakuvaa voidaan käyttää koko seinän peittävänä tapettina.

Seinille kelpuutetut kuvat ovat usein myös tunnelmakuvia ja muistoja jostakin tärkeästä tapahtumasta.

Lähteet: Muotokuvaajat Iida Liimatainen, Sari Muhonen, Tiina Haring sekä K-S Foto
Anne Repo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi