Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Enää harva tekee talonsa kokonaan omin käsin, oma kädenjälki lopputuloksessa on kuitenkin tärkeä

Suosittu ratkaisu on sellainen, jossa talo tulee pystytettynä, mutta sisustus ja pintamateriaalit hoidetaan itse. Mika Rikman päätyi precut-pakettiin, jossa talotehdas pystytti rungon.

Mika Rikman oli precut-toimitukseen erittäin tyytyväinen. Kuva: Minna Mänttäri

Mika Rikman voi jo huokaista helpotuksesta. Noin vuoden kestänyt taloprojekti Lappeenrannan Kivisalmessa alkaa olla loppumetreillä. Muuttamaan perhe pääsi kolme viikkoa sitten.

Taloratkaisussa Rikman päätyi precut-pakettin. Siinä talotehdas hoitaa rungon pystytyksen ja rakentaja jatkaa loput.

– Meille riitti kuitenkin ihan tarpeeksi töitä. Kevään jälkeen olimme rakennuksella tiiviisti. Aina töiden jälkeen vaihdoin vaatteet ja suuntasin rakennukselle, jossa jatkettiin iltamyöhään, Rikman kertoo.

Itse tehtiin muun muassa ulkovuoraus, höyrynsulut, sisäkoolaukset ja lattiaeristykset.

Precut-paketti tuntui Rikmanista hyvältä vaihtoehdolta.

– Olin ollut kaverini apuna auttamassa pystytyksessä, joten tiesin rakentamisesta jo jonkin verran etukäteen. Kyllä talon perusta on niin tärkeä, että se on ammattimiesten hommaa. Pystyttäjä oli hyvin ammattitaitoinen, ja talo saatiin nopeasti säältä suojaan.

Apuna hänellä oli avovaimon lisäksi oma isä sekä avovaimon isä.

– Heistä oli ihan järjettömän iso apu. Esimerkiksi ulkovuorauksessa olisin joutunut muuten ensin mittaamaan, sitten kiipeämään tikkailta alas ja sahaamaan, kantamaan kaiken ylös ja mahdollisesti taas alas mittojen korjaukseen. Nyt homma hoitui sujuvasti. Yritin kyllä joka päivä ottaa hatun pois päästä ja kiittää, Rikman sanoo.

Mika Rikman huolehti itse muun muassa ulkovuorauksesta uuteen taloonsa. Kuva: Minna Mänttäri

Pintamateriaalit usein itse

Rikman perheineen ei ole ainoa laatuaan. Perinteinen hartiapakkirakentaminen on vähenemässä, ja harva tekee talonsa omin käsin alusta loppuun.

Sen sijaan yhä useampi rakentaja päätyy työtapaan, jossa ainakin osa uudesta kodista tulee valmiina talotehtaalta.

– Hartiapankkirakentaminen on vähentynyt varsinkin taajama-alueilla. Haja-asutusalueella sitä näkee vielä jossain määrin. Kokonaan pitkästä puutavarasta rakentaminen on täällä Lappeenrannan alueella melko harvinaista, vaikka se ei ole jäänyt ihan kokonaan pois, kertoo tarkastusinsinööri Jarno Junnonen Lappeenrannasta.

Kyllä talon perusta on niin tärkeä, että se on ammattimiesten hommaa. Mika Rikman

Moni kuitenkin haluaa jättää oman kädenjälkensä uuteen kotiin. Usein sisustus ja pintamateriaalit hoidetaan itse.

– Suosittu on niin sanottu viittä vaille valmis -ratkaisu, jossa talo tulee valmiiksi pystytettynä, mutta sisustuksen ja viimeistelyn tekee rakentaja itse, sanoo Petri Rytikangas Kastelli-taloilta.

Rakennusinsinööriliiton toimitusjohtaja Miimu Airaksinen huomauttaa, että tämä trendi on ollut näkyvissä jo pitkään.

– Kyse on laajemmasta kulttuurisesta muutoksesta, ihmiset ostavat muitakin asioita valmiina. Itse tekeminen on siirtynyt muille alueille, hän sanoo.

Mika Rikmanin taloprojekti kesti runsaan vuoden. Paljon tehtiin itse. Kuva: Minna Mänttäri

Uusia taloja aloitettiin 6 300

Pankkipuolellakin todetaan, että yleisin rakentamistapa on talopaketti.

– Hyvin harvassa ovat ihan kokonaan puhtaat hartiapankkirakentajat. Ja sitten löytyy myös ratkaisuja näiden kahden välillä. Se, että rakennetaan itse alusta loppuun, on hyvin vähäistä tänä päivänä, sanoo OP Kymenlaakson asiakkuuspäällikkö Annaleena Virtanen.

Tilastokeskuksen mukaan kasvussa on etenkin pientalojen liiketaloudellinen rakentaminen. Liiketaloudelliseksi luokitellaan rakentaminen, jossa suurin osa rakentamistyöstä teetetään ulkopuolisella rakentajalla kuten esimerkiksi työkunnalla, kirvesmiehillä tai urakoitsijalla.

Tällainen rakentaminen on toipunut lamasta hyvin. Viime vuonna se oli kasvanut runsaan viidesosan edellisestä vuodesta. Luvuissa lähestytään jo 2010-luvun huippua.

Vielä ollaan kuitenkin kaukana kulta-ajoista. Siinä missä vuonna 2007 uusia taloja aloitettiin jopa 15 000 vuodessa, oli luku viime vuonna 6 300.

Pientaloteollisuus PTT:n suhdannekatsauksen mukaan 70–75 prosenttia uusista omakotitaloista tulee valmiina talotoimittajalta, mutta rakentaja tekee talon omatoimisesti loppuun.

Ainakin Mika Rikman on tyytyväinen.

– Tavoitteena oli, että muuttamaan päästään vielä vuonna 2018 ja että lopettaa ei saa, ennen kuin listat ovat valmiina. Se toteutui, hän sanoo nauraen.

Viime vuonna työmaalla tehtiin pitkää päivää. Kuva: Minna Mänttäri

Raha, aika ja taidot eivät riitä

Omatoiminen rakentaminen on vähentynyt lähes 60 prosenttia 2010-luvun huippuajoista ja jatkaa laskuaan.

Tilastokeskuksen mukaan täysin omatoiminen pientalorakentaminen saattaa olla vieläkin harvinaisempaa, sillä tähän kategoriaan merkitään usein myös rakennukset, joissa hankkeesta osa tulee talotoimituksena ja talo rakennetaan omatoimisesti loppuun.

Kun etsitään syitä hartiapankkirakentamisen hiipumiseen, puhutaan muun muassa rahasta, ajasta ja siitä, että koko rakentamisprosessi koetaan vaikeaksi. Kustannuksetkin on helpompi arvioida, jos tilaa talopaketin.

Kyse on laajemmasta kulttuurisesta muutoksesta, ihmiset ostavat muitakin asioita valmiina. Miimu Airaksinen

Kouvolan rakennusvalvontajohtaja Tapani Ryynänen näkee, että monelle uudesta talosta haaveilevalle rakennusprojektin hahmottaminen on vaikeaa, eikä omatoimiseen rakentamiseen siksi uskalleta ryhtyä.

– Rakentamisprosessiin liittyvien asioiden selvittäminen koetaan myös liian työläänä. Sama kehitys on tapahtunut vuosikymmenten kuluessa myös autojen huoltamisessa. Vielä 1970-luvulla autoja huollettiin paljon enemmän itse, mutta tänä päivänä ne viedään ammattilaiselle huollettavaksi, hän sanoo.

Esivalmistettujen rakennusosien eli taloelementtien ansiosta rakentamisen aikataulu on nopeutunut. Kun talot nousevat harjaan yhä nopeammin, itse tekeminen koetaan myös hitaana vaihtoehtona.

Rakennusprojekti alkaa olla loppusuoralla. Kuva: Minna Mänttäri

– Rakentajien mahdollisuus käyttää omaa työaikaa rakentamiseen lienee myös vähentynyt, sanoo tarkastusinsinööri Jarno Junnonen Lappeenrannasta.

Samaan aikaan rakentaminen on ammattimaistunut, ja ammattilaisten taitoon luotetaan yhä enemmän. Myös suojausaika ja työmaavaihe lyhenevät, kun talo kootaan esivalmistetuista osista.

Myös asuntokauppojen vastuukysymykset painavat, sillä oikeudessa myyjän vastuu korostuu. Jos rakentaminen on uutta taloa kaipaavalle täysin vierasta, ei riskiä haluta ottaa.

– Vastuu siirretään asiantuntijaorganisaatiolle, joka on se talotehdas suunnittelijoineen ja alihankkijoineen, Ryynänen sanoo.

Leena-Kaisa Laakso
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi