Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Talvi tulee aikanaan, vaikka nyt se on vaikea uskoa – varautua voit jo nyt

Nollakeleillä ilmalämpöpumppu hoitaa homman, mutta kovemmilla pakkasilla esimerkiksi varaava takka toimii hyvin muun lämmityksen tukimuotona. Kuva: Anssi Hietamaa

Marraskuun poikkeuksellisessa lämmössä ja ankeassa harmaudessa on vaikea kuvitella, että itse asiassa nyt voisi olla lunta ja pakkasta. Ja kyllä ne sieltä tulevat. Kun kylmä kausi toden teolla pääsee alkuun, on mukavaa olla valmiina sitä varten.

Ensimmäiseksi tarkistetaan kodin lämmitysasiat. Pyyhi pölyt pattereista, jotka eivät vielä ole päällä. Varmista, että termostaatit toimivat. Jos patteri on mallia ”ei saa peittää”, varmista ettet ole peittänyt sitä esimerkiksi verhoilla. Lämpö kulkee myös paremmin, jos patterit ovat esillä, eivätkä kesän jäljiltä tavaravuorien takana.

Jos vesikiertoinen patteri ei tunnu lämmittävän tai pitää ääntä, ilmaa se. Paitsi jos asut kerrostalossa. Siellä ilmaamisen hoitaa aina asiantuntija eli huoltomies. Kerrostalon vesikierto on isompi asia kuin yhden asukkaan olohuoneen patteri.

Etenkin uusissa kerrostaloissa, joissa on huoneistokohtaiset termostaatit, oman asunnon lämpötilaa voi säädellä. Se on kuitenkin kohtuullisen hidasta eli lämpenemiseen menee noin puoli päivää. Jos luvassa on kovia pakkasia, ennakoi ja ala nostaa lämpötila ajoissa. Yleensä kerrostaloissa lämmitys ei ole huoneistokohtainen, vaan talokohtainen. Keskimäärin lämpötila on suositusten mukaan 21 astetta. Asukkaat kokevat lämmön eri tavalla – siinä missä toinen palelee, toinen kokee että asunnossa on liian kuuma. Asuntojen väliset lämpötilat voivat myös vaihdella. Jos kerrostaloasuntosi lämmössä on huomauttamista tai asunto tuntuu vetoisalta, ota yhteyttä isännöitsijään, älä tee itse isoja toimenpiteitä.

Vain imurointi itse

Mikäli omakotitalosi lämpiää ilmalämpöpumpulla, huolla se siltä osin kuin voit tehdä sen itse. Käytännössä se tarkoittaa ulkoyksikön puhdistamista pölystä ja irtoroskista ja sisäyksikön imurointia. Karkeasuodatin pitäisi muistaa puhdistaa noin kahden viikon välein. Mitä puhtaampi suodatin, sitä tehokkaammin laite toimii.

Muutaman vuoden välein on hyvä kutsua paikalle huoltomies, joka puhdistaa laitteen lamellit ja voi samalla tarkistaa, onko laitteen kylmäainetta riittävästi.

Säädä muiden lämmityslaitteiden termostaatit pari astetta pienemmäksi kuin ilmalämpöpumpun tuottama lämpö on. Ja muutenkin aloita sähkölämmitys vasta kun ilmalämpöpumpun teho ei enää riitä lämmittämään huonetilaa. Siis pakkasilla.

Nollakeleillä ja muutaman asteen pakkasilla ilmalämpöpumppu on energiatehokkaampi lämmitys kuin esimerkiksi puiden polttaminen varaavassa takassa. Kovilla pakkasilla lämmityslasku pienenee, jos pidät takassa tulia muun lämmitysjärjestelmän tukena. Muista myös sulkea pellit, kun hiillos on sammunut, ettei lämpö karkaa taivaan tuuliin.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi