Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Pian selviää, onko Suomen kaunein koti Lahden Anttilanmäellä - katso kuvat

Suvi, Petteri ja Lumi Malisen koti on tehnyt pitkän remonttimatkan nykyiseen asuunsa. Lähipiiri kannusti perheen osallistumaan MTV3:n televisio-ohjelmaan.

Talo on rauhallisella paikalla päättyvällä kadulla. Kuva: Sami Lettojärvi

Kun Suvi ja Petteri Malinen astuivat reilut viisi vuotta sitten sisään vanhaan taloon Lahden Anttilanmäellä, he olivat aika varmoja, että koti oli löytynyt.

Vihdoin, sillä pari oli etsinyt vanhaa taloa Lahdesta ja lähiseudulta vuosien ajan. Kun sopivaa taloa ei tahtonut löytyä, he jättivät lopulta muun muassa Anttilanmäellä ja Pyhättömänmäellä Lahdessa postilaatikoihin viestejä, että etsivät kotia.

Yhteydenottoja tuli, ja neljää kohdetta Maliset kävivät katsomassa. Vuosina 1926–1927 rakennettu talo viehätti eniten.

– Tämä oli terve talo, jossa on toimivat tulisijat eikä tätä ollut remontilla pilattu, Petteri Malinen kertoo.

– Olin 2000-luvun alkupuolella Kymintiellä remontoimassa vanhaa puutaloa. Siinä jotenkin tajusin, että tällaisessa haluaisin itsekin asua, Petteri Malinen sanoo.

Petteri, Suvi ja Lumi Malisen koti Lahdessa kilpailee Suomen kauneimman kodin tittelistä MTV-kanavan televisio-ohjelmassa. Suvi Malinen työskentelee sairaanhoitajana ja Petteri Malinen on Rela-yhtymän koulutusjohtaja. Kuva: Sami Lettojärvi

Remontti koko taloon

Vanhat matkalaukut ovat kaunis sisustuselementti. Kuva: Sami Lettojärvi

Edelliset asukkaat olivat tehneet reilun viidenkymmenen neliön laajennusremontin vuonna 2000. Talo kaipasi jo remonttia, joten Maliset panivat tuulemaan.

Remontoinnin yhteydessä talo sai kokonaan uuden sisustuksen. Alkuun Maliset tekivät paljon itse, mutta Lumi-tyttären, 4, synnyttyä he käyttivät myös ulkopuolista apua ja ammattilaisia.

Hommaa kodissa on riittänyt laidasta laitaan. Yläkertaan on portaikkoa pitkin kannettu muun muassa painava amme, marmoritaso ja lämminvesivaraaja. Yläkerran lattiaa hiottiin viikko ja lattia maalattiin neljästi.

Alakerrassa ovat isäntäväen makuuhuoneet, yläkerrassa vierashuone. Siellä on melko usein vieraita, joko perheen ystäviä tai Polvijärveltä kotoisin olevan Suvi Malisen sukulaisia Itä-Suomesta.

4-vuotiaan Lumi Malisen lempipaikka kotona on oma huone. Kuva: Sami Lettojärvi

Lähipiiri kannusti osallistumaan tv-kisaan

Suvi, Petteri ja Lumi Malisen talon remontointia seuranneet tuttavat ovat sanoneet, että talosta pitäisi tehdä kirja tai tarina. Ystävät ja Suvi Malisen äiti kannustivat osallistumaan Suomen kaunein koti -ohjelmaan MTV3-kanavalla.

– Ensin ajattelimme pitkään, että emme ehkä halua, se ei ole meidän juttumme. Viime keväänä hakuajan alkaessa päätimme kuitenkin osallistua, Suvi Malinen sanoo.

– Ohjelmassa on hyvähenkinen formaatti ja ajattelimme monen kannustamana, että siinä voisi avata meidänkin talomme tarinaa, Petteri Malinen jatkaa.

Salissa mahtuu puuhaamaan monenlaista. Lumi Malinen tykkää yhteisistä kahvihetkistä. Kuva: Sami Lettojärvi

Kannatti osallistua, sillä nyt Malisten koti Anttilanmäellä kilpailee Suomen kauneimman kodin tittelistä. Pariskunta ei lopputulosta jännitä, sillä jo finaalipaikka kaikkien kauniiden kotien joukossa on heille mieluisa.

Suvi Malinen tykkää ottaa vuodenajat huomioon sisustuksen yksityiskohdissa. Kodin keittiössä on jo talvista tunnelmaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Puoli vuotta ilman vettä

Talon sisustus noudattaa samaa romanttista tyyliä kautta linjan. Tv-ohjelman tuomarit kehuivat kokonaisuutta viimeistellyksi. Harmonisen kokonaisuuden eteen pariskunta on nähnyt paljon vaivaa.

Välillä mietittiin, onko tässä mitään järkeä. Petteri Malinen

– Kun Lumi syntyi, meillä oli juuri käynnissä iso sauna- ja kylppäriremppa. Vettä ei tullut puoleen vuoteen. Kävimme pesemässä pyykkiä ja suihkussa Kunnaksessa Petterin vanhempien luona, Suvi Malinen kertoo.

Yläkerran kylpyhuoneessa Petteri Malinen pomppaa kylpyammeeseen ja muistelee nauraen hetkeä, jolloin pääsi ensimmäistä kertaa suihkuun.

– Remonttiaika on ollut mukavaakin. Olemme tykänneet suunnitella ja miettiä asioita yhdessä, Suvi Malinen sanoo.

Pariskunta tekee mielellään asioita tarkasti.

Makuuhuoneen seinässä oli ennen ikkuna, nyt peili. Kuva: Sami Lettojärvi

– Välillä mietittiin, onko tässä mitään järkeä, mutta jälkeenpäin on todettu, että turhaa työtä ei ole ollut, Petteri Malinen sanoo.

Lopputulos miellyttää ja moni asia näyttää siltä kuin se olisi ollut talossa aina. Kuten vaikkapa keittiön oven päällä oleva kaari-ikkuna: se näyttää olleen paikoillaan melkein sata vuotta, vaikka se on tehty itse vain muutama vuosi sitten, aikamoisen sotkun kera.

Keittiön oven kaari-ikkuna kuuluu kohtiin: kannatti nähdä vaivaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Makumieltymykset käyvät yksiin

Maliset ovat suunnitelleet sisustuksen yhdessä, maut käyvät yksiin. Suuria linjoja mietitään yhdessä, mutta yksityiskohdat jäävät enemmän Suvi Malisen valittavaksi.

Suvi Malisen ukin vanha pyörä sopii pihaan. Kuva: Sami Lettojärvi

– Kukkatapetti-ihminen en ole, niistä on joskus käyty keskusteluja, Petteri Malinen sanoo nauraen.

Puoliso toteaa, että vaihtaa esimerkiksi tekstiilejä mielellään vuodenajan mukaan.

– Kohta saa laittaa talvisempaa ja jouluisempaa, se on ihanaa.

Vanhoja kalusteita Malisilla oli jo ennen kuin talo löytyi. Heillä oli Jokimaalla kuuden neliön varasto, joka oli lattiasta kattoon täynnä vanhoja kalusteita ja tavaraa.

Sauna on Malisille mieluisa paikka. Kuva: Sami Lettojärvi

Villasukat kuuluvat asiaan

Sijainti Anttilanmäellä on Malisten mielestä loistava: rauhallinen alue lähellä palveluita, välimatkat ovat lyhyitä.

Talossa on neljä tulisijaa: kolme pönttöuunia ja yksi puuhella keittiössä. Ne pitävät talon lämpimänä, lisäksi lämmönlähteenä on suora sähkölämmitys.

– Lattiat ovat varsinkin talvella viileät, täällä saa kulkea villasukat jalassa, mutta sehän vähän kuuluu asiaan tällaisessa talossa, Suvi Malinen tuumii.

Mahtaako kodissa olla lempipaikkaa? Malisten mielestä se on sauna, jossa pääsee rentoutumaan – välillä ihan kahdestaankin.

Suomen kaunein koti -ohjelman finaalijakso nähdään MTV3-kanavalla 28.11.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi