Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Yhä harvempi valitsee varaavan takan – tulisijan valinnassa mietitään ensin ulkonäköä

Jorma Sipilä hankki vapaa-ajan asunnolleen takan ja uunin yhdistelmän maalämmön tueksi.

Pohjatöiden jälkeen takan muuraukseen ja muihin asennustöihin kuluu vielä pari viikkoa ennen kuin tulet saadaan uunin. Uunimestarit Tero Nissinen (sisällä) ja Tuomas Partio käyttivät kulkuväylänä ikkunaa. Kuva: Sanni Haikarainen

Tero Nissinen ja Tuomas Partio kantavat keraamista elementtiä talosta ulos leikattavaksi. Uunimestarit kokoavat elementeistä takan ja uunin yhdistelmää Jorma Sipilän vapaa-ajan asuntoon.

Rakentaminen on vasta alussa. Aikaisemmin tulisijana toimi paikalla muurattu takka-leivinuuni ja puuhella.

– Se savutti. Kokeilimme sitä muutaman kerran, mutta ei se houkutellut käyttöön, Jorma Sipilä kertoo.

Keravalainen Sipilä osti vaimonsa kanssa Pertunmaalla sijaitsevan omakotitalon vapaa-ajan asunnokseen kolme vuotta sitten. Kauppoja tehdessä talo oli vielä vakituisesti asuttu. Rakennuksessa on maalämpö, joka pitää peruslämmön sisällä talon ollessa tyhjillään. Uusi tulisija toimii apuna lämmityksessä ja ruoanlaitossa.

Jos hormin läpivientiä ei ole hyvin suunniteltu, eteen voi tulla haasteita. Markku Prättälä

– Sopivaa tulisijaa ei ollut ihan helppo löytää. Tavoitteena oli hankkia varaava takka-paistouuniyhdistelmä ja sen rinnalle vuolukivinen puuhella. Emme halunneet perinteistä leivinuunia, jossa poltetaan puuta, vaan paistouunin, joka lämpiää takkaa poltettaessa ja jota voi samalla käyttää ruoanvalmistukseen.

Takan sisus on keramiikkaa, mutta päällys tehdään vuolukivestä. Kokoaminen tapahtuu paikan päällä, joten työ etenee vaiheissa. Rakenteita on kuivatettava välillä. Tulta pääsee tekemään vasta parin viikon kuluttua.

– Polttopuuta saa omalta tontilta niin paljon kuin vain jaksaa tehdä, Sipilä sanoo.

Yhä harvempi valitsee varaavan tulisijan

Tuomas Partio leikkaa takkaelementtiä oikeaan kokoon. Kuva: Sanni Haikarainen

Takka on tärkeä lämmönlähde Sipilöiden vapaa-ajan asunnolla, mutta yhä harvempi nykyajan rakentaja valitsee varaavan tulisijan.

Energiatehokas rakentaminen ja asutuksen siirtyminen kaupunkeihin ovat vähentäneet varaavien tulisijojen kysyntää. Viime vuosikymmenen aikana niiden markkina on ollut laskeva satunnaisia nousupiikkejä lukuun ottamatta.

Energiatehokkaissa ja tiiviissä taloissa takka on usein lähinnä tunnelman tekijä. Lisäksi nykyajan rakentajat ovat yhä useammin kaupungissa kasvanutta sukupolvea, jolla ei ole kosketusta niin sanottuun mummolakulttuuriin leivinuuneineen. Puulla lämmittäminen voi olla vierasta, klapien teko ei viehätä, eikä polttopuista haluta roskaa sisätiloihin.

Mielikuvaan vaikuttaa myös uusien, energiaa säästävien lämmitysratkaisujen markkinointi. Maalämpö voi tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin esimerkiksi suorasähkö, varaava takka ja ilmalämpöpumppu, vaikka jälkimmäinen tulisi edullisemmaksi.

Ulkonäköä mietitään ensin

Nordpeisin Tokyo-takka sopii myös tilanjakajaksi. Liekki näkyy molempiin suuntiin. Kuva: Suomen sisustustakka

Tulisijan valinnassa ensisijainen kriteeri on ulkonäkö.

– Takka on keskeinen, hallitseva elementti kodissa, joten sen pitää miellyttää asukkaiden silmää ja ulkoasun pitää kestää aikaa, sanoo myyntijohtaja Markku Prättälä tulisijoja valmistavasta Tulikivestä.

Toiseksi on tärkeää miettiä, tarvitaanko tulisijaa asunnon lämmitykseen. Varaavan tulisijan hankkiminen nollaenergiataloon ei ole välttämättä hulluutta. Se takaa paitsi lämmön, usein myös mahdollisuuden ruuanlaittoon sähkökatkon aikana.

Varaava takka sijoitetaan mahdollisimman keskelle asuntoa, koska sillä haetaan aina myös lämmityshyötyä. Jos takkaa käytetään myös ruoanlaittoon, luonteva sijoituspaikka on olohuoneessa lähellä keittiötä.

Pienikin tulisija voi riittää tunnelman tuojaksi. Tämän Conturan takan korkeus on vain vähän yli metrin. Kuva: Suomen sisustustakka

Ruotsalaisen takkavalmistaja Conturan teettämästä kyselystä selvisi, että suomalaiset sijoittaisivat takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Olohuone ylsi suosiossa vasta toiselle sijalle. Naiset halusivat takan olohuoneeseen miehiä useammin.

Miehistä jopa 13 prosenttia oli sitä mieltä, että takkaa ei missään nimessä laitettaisi olohuoneeseen vaan esimerkiksi saunatupaan tai oleskeluaulaan.

Pelkistetty tyyli ja isot luuku myyvät

Jos tilaa riittää, voi takan saada vaikka roikkumaan katosta, kuten tämän JC Bordeletin Zelia-mallin. Kuva: Suomen sisustustakka

Takkojen ulkoasussa suosittu tyylisuunta on nyt moderni ja pelkistetty. Tulta halutaan nähdä paljon, joten luukut ovat isoja. Perinteiset koristeelliset takkamallit eivät juuri kiinnosta.

Yksi tärkeimpiä asioita takkaa hankittaessa on varmistaa, että tulipesä saa riittävästi palamisen vaatimaa korvausilmaa.

Nykyaikaisissa taloissa on lähes poikkeuksetta koneellinen ilmanvaihto, joka on jatkuvasti päällä. Näin ollen sisätiloissa on alipaine, eikä sisään tuleva ilma välttämättä riitä sytyttämään puita.

– Aina syksyisin tulee kyselyjä, miksi takka ei vedä. Usein syynä on juuri se, että paloilmaa ei ole riittävästi, kun koneellinen ilmanvaihto vetää sitä pois, Markku Prättälä sanoo.

Apu löytyy monesti avaamalla ikkuna tai ovi hetkeksi sytyttämisvaiheessa. Liesituulettimen pitää olla sammuksissa. Myös ilmanvaihdon voi tilapäisesti kytkeä pois päältä, jos se on mahdollista.

Takan luukun pitää olla tiivis, jotta ilmanvaihto ei häiritse palamista tulen sytyttyä.

Koneellisen ilmanvaihdon yleistyminen on haastanut takkasuunnittelijat. Keskustelu talovalmistajien kanssa on tärkeää, ja Prättälän mukaan sitä käydäänkin paljon.

– Yhä enemmän ollaan menossa ratkaisuihin, joissa paloilma tuodaan takan alle tai hormia pitkin takan sisään.

Mihin takka pannaan?

Tero Nissinen rakentaa takkaosan pohjaa. Takka-leivinuuni päällystetään vuolukivellä. Kuva: Sanni Haikarainen

Takan voi asentaa myös jälkikäteen useimpiin taloihin. Uusi takka ja hormi vaativat rakennusluvan. Vanhan takan vaihto uuteen voi onnistua pelkällä ilmoituksella kunnan rakennusvalvontaan. Lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja.

Rivi- ja paritaloissa asennuksesta pitää sopia myös taloyhtiön kanssa.

Talon rakenteet vaikuttavat sijoituspaikan valintaan. Varaava tulisija edellyttää vahvistettua pohjaa, ja kantavat rakenteet määräävät hormin kulkua.

– Jos hormin läpivientiä ei ole hyvin suunniteltu, eteen voi tulla haasteita, Markku Prättälä sanoo.

Vinkit sopivan tulisijan valintaan

Lämmitykseen, toimii usein ruoanlaitossakin. Lämmitetään noin kaksi tuntia, säteilee lämpöä 24—36 tuntia. Turvallinen, varoalue muutamia senttejä. Lämpö tuntuu samankaltaiselta kuin auringonlämpö iholla. Kiertoilmatakka

Sisäosa metallia, seisoo omilla jaloillaan. Isot luukut, joista liekit näkyvät hyvin. Ympärille rakennettavat kuoret voi verhoilla erilaisilla materiaaleilla, jolloin takka sulautuu asunnon muihin kalusteisiin. Antaa lämpöä vain sen aikaa kun tuli palaa. Modernien kiertoilmatakkojen teho on säädettävissä.

Sanni Haikarainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi