Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Rakkaasta vaatteesta voi tuunata kotikonstein persoonallisen tarjottimen

"On ihanaa, että lapsuudestani tuttu mekko saa uuden elämän", tarjotinkurssin vetäjä Airi Nuormäki iloitsee.

Pala Airi Nuormäen lapsuusmekon kangasta päätyi tarjottimen pinnaksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Löytyykö kaapeistasi kulahtanut puutarjotin, jota et ole käyttänyt vuosiin? Kädentaitoja muun muassa Heinolan kansalaisopistolla opettava Airi Nuormäki on innostunut raikastamaan tarjottimia laminoimalla niiden pinnoille kotikonstein rakkaita kankaanpaloja.

– Käytän termiä laminointi, koska koristelen koko tarjottimen pinnan yhtenäisellä kankaalla. Se on helppoa ja siinä on vahva kierrätysperiaate. On ihanaa, että lapsuudestani tuttu mekko saa uuden elämän. Käytän mieluiten luonnonkuituja, koska ne imevät lakan parhaiten. Vaatekankaiden lisäksi tähän sopivat vanhat pyyhkeet ja pöytäliinat.

Ylimääräinen kangas leikataan irti mattoveitsellä. Kuva: Sami Lettojärvi

Kankaiden kuviointia voi halutessaan tuunata kankaanpainantaväreillä, joista Nuormäki vinkkaa hankkimaan mustan ja valkoisen lisäksi päävärit. Niitä sekoittamalla saa omia hienoja värisävyjä. Kankaasta kannattaa leikata hieman tarjotinta suurempi pala, jotta sitä riittää kurveihin ja kiristyksiin.

Hio, lakkaa, hio, lakkaa

Tarjottimen työstäminen aloitetaan hiomalla pinta sameaksi, jotta lakka tarttuu paremmin. Moni haluaa myös pohjamaalata tarjottimen. Jos kangas on kovin ohut ja vaalea, tarjotin kannattaa maalata valkoiseksi.

Pölyjen pyyhinnän jälkeen tarjotin lakataan huolellisesti. Nuormäki kertoo sekoittavansa ensimmäisellä kerroksella mukaan 10-prosenttista puuliimaa. Sen jälkeen puoliksi taitettu kangas asetellaan tarjottimen puoleen väliin ja kankaan ilmakuplat silitellään pois. Tämän jälkeen kangas avataan, ja sillä peitetään koko pinta.

Pinta lakataan jälleen huolellisesti, mutta ohuesti.

Hiottu pinta lakataan 3-4 kertaa. Lakan on hyvä kuivua välissä vaikka yön yli. Kuva: Sami Lettojärvi

Lakkapinnan on hyvä antaa kuivua ainakin yön yli ennen kevyttä hiontaa. Nuormäki sanoo lakkaavansa ja hiovansa pinnan kolme–neljä kertaa. Valmis tarjotin kestää hyvin lämpöä ja sen voi pyyhkiä puhtaaksi kostealla rätillä.

Kankaan kuviointia voi vahvistaa kankaanpainantaväreillä. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan kansalaisopistolla järjestetään 20.10 Persoonallinen tarjotin -kurssi, jolla tehdään oma kangaskuviointi, joka lähetetään laminoitavaksi valittuun tarjotinmalliin alan yritykseen. Kurssille voi ilmoittautua vielä tänään perjantaina.

Kankaan voi kuvioida myös itse. Kangasta voi maalata esimerkiksi siveltimellä tai käyttää apuna sabluunoita. Kuva: Sami Lettojärvi

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi