Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Koiraperhekin voi sisustaa tyylikkäästi, tärkeintä on kestävyys ja pestävyys

Oikeilla materiaalivalinnoilla voi välttää raapimisjäljet lattiassa ja koirankarvat sohvatyynyillä.

Luca hyppäsi kuvaushetkellä emännän sängylle. Koiran oma peti sopii huoneen värimaailmaan. Kuva: Mirja Hussain

Chihuahua Luca, 13, tervehtii vieraita ovella haukahtaen korkealta ja kovaa. Seremonia on nopeasti ohi ja pian koira kellahtaa selälleen rapsutettavaksi eteisen pitkälle kuramatolle. Matto on yksi niistä asioista, jonka Lucan omistaja Mari Paasiranta on valinnut juuri lemmikkinsä takia.

– Kunnon kuramatto eteisessä on koirataloudessa ihan ehdoton. Se on erittäin helppo, koska siihen jäävät koiran mahdollisesti mukanaan tuomat roskat ja kura. Kumipohjan ansiosta matto pysyy hyvin paikoillaan ja parkettilattia säilyy hyvässä kunnossa, Lahden keskustassa asuva Paasiranta mainitsee.

Kolmekiloisesta pikkukoirasta ei jää parkettiin kynnenjälkiä, mutta yleensä lemmikkiperheiden koteihin suositellaan lattiaksi muita materiaaleja. Tärkeimmät kriteerit ovat helppohoitoisuus ja kestävyys.

Koiran vesi- ja ruokakipot voivat olla sisustukseen sopivat. Kuva: Mirja Hussain

– Laatta- ja vinyylilattiat ovat kaikkein kestävimmät lattiamateriaalit. Myös korkki on hyvä, sitä tosin käytetään nykyään todella vähän. Tammiparketti on myös vaihtoehto kestävän ja kovan puun takia. Pehmeät puulajit ja kiiltävät parketit eivät sovellu hyvin lemmikkieläinkoteihin, Mari Paasirannan äiti, sisustussuunnittelija Liisa Paasiranta kertoo.

Eteisen kuramatto on koiraperheessä tärkeä. Mari Paasiranta löysi maton rautakaupasta. Kuva: Mirja Hussain

Kuraeteisiä ja harmaita pintoja

Koirat, ja muutkin lemmikkieläimet, huomioidaan nykyään sisustuksessa pohtimalla entistä tarkemmin kodin helppohoitoisuutta ja toimivuutta.

Lattioissa harmaat ja ruskeaan taittavat sävyt eivät näytä likaa kuten valkoiset pinnat. Sisustussuunnittelija Anita Koponen

– Näitä asioita mietitään jo uutta taloa rakentaessa. Moni haluaa esimerkiksi eteisen läheisyyteen tai kodinhoitohuoneisiin tassujen pesupaikan. Myös materiaalivalintoja harkitaan tarkemmin ja värisävyjen merkitys ymmärretään paremmin. Lattioissa harmaat ja ruskeaan taittavat sävyt eivät näytä likaa kuten valkoiset pinnat, tila- ja sisustussuunnittelua tekevän Anita Koponen Designin Anita Koponen sanoo.

Liisa Paasiranta (vas) on suunnitellut asiakkaille koiran petejä. Mari Paasirannan kotona koira näkyy järkevinä materiaaliratkaisuina. Kuva: Mirja Hussain

Kerrostaloasuntoihin ei saa helposti vesipisteellä varusteltua kuraeteistä, mutta pienen Lucan voi kantaa kurakeleillä suoraan kylpyhuoneeseen ja pestä näppärästi tavallisessa käsienpesualtaassa. Kuivaamisen jälkeen koira puikahtaa tottuneesti olohuoneen mustalle nahkasohvalle, jossa sen nukkumispaikka on sohvatyynyjen päällä. Nahkasohvakin oli Paasirannalta tietoinen valinta.

Talja on koiraperheessä kätevä matto, koska sen voi vesipestä. Kuva: Mirja Hussain

– Nahka on materiaalina kiva, se on helppo pyyhkiä puhtaaksi, Lucan emäntä sanoo.

Jos nahkasohva ei nappaa, kannattaa sohvaa hankkiessa miettiä jälleen käytännöllisyyttä. Anita Koponen suosittelee huonekaluihin yleensäkin kestäviä ja helppohoitoisia luonnonmateriaaleja kuten puuta ja puuvillaa. Sohvatyynyjen on hyvä olla irrotettavia ja päällisten pestäviä.

– Torkkupeitoillakin voi suojata huonekaluja ja ne on helppo heittää pesukoneeseen, Koponen vinkkaa.

Lahden keskustassa asuvan Mari Paasirannan kerrostaloasunnossa ei ole kuraeteistä, joten Luca pestään usein kylpyhuoneen käsienpesualtaassa. Kuva: Mirja Hussain

Esteettiset ruoka- ja vesikipot

Lucan lyhyet päivätorkut sohvalla ovat ohitse ja seuraavaksi koira tepsuttelee ruoka- ja vesikipoilleen, jotka on sijoitettu keittiössä omaan pieneen syvennykseen seinän vieressä, kulkuväyliltä syrjään. Koska vettä voi roiskua lattialle, on asunnon mustavalkoiseen sisustukseen sopivasti mustien kippojen alla pieni valkoinen pyyhe. Mari Paasirannan mielestä lemmikkien tavarat on helppo valita omaan tyyliin sopivasti.

– Ruokakippojen ei ole pakko olla sitä perusmuovitavaraa marketista vaan ne voivat olla myös esteettisesti kauniita.

Liisa Paasiranta on samaa mieltä ja kertoo tehneensä asiakkaille tilauksesta esimerkiksi koiralle oman nojatuolin tai keinonahkaiset rappuset, joiden avulla mäyräkoira pääsee kiipeämään sohvalle. Myös Anita Koponen on toteuttanut koirapetejä mittatilaustyönä vierekkäin nukkuville isoille koirille portaikon alle ja makuuhuoneeseen. Amerikkalaistyylisiä toppasänkyjä koirille Suomessa ei vielä näe, mutta muuten lemmikkien omat huonekalut ovat nousussa.

Mari Paasirannan mielestä nahkasohva sopii myös koiraperheisiin. Kuva: Mirja Hussain

– Selkeys, ajattomuus ja helppohoitoisuus kulkevat suomalaisissa lemmikkiperheissä käsi kädessä. Nykyään saa jo paljon kauniita ja koiraystävällisiä materiaaleja, jotka sekä helpottavat arkea että luovat kauniin kodin, Koponen lisää.

Viimeiseksi pääsemme kurkistamaan Lucan omaa koirapetiä, joka on tehty Mari Paasirannan johtamalla, kotimaisten huonekalujen suunnitteluun ja valmistukseen erikoistuneella Novapakin tehtaalla. Puuvillakankaalla päällystetyn pedin sisällä on höyhensekoite, harmaa väri on jälleen valittu makuuhuoneen värimaailmaa noudattaen.

Luca on valmiina lähtemään ulos. Kuva: Mirja Hussain

– Siinä Luca nukkuu yönsä tyytyväisenä. Alkuillasta se käväisee meidän sängyssä. Joskus Luca kaipaa selvästi omaa rauhaa ja hakeutuu eri huoneeseen vaikka sohvan tai yöpöydän alle, Paasiranta naurahtaa.

Ammattilaisten vinkkejä

Älä osta samettisohvaa koiraperheeseen

Seinät. Pyyhittävät maalipinnat tai struktuuripinnoitetut seinät ovat helppohoitoisempia ja näppärämpiä uusia tarvittaessa kuin paperitapetit. Vinyylitapettejakin voi pyyhkiä puhtaaksi.

Lattiat. Helppohoitoisempia vaihtoehtoja lattiamateriaaliksi ovat vinyylilankut, vinyyliasuntomatot ja keraamiset laatat. Näissä ei ole puuta tai puukuitua, joten ne kestävät vesirasitusta huomattavasti paremmin ja ne ovat myös kulutusta kestäviä.

Matot. Eteisessä kannattaa panostaa kunnon kuramattoon. Muuten matoiksi kannattaa valita vesipestäviä mattoja. Keinokuituisten ja korkeanukkaisten mattojen puhdistaminen on hankalaa. Myös koiran ruokailupaikalle on aiheellista laittaa matto tai muu suoja.

Rappuset. Useamman kerroksen taloissa voi rappusiin laittaa liukuesteitä. Turvaporteilla voi estää turhan rappusissa ravaamisen.

Väljyys. Mitä vähemmän kotona on ylimääräistä tavaraa sitä enemmän koirilla ja muillakin perheenjäsenillä on tilaa liikkua. Varsinkin isommat koirat tarvitsevat tilaa ympärillään. Avara tila on muutenkin helpompi pitää siistinä.

Huonekalut. Suositeltavia materiaaleja ovat kestävät, helppohoitoiset luonnonmateriaalit. Joku valitsee nahkasohvan, toinen helposti pestävät kangaspäällysteet. Kankaan kudoksen vahvuuteen on syytä kiinnittää huomiota, jos koiralla on tapana kynsiä tyynyjä. Jos kudos on liian löysä, se jää helposti kynsiin kiinni. Sametti on sohvamateriaaleista hankalin, se vetää koirankarvoja puoleensa. Karvaisten lemmikkien perheessä ei suosita muutenkaan sähköistyviä materiaaleja.

Siivous. Eläinkodeissa näkee joskus robotti-imureita. Se helpottaa arkea varsinkin karvanlähtöaikana.

(Haastateltavina sisustussuunnittelija Liisa Paasiranta Novapak oy, Anita Koponen Design oy ja osastopäällikkö Marika Kerttula Sisustus ja kodin kalustaminen
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi