Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Suurin odotuksin Habitareen: lahtelaismuotoilijan lastentuolille etsitään jälleenmyyjiä

Sulo-lastentuoli on saatu tuotantoon. Sitä valmistetaan Kiinassa, koska sopivaa tekijää ei löytynyt Suomesta, Virosta tai Itä-Euroopasta.

Jaakko Vesalainen ja Petteri Häkkinen toivovat jälleenmyyjien kiinnostuvan Sulo-tuolista Habitaressa. Esillä on neljä erilaista versiota muunneltavasta Sulosta. Kuva: Katja Luoma

Muotoilija Petteri Häkkisellä ja yrittäjä Jaakko Vesalaisella alkaa keskiviikkona jännittävä loppuviikko Helsingissä Habitare-sisustusmessuilla.

Häkkisen pari vuotta sitten suunnittelemalle Sulo-lastenistuimelle etsitään kiivaasti jälleenmyyjiä. Muotoilija on innoissaan siitä, että palkintojakin saanut tuoli on vihdoin saatu tuotantoon ja sitä esitellään nyt messujen Design Lahti -osastolla.

Tuolin valmistuttamisesta vastaava A. Vesalainen oy havittelee Sulosta haastajaa Stokken lastentuolille. Stokke on tanskalaista designia: monessa suomalaisperheessäkin tunnetaan Trip Trap -tuoli, jota voi muutella lapsen kasvaessa.

Sulo-tuolin idea on myös muunneltavuus: ensin se toimii perinteisenä syöttötuolina, sitten selkänojallisena taaperon tuolina ja lapsen kasvaessa tavallista korkeampana tuolina, jossa myös jalkatuen voi säätää. Lapsi sopii tuoliin istumaan ainakin kymmenvuotiaaksi asti, ja tuoli kestää aikuisenkin istumisen.

Valmistus Kiinassa

Sulo valmistetaan koivusta ja laminaattipintaisesta koivuvanerista. Ensimmäisestä erästä on tulossa valkoisen ja puunvärisen yhdistelmä. Väriskaalaa voidaan myöhemmin laajentaa.

– Vaihtoehtoja on paljon. Voi olla, että tuomme tarjolle myös mallin, jossa puuosat ovat maalattuja.

Tuolit valmistetaan ainakin alkuun Kiinan Dongguanissa, tehtaassa, joka on Vesalaiselle entuudestaan tuttu yhteistyökumppani.

– Etsimme valmistajia Suomen lisäksi itäisestä Euroopasta ja Virosta, muttemme löytäneet tuolille tekijää ja päädyimme tässä vaiheessa Kiinaan. Puuraaka-aine tulee Venäjältä, miehet kertovat.

Ensimmäinen erä on tulossa myyntiin joulukuussa.

– Myyntikanavat selviävät loppuvuodesta. Toivomme löytävämme jälleenmyyjiä ympäri Suomea, Vesalainen sanoo.

Isoisän mukaan nimetty

Petteri Häkkinen innostui lastentuolin suunnittelemisesta muutama vuosi sitten. Silloin hän pohti yhteistyötä lastentuoleja myyvän yrityksen kanssa. Häkkinen halusi tehdä tuoleista paremman version.

Syntyi Häkkisen isoisän nimeä kantava Sulo, jonka tärkeä yksityiskohta on selkänoja, jota kääntämällä tai säätämällä tuoli muuntuu käyttäjälleen sopivan kokoiseksi.

Etsimme valmistajia Suomen lisäksi Itä-Euroopasta ja Virosta. Yrittäjä Jaakko Vesalainen

Muotoilija näki vaivaa tuolin testaamisessa. Hän testasi sitä siskontyttärellään ja lahtelaisessa päiväkodissa. Päiväkodista tuli arvokkaita vinkkejä: jalkatuki on tärkeä, koska lapset rauhoittuvat, kun saavat jalat tuettua.

Pari vuotta sitten yhteistyötä lastenkalusteyrityksen kanssa ei syntynyt, mutta kohta kohdalle osui Suomi100-kalustemuotoilukilpailu, johon Häkkinen päätti osallistua.

Lastentuolien mitoille on tarkat turvamääräykset. Kuva: Katja Luoma

Oma tytär testaa

Sulo-tuoli voitti yleisöäänestyksen ja pääsi jaetulle toiselle sijalle kalustevalmistaja Iskun järjestämässä kisassa. Iskun tuotantoon Sulo ei kuitenkaan toistaiseksi ole sopinut, mutta Häkkinen on. Hän aloitti keväällä Iskun muotoilijana.

– Olen unelmatyössäni. Teen nyt nelipäiväistä työviikkoa ja vuoden vaihduttua siirryn täysipäiväiseksi.

Häkkisen oma yritys Studio Haekkinen saa silloin siirtyä pöytälaatikkoon.

Olen Iskulla unelmatyössäni muotoilijana. Muotoilija Petteri Häkkinen

Tie muotoilijaksi ei ollut Häkkiselle pikkupojasta lähtien selvää. Sysmäläisenä nuorena miehenä hän suunnitteli lukion jälkeen tietotekniikan opiskelua, mutta hylkäsi idean armeijan jälkeen ja lähti Salpauksen puuseppäkouluun. Sieltä tie vei Lahden Muotoiluinstituutin kalustemuotoilun linjalle. Puusepän koulutuksesta on ollut paljon hyötyä muotoilussa.

Vuosi sitten Häkkisestä tuli myös isä. Oli aika hakea Sulo-tuolin prototyyppi varastosta ja siirtyä tosielämän testeihin. Adele-tyttären kanssa tuoli on toiminut hyvin.

Habitare

Lahtelaisilla oma osasto

Sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.–16.9. Tämän vuoden teemana on Juuret, jolla halutaan nostaa esiin alkuperää, aitoutta ja persoonallisuutta.

Lahden seudun kaluste-, sisustus- ja muotoiluosaaminen esittäytyy Habitaressa yhdeksän yrityksen ja viiden suunnittelijan yhteisosastolla, Design Lahti Laiturilla.

Osaston ovat suunnitelleet lahtelainen Johanna Mattila ja hollolalainen Tuomas Eskola.

Sulo-lastenistuimien lisäksi laiturilla on muun muassa divaaneja, sohvia, pöytiä, tuoleja, liikuntakalusteita, valaisimia, viherkeidas, viihdetasoja ja valaisimia.

Kaikki tuotteet on ainakin suunniteltu ja useimmat myös valmistettu Lahden seudulla.

Laiturilla voi myös tavata sisustussuunnittelijoita, muotoilijan, saunasuunnittelijan ja esimerkiksi seppämestarin.

Laiturin rakentamisesta on vastannut Slushin useista osastototeutuksista tuttu lahtelainen Tricton, joka ensiesittelee osastolla valaisininnovaationsa, parviälyvalaisimen.

Osastolla voi tutustua myös suunnittelijahakupalveluun, Design Lahti Findiin, josta voi etsiä paikallisia suunnittelijoita avuksi tuotekehitykseen ja markkinointiin.

Design Lahti -toimintaa koordinoi Lahden seudun kehitysyhtiö Ladec. Lahden seudulla toimii yli 200 muotoilupalveluyritystä tai yksityistä elinkeinonharjoittajaa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi