Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Voiko pöytä herättää hellyyttä kuten vauva? Sitä tutki Lahden Muotoiluinstituutissakin opiskellut Teemu Perttunen

Muotoilijalupaus Teemu Perttunen tutkii epätäydellisyyden viehätysvoimaa. Katsojan silmissä esine voi myös inhimillistyä.

Teemu Perttunen haluaa suunnitella tiloja ja esineitä, joiden ominaispiirteitä ovat leikkisyys, rentous ja iloiset elämykset. Kuva: Photographer: Kai Sinervo

Teemu Perttunen katseli suunnittelemansa pöydän kuvaa tietokoneeltaan ja pohti, mikä oli vialla. Miksi pöytä näytti luonnosvihkossa kivalta, mutta tietokonemallinnuksessa tylsältä?

– Sitten ymmärsin. Luonnokset olivat kivoja, koska niiden mittasuhteet olivat vähän pielessä. Kuin lapsen piirroksessa, jossa kaikki pöydänjalat näkyvät yhtä aikaa. Halusin huonekaluun sen saman estetiikan, kuvailee sisustusarkkitehti, jolla on myös uunituore muotoilun maisterintutkinto Tukholman Konstfackista.

Hän on juuri saapunut Tukholmasta Helsinkiin ja kiiruhtanut haastatteluun Habitare-messuihin liittyvästä palaverista.

Perttunen on yksi neljästä muotoilijalupauksesta, joiden tyyliä ja muotokieltä esitellään tämän vuoden Habitaren Talentshopissa. Perttusen osastolla on esillä myös Curve-pöytä, jonka alkusysäys oli luonnoslehtiön lapsenomaisissa piirroksissa.

Esine voi inhimillistyä

Tuota epätäydellisyyden estetiikkaa Perttunen tutki myös Konstfackin lopputyössään: voisiko harkitun epäsymmetrinen ja muodoiltaan inhimillinen esine herättää kiintymystä ja hoivaviettiä samaan tapaan kuin ihmis- ja eläinvauvat?

Söpöydessä ja avuttomuudessa on kyse mittasuhteista. Perttunen kertoo eläinesimerkin:

– Lyhytkarvaista rottaa pidetään usein ällöttävänä, mutta poimuinen mopsi on monen mielestä söpö, koska sillä on vauvamaisen isot silmät, iso pää ja lyhyet raajat. Myös leveämpi, lyhyempi ja pulskempi huonekalu voi olla helpommin lähestyttävä kuin kylmän suoralinjainen, vaikka niiden funktio olisi sama, Perttunen sanoo.

Voi käydä niin, että esine alkaa inhimillistyä katsojan silmissä. Siitä tulee persoonallinen kumppani, josta on vaikea luopua.

– Epätäydellisyyden on kuitenkin oltava hienovaraista ja alitajuista, jotta se ei käänny itseään vastaan, Perttunen huomauttaa.

Curve-pöydän kaltaisen esineen sarjatuotanto voisi olla kimuranttia, mutta 3D-mallinnuksen avulla tuotanto on mahdollista ilman liian suuria kompromisseja.

– 3D-mallinnus toteutetaan CNC-jyrsimellä puusta. Taustalla on tarkka tekniikka, mutta lopputulos näyttää vähän siltä kuin lapsi olisi tehnyt sen, Perttunen kuvailee.

Muotsikan kasvatti Tukholmassa

Oulussa syntynyt Perttunen tallasi neljä vuotta myös Lahden katuja Muotoiluinstituutin opiskelijana ja valmistui sisustusarkkitehdiksi. Jo sitä ennen hän oli opiskellut sisustussuunnittelua ammattikoulussa.

– Lahdessa opin tosi paljon käytännön asioita. Tukholmassa taas keskityttiin konseptiin, tarinaan ja oman taiteellisen ja esteettisen vision syventämiseen. Tämän kaiken kombinaatio on minusta hyvä, hän sanoo.

Tukholmasta on tarttunut mukaan jotakin sellaistakin, jota Suomesta tuntuu puuttuvan:

– Siellä henkinen ilmapiiri on jotenkin ennakkoluulottomampi ja kokeilevampi. Se vapauttaa turhista negatiivisista estoista. Uskaltaa helpommin heittäytyä, Perttunen kuvailee.

Aivan oma lukunsa oli Milano, jossa hän käväisi puolen vuoden vaihto-opinnoissa Lahden-vuosinaan.

– Milanossa oli tietynlainen suuruudenhulluuden ilmapiiri. Tosi hyvä kokemus, etenkin kun koulu oli italiaksi enkä minä osaa italiaa! Oli hienoa että näin senkin puolen, vaikka sitä ei niinkään tarttunut omaan suunnitteluun, hän nauraa.

Perttunen sanoo oman tyylinsä ja estetiikkansa muotoutuneen jo Lahdessa.

– Tukholmassa aloin analysoida sitä, miksi jokin asia minua viehättää. Kaikenlainen outo, epäsovinnainen ja leikkisä on aina kiinnostanut. Tykkään kokeilla villejä juttuja. Aloitan mahdollisimman hullusta ja himmailen sitä sitten alaspäin. Totta kai asiakkaan kanssa on tärkeää löytää yhteinen sävel, hän kuvailee.

– Massasisustuksia ja massatrendejä vierastan. Minua ärsyttävät itsestään selvät ratkaisut, se että ihmiset haluavat jotakin koska se on yleisesti hyväksyttyä ja suosittua. Sellaista tekisi mieli rikkoa. Seuraan kyllä trendejäkin, mutta haluan lisätä niihin oman twistin.

Julkiset tilat kiinnostavat

Tilat ovat kiehtoneet Perttusta niin kauan kuin hän muistaa. Miltä tilat näyttävät, miten ne toimivat. Varhaisena testilaboratoriona toimi oma huone, jota Perttunen teininä tapetoi ja maalasi, tapetoi ja maalasi.

– Moneenkohan kertaan maalasin seinät, kun etsin sitä juuri oikeaa sinistä, hän muistelee.

– Eikä sitä oikeaa koskaan löytynyt!

Perttunen on opiskelun lisäksi tehnyt töitä huonekaluliikkeissä ja muotoilutoimistoissa ja huomannut syttyvänsä erityisesti julkisten tilojen projekteista.

– Olisi hienoa, jos voisi yhdistää kalustemuotoilun ja julkisten tilojen suunnittelun. Nehän kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Kiinnostaisi tehdä myös kansainvälisiä projekteja, hän miettii.

Kaikkein merkityksellisimmältä tuntuisi kuitenkin saada nähdä työnsä osana ihmisten elämää. Suunnitella tiloja ja esineitä, jotka vetoavat tunteisiin.

Ei tunnesiteitä tavaroihin

Nytpä kiinnostaa tietää: millaiseksi sisustusarkkitehti-muotoilija on mahtanut sisustaa oman kotinsa? Onko siellä esineitä, jotka ovat synnyttäneet tunnesiteen, ehkä jopa hoivavietin?

Ei.

– Olen opiskellut kuusi vuotta putkeen ja muuttanut niin paljon, että tunnesiteitä tavaroihin ei ole päässyt syntymään. Tukholmassa asun valmiiksi kalustetussa vuokrayksiössä, Perttunen tunnustaa.

– Kun muutin sinne, myin kaikki huonekaluni pois. Siinä vaiheessa oli tunne, että nyt antaa vain mennä, hän sanoo.

– En ole vielä edes ajatellut, millainen oma kotini voisi joskus olla. Se on tuntunut niin kaukaiselta haaveelta.

Kenties tämäkin on osa sitä – epätäydellisyyden estetiikkaa.

Teemun valinnat

3 x esine, joka herätti tunnereaktion

1 Soft Wood Sofa. Pehmeä kangassohva, jossa on kovan puun luonne, muoto ja tekstuuri. Epärationaalinen yhdistelmä kutsuu kokeilemaan, jotta aivot pysyisivät perässä. Suunnittelija: Front Design (Moroso).

2 Wood Lamp. Lelulta näyttävä pöytävalaisin herättää iloisia tunteita, tekee arjesta vähemmän vakavan. Suunnittelija: TAF (Muuto).

3 Egg Vase. Vähemmän miellyttävä ja hieman omituinen muotokieli on tuotu herkkään posliinivaasiin. Vastakkainasettelu tekee siitä mielenkiintoisen. Suunnittelija: Marcel Wanders (Moooi).

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi