Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Rosolasin hienostunein klassikko on 50-vuotias

Ultima Thule on yksi Tapio Wirkkalan luomista klassikoista. Kuva: Timo Mustalampi

1960-luvun loppu ja 70-luvun alku olivat pinnaltaan rosoisen lasin kultakautta. Kaappien kätköistä voi löytää hyvinkin rouheita, röpelöpintaisia lasiesineitä, joista osa tuntuu vanhanaikaisilta siinä missä toisiin ei näytä aika purevan.

Muotoilijamestareilta Tapio Wirkkalalta ja Timo Sarpanevalta syntyi runsaasti röpelöpintaisia lasiesineitä. Tauon jälkeen rosolasia jaksaa taas katsella. Esimerkiksi Sarpanevan Festivo-kynttilänjalat (1967) ovat jälleen suosiossa.

Rosolasin lähtökohtana oli romanttinen mielikuva jäästä ja pohjoisen luonnon eksotiikasta. Lasin pinta jäljitteli sulavan jään olomuotoja, jäälohkareita, sulavia pisaroita, jääkiteitä.

Röpelölasin ikoni on Wirkkalan tänä vuonna 50-vuotias lasisarja Ultima Thule.

Wirkkala kehitti lasitehtaan puhaltajien kanssa uuden tekniikan, jolla lasin pintaan saatiin jäätä muistuttava kuvio: sula lasimassa kaadettiin käsin kaiverrettuun muottiin.

Wirkkalan Ultima Thule -lasi ei ole vain kaunis lasi pöydällä vaan se miellyttää myös kättä: pinnan kuviot tuntuvat käteen ja lasi istuu halutessa tiiviisti kämmenen kuppiin.

Ultima Thule -sarjasta tuli heti menestys. Mainetta lisäsi Finnair, joka otti sarjan käyttöön Helsingin ja New Yorkin välisillä lennoilla ensimmäisessä luokassa 1969. Lasit ovat olleet tuotannossa lanseerauksesta lähtien.

Wirkkalalle pohjoisen luonnon vaikutelmat eivät olleet päälle liimattuja. Muotoilijalla oli vuosikymmenten ajan kesämökki tiettömän tien takana Inarissa, jossa alkeelliset olosuhteet, maisema, luonnon muodot ja kuviot inspiroivat taiteilijaa.

Iittala juhlistaa 50-vuotiasta Ultima Thulea ensimmäistä kertaa värillisillä osilla. Uutta savunharmaata sävyä kuvataan sateen väriksi.

Sari Toivakka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi