Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Aurinkokennovalaisimet helpottavat puutarhojen valaistusta

Aurinkokennovalaisimien suosio on kasvussa, sanovat sekä valmistajat että jälleenmyyjät.

Aurinkokennovalaisimet ja -valosarjat lataavat itseensä päivisin virtaa. Hämäräkytkin sytyttää valon automaattisesti illalla. Kuva: Airam

Aurinkokennovalaisimien suosio on kasvussa, sanovat sekä valmistajat että jälleenmyyjät. Valmistaja- ja maahantuontipuolta edustavan Airamin tuotepäällikkö Kirsti Voimanen kertoo, että kuluttajien kasvava tietämys tuotteista lisää kiinnostusta.

– Aurinkokennovalaisimet ovat edullinen tapa pitää piha-alue tai mökki asutun näköisenä, Voimanen huomauttaa.

Tämän hetken suosituimpia malleja ovat Voimasen mukaan maahan upotettavat lyhdyt, joilla reunustetaan esimerkiksi piha-alueita. Myös isot eläinhahmot, kuten pöllö, karhu, sammakko ja orava, menestyvät joka vuosi. Clas Ohlsonin tiedottaja Susanna Panula taas nostaa suosikkien kärkeen valoketjut ja ripustettavat valaisimet.

Helppo asentaa

Tuotteiden ja niiden muotoilun kehitys ovat saaneet kuluttajat käyttämään aurinkokennovalaisimia monipuolisemmin.

Laitteiden tekniikkaan ei Susanna Panulan mukaan ole tullut viime aikoina juurikaan muutoksia. Suurin kehitys on tapahtunut akkujen saralla.

Kun jatkojohtoja käytetään vähemmän, niin se on yksi askel turvallisempaan suuntaan. Ylitarkastaja Jukka Lepistö, Tukes

– Yhä useammassa tuotteessa on siirrytty Ni-Mh-akuista Li-ion-akkuihin. Tämä on parantanut aurinkokennovalaisinten toimintakykyä ja kylmänkestoa.

Panulan mukaan aurinkokennovalaisimissa kiinnostaa niiden ympäristöystävällisyys, edullinen hinta sekä helppo asennettavuus. Pimeä talviaika syö kuitenkin valaisuaikaa.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastajalla Jukka Lepistöllä ei ole tiedossa yhtään aurinkokennovalaisimiin liittyvää palotapausta. Hänen mukaansa valaisimet ovat vähentäneet jatkojohtojen avulla tehtyjä ratkaisuja puutarhoissa ja maastoissa.

Jatkojohtojen liitoskohdat ovat huonoja, ja oven tai ikkunan välistä vedetty jatkojohto saattaa jäädä puristuksiin, minkä seurauksena johto saattaa alkaa lämmetä. Joskus ulkovalaistukseen päätyy myös sisäkäyttöön tarkoitettuja johtoja esimerkiksi parvekkeilla.

– Kun jatkojohtoja käytetään vähemmän, niin se on yksi askel turvallisempaan suuntaan.

Huonosti varastoituna ja väärin käytettynä riski

Aurinkokennovalaisimien akut saattavat huonosti varastoituina ja väärin käytettyinä aiheuttaa riskin. Lepistö muistelee tapausta joidenkin vuosien takaa, jossa kylmässä varastossa talvisäilytyksessä olleen valaisimen akkua alettiin ladata väärällä laitteella.

– Akku poksahti, ja siitä lensi metallikappaleita jonkun matkan päähän. Jos se olisi sattunut lähellä silmää, niin olisi voinut syntyä vaaratilanne. Tulipaloriskiä ei kuitenkaan ollut.

Käyttö- ja asennusohjeita noudattamalla riskit ovat kuitenkin pienet.

Tiina Rastiola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi