Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Johanna Vihervaara muutti pääkaupunkiseudulta Iittiin satavuotiaan talon takia, nyt hän toivottaa muut tervetulleeksi kurkistamaan kotinsa seinien sisäpuolelle

Iitti liittyy kotikierroksia järjestävien paikkakuntien joukkoon uuden Käy Kotihin -tapahtuman myötä. Johanna Vihervaara muutti Tikkurilasta Iittiin pelkästään nykyisen kotinsa, satavuotiaan talovanhuksen takia.

Iitissä asuva Johanna Vihervaara (oik.) avaa kotinsa nähtäväksi 1.9. Eira Leino ja Marianne Rajala Iisa-tyttärensä kanssa ovat Käy kotihin -tapahtuman puuhanaisia. Kuva: Milja Kungas

Ihminen on luontaisesti utelias. Jonkinlaista uteliaisuudenhalua on siinäkin, jos tekee mieli käydä katsomassa, miten muut asuvat. Ympäri Suomea on alettu järjestää entistä enemmän erilaisia tapahtumapäiviä, joihin liittyy kierroksia ihmisten kodeissa ja pihoissa.

Iitissä vietetään 1. syyskuuta ensimmäistä Käy kotihin -tapahtumaa. Mukana on kymmenen kotia, joista kuusi Kausalassa ja neljä muualla Iitissä.

Yksi mukana olevista kodeista on Johanna Vihervaaran, hänen miehensä ja kolmen koiran yli satavuotias talo. Mikä saa heidät avaamaan ovensa kaiken kansan nähtäväksi?

– Olen vanhojen talojen ystävä. Ajattelin, että jos on muitakin vanhojen talojen faneja, he pääsevät katsomaan, miten meillä asutaan, Johanna Vihervaara perustelee.

Hirsiseinien päällä oli neljä tapettikerrosta. Johanna Vihervaara sisustaa kotia uusilla ja vanhoilla esineillä. Kuva: Milja Kungas

Hän jatkaa, että on eri asia selailla sisustuslehtiä kuin päästä käymään oikeissa kodeissa.

– Jos vaikka käy työkaverin kotona, voi yllättyä, että ai, näinkö sinä asut.

Käy kotihin -tapahtuman vastaava Marianne Rajala on samaa mieltä. Muiden kodeista voi hakea ideoita ja inspiraatiota omaansa.

– Kaikki asuvat jollain tavalla. Tässä pääsee näyttämään, mikä on oma tyyli ja tapa elää.

Epäröinnin jälkeen innostus

Käy kotihin syntyi Marianne Rajalan ja Kausalan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Eira Leinon ideasta. He toivovat tapahtumasta jokavuotista. Esimerkiksi Iitin Vuolenkosken kylässä on järjestetty samantyyppistä Tuu tupahan -tapahtumaa muutaman vuoden ajan.

Aluksi ihmisillä saattoi olla korkea kynnys päästää kotiin vieraita.

Kotikierroksilta voi hakea inspiraatiota oman kodin sisustukseen. Mistä paikka kirjoille, peilille ja valokuville? Kuva: Milja Kungas

– On ollut kiva huomata, että ihmiset innostuvat, vaikka ensin ehkä ajattelivat, että miten nyt meidän kotiimme, Eira Leino sanoo.

Osallistumiskynnystä laskee sekin, että järjestäjät muistuttavat, että kaiken ei tarvitse olla tiptop ja viimeisteltyä. Elämä saa näkyä.

– Olemme jo saaneet ilmoittautumisia ensi vuoden tapahtumaan, Marianne Rajala kertoo.

Tikkurilasta Iittiin yksin talon takia

Kodin kerrostumia yli satavuotiassa talossa. Näkymä keittiöön. Kuva: Milja Kungas

Palataan hetkeksi Vihervaaran kotiin. Se on vuonna 1907 valmistunut suojelukohde, joka oli pitkään autionakin. Vihervaarat ovat talon neljännet asukkaat. Parin remontoidessa näkyviin vanhaa hirsiseinää erilaisia tapettikerroksia löytyi neljä.

Vihervaarat muuttivat Iittiin neljä vuotta sitten Tikkurilasta, juuri tämän talon takia. Johanna Vihervaaran lempipaikka on sohva, jolla hän istuu ja katselee ikkunasta pihalla jolkottelevaa kettua.

– Luonto on meille tärkeä, ja se on lähellä. Talo on ihana. Tuntuu utopistiselta unelmalta, voiko tällaisessa asuakaan. Täällä on hyvä sisäilma, sen ovat talossa käyneet ystävämmekin huomanneet. Toki vanhassa talossa pitää sietää keskeneräisyyttä. Ensimmäisenä kesänä vedet tulivat sisään, ja katto piti uusia, mutta muita ongelmia ei ole ollut, Johanna Vihervaara kertoo.

Hyvännäköisestä talosta tulikin oma

Käy kotihin -tapahtumaan olivat tervetulleita kaikenikäiset talot, mutta mukaan saaduista valtaosa on vanhoja.

Aimo Kolehmaisen ja Leena Karjalahden talo on valmistunut 1950-luvun alussa. Remonttia on tehty, mutta 50-lukulaisuus näkyy edelleen muun muassa puisissa sisäovissa.

Aimo Kolehmaisen perheen talo on 1950-luvun taidonnäyte, jonne pääsee kurkistamaan Käy kotihin -tapahtumassa 1. syyskuuta. "Vanhat kirvesmiehet sanovat, että tämä on hyvin rakennettu talo", Kolehmainen kertoo. Kuva: Milja Kungas

Talo Merrankujalla on monelle iittiläiselle tuttu. Kujalla ovat aikoinaan asuneet kylän herrat, kuten apteekkari ja pankinjohtaja. Kolehmaisen ja Karjalahden kodin edellinen asukas oli piirimetsäntarkastajan leskirouva.

– Tänne tulee varmasti sellaisia ihmisiä, jotka kertovat tarinoita talosta. Monella on joku side tähän taloon, Kolehmainen sanoo.

Keittiön hellataso on rakennettu iittiläisen, vanhan saunan tiilistä. Kuva: Milja Kungas

– Tuntuu, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa entistä enemmän oma historia, talossa piipahtanut kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eira Leino jatkaa ja kertoo, että hänen mummonsa asui viereisessä talossa.

Ideoita omaan kotiin? Merrankujan peiliseinä. Kuva: Milja Kungas

Kolehmainen ja Karjalahti eivät ole alkuperäisiä iittiläisiä, mutta asuvat paikkakunnalla oikeastaan nyt toista kertaa. Kolehmainen muistaa työntäneensä 1990-luvun alussa lastenvaunuja nykyisen kotinsa ohi ja tuumineensa, että onpa hyvännäköinen talo. Välillä perhe asui ja työskenteli muualla. He palasivat vuonna 2003, kun tuli tilaisuus ostaa Merrankujan talo omaksi kodiksi.

Lue myös: Sofia Elfvengrenin raskaus keskeytettiin 19. raskausviikolla: "Olisi ollut todella rankkaa herätä joka aamu ja miettiä, onkohan lapsi kuollut vai elääkö hän vielä"
 
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi