Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kuntotarkastus on myyjän ja ostajan etu, varmista kuitenkin tarkastajan pätevyys

Pankit vaativat kuntotarkastuksen yhä useammin. Kuntotarkastuksessa tarkastetaan kohteen rakennustekninen kunto, korjaustarpeet sekä mahdolliset vaurio-, terveys- ja käyttöturvallisuusriskit. Kuntotarkastuksen tilaajan kannattaa varmistaa, että tekijä on asiantunteva.

Alapohjan kunto on tärkeä talon kokonaiskunnon kannalta. Perinnemestari Hannu Rinteen mukaan siihen kiinnitetään usein liian vähän huomiota. Kuva: Linda Varoma

Sadevesijärjestelmä. Ikkunat. Märkätilat. Salaojitus. Vetoisuus.

Kun kuntotarkastaja, insinööri AKK Mikael Nyberg lähtee tekemään kuntotarkastusta, hänellä on mukanaan usean kymmenen kohdan lista, erilaisia mittareita sekä pohjatietoa talosta.

– Tarkastan kaikenlaisia kohteita, uusia ja vanhoja. Pääosin kuntotarkastus tehdään asuntokauppojen yhteydessä, mutta se voidaan tilata myös, jos on havaittu ongelmia, hän kertoo.

Nyberg testaa ilmanvaihdon toimivuutta savulla. Kuva: Linda Varoma

Nyberg on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja hänellä on myös erillinen kuntotarkastajan pätevyys. Kuntotarkastuksia hän on tehnyt vuodesta 2007.

Kuntotarkastuksessa tarkastetaan kohteen rakennustekninen kunto, korjaustarpeet sekä mahdolliset vaurio-, terveys- ja käyttöturvallisuusriskit.

Tarkastaja tutkii näkyvät pinnat, julkisivut, katon ja rakennuksen vieruksen. Taloteknisiä järjestelmiä arvioidaan näkyviltä osin ja teknisen käyttöiän perusteella.

Jos tarkastuksessa herää epäilys vauriosta, selvitetään rakenteen kuntoa porauksella tai tarvittaessa isommalla rakenneavauksella ja kosteusmittauksilla. Kaikki piilevät vauriot, jotka eivät näy ulospäin tai mittauksissa, eivät kuitenkaan välttämättä käy ilmi.

Tarkastus kestää parista tunnista koko työpäivään.

Mikään ylempi taho ei kuntotarkastuksia valvo, ja tekijöitä riittää. Tilaajan kannattaakin varmistaa, että tarkastajalla on virallinen pätevyys ja pyytää tietoa tarkastuksen laajuudesta etukäteen.

Nybergin työnantajalla kuntotarkastus tehdään Rakennustietosäätiön ohjekortti KH 90-00394:n mukaan. Tarkastajalla on mukanaan usean kohdan lista, jonka pohjalta hän etenee. Myös omistajaa haastatellaan.

– Lista on punainen lanka. Kohteet ovat kuitenkin erilaisia ja jokaisessa on jotain spesifiä, mikä täytyy ottaa huomioon, Nyberg sanoo.

Eri aikakausien rakennuksissa eri ongelmat

Eri aikakausina tehdyillä rakennuksilla on omat ominaispiirteensä.

– Aikakausilla on niille ominaisia rakennustapoja, ja tiettyyn rakennustapaan saattaa liittyä tiettyjä riskejä. Rakennusvuosi täytyy huomioida, jotta osaa pureutua olennaisuuksiin, Nyberg kertoo.

Rintamamiestalojen yleisiä ongelmia ovat maaperästä nouseva kosteus, sisäilman kosteuden tiivistyminen rakenteisiin sekä nykyään haitallisina pidetyt rakennusmateriaalit.

2000-luvun talojen haasteet liittyvät taas usein talotekniikkaan yhdistettynä asukkaiden olemattomaan talotekniikan tuntemukseen. Myös rakentamisen kiireinen tahti näkyy.

– Omistajan kannattaa kertoa aiemmista ongelmista. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun on mahdollisimman rehellinen, Nyberg sanoo.

On sekä myyjän että ostajan etu, että kuntotarkastus tehdään. Sari Hammari

Kuntotarkastuksen pohjalta tehdään raportti. Kuntotarkastaja saa toimittaa raportin vain tarkastuksen tilaajille. Mitään virallista viimeistä voimassaolopäivää ei kuntotarkastuksella ole.

Pankit vaativat kuntotarkastuksen entistä useammin.

– On sekä myyjän että ostajan etu, että kuntotarkastus tehdään. Näin vältytään yllätyksiltä ja tilanteilta, että kauppa on sovittu ja eteen tuleekin jotain täysin yllättävää. Kuntotarkastus ei kerro kaikkea, mutta se tuo mielenrauhaa sekä ostajalle että myyjälle, Danske Bankin konttoriryhmän johtaja Sari Hammari kertoo

Hammarin mukaan kuntotarkastuksia tehdään entistä useammin. Tarkastus auttaa myös määrittämään asunnon arvon.

Vakuusarvostus kertoo, minkä arvoiseksi asunto määritellään lainan vakuutena. Se taas määrittää, paljonko lainan hakijalta vaaditaan omaa rahaa tai muita vakuuksia.

Korjattavan löytyminenkään ei Hammarista ole maailmanloppu. Korjaustarve voidaan huomioida myyntihinnassa tai myyjä voi sitoutua tekemään korjaukset ennen myyntiä.

"Pitää nähdä pinnan alle"

Vanhan talon kuntotarkastusta on hyvä olla tekemässä kokenut henkilö, joka ymmärtää, miten talo on tehty ja miten se toimii, sanoo perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne.

Rinne tunnetaan vanhojen talojen Perinnemestarina. Hän on kirjoittanut seitsemän vanhojen talojen kunnostamiseen pureutuvaa kirjaa ja saman aiheen televisiosarjaa.

– Se, että talo näyttää hirveältä ja on vanha, ei välttämättä tarkoita, että se on kehno. Pitää nähdä pinnan taakse. Ulkoseinät voivat kasvaa levää ja rännit koivuntainta, mutta talon runko voi olla kunnossa, hän sanoo.

Vanha talo saa usein kuntotarkastuksesta merkinnän ”tekninen käyttöikä päättynyt”. Rinteestä se ei ole välttämättä kuolemantuomio.

Kuntotarkastus tehdään tietyn ohjesäännön mukaan. Tarkastettavia kohteita on monta kymmentä. Kuva: Linda Varoma

– Usein kaiken voi korjata. Talossa voi olla vikoja, mutta vanhojen talojen rakenne on maalaisjärkinen ja hahmotettavissa. Mikrobeja aivan varmasti löytyy, jos sata vuotta vanhaa sahanpurua idätetään, hän sanoo.

Vaikein arvioitava on alapohja.

– Siihen kiinnitetään usein liian vähän huomiota. Sen kuntoa on vaikea arvioida, pitäisi päästä talon alle, eristeisiin ja rakenteisiin. Alapohjassa voi olla vaikka hiirien tunneleita, jotka käyvät ilmi vasta vuosien päästä, hän sanoo.

Rinne muistuttaa, että kuntotarkastus on tekninen analyysi. Usein talolla on muitakin arvoja.

– On myös emotionaalisia ja kulttuurihistoriallisia ominaisuuksia. Tai talo voi olla sukutalo, jolla on tunnearvoa. Tekninen kunto on vain yksi aspekti.

Lue myös: Aiotko koeajaa auton? Älä tyydy varttitunnin ajoon, vaan testaa kunnolla
 
Pätevyys

Kuntotarkastajat on listattu

Kuntotarkastuksen voi tilata asunnon omistaja, omistaja ja ostaja yhdessä tai omistajan suostumuksella ostaja tai muu kolmas osapuoli.

Pätevällä kuntotarkastajalla on alan pohjakoulutus, kokemusta kuntotarkastuksista sekä FISEn myöntämä asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyys.

FISEn pätevyys myönnetään seitsemäksi vuodeksi kerrallaan. Pätevyyden saaneet kuntotarkastajat tekevät tarkastuksen tietyn suoritusohjeen mukaisesti.

Pätevyyden haltija saa käyttää titteliä Kuntotarkastaja AKK.

Pätevät kuntotarkastajat on listattu FISEn rekisterissä.

Kuntotarkastuksen tavoitteena on vähentää riskiä siihen, että kaupan jälkeen löytyy vikoja, virheitä tai vaurioita.

Kuntotarkastuksen teettäminen ei poista myyjän tiedonantovelvollisuutta tai ostajan selonottovelvollisuutta sekä niiden mukana tuomia vastuita, eikä muuta vastuuta vaurioista, jotka eivät kuntotarkastuksessa selviä.

Kauppaturvavakuutus, jonka kohteelle voi ottaa, vaatii 6 kuukautta vanhan tai uudemman raportin.

Tiesitkö, että...

Kuntotarkastus on usein koko rakennukseen kohdistuva ja toteutetaan pääosin ilman rakenteiden avaamista.

Kuntotarkastus on puolueeton koko rakennuksen tarkastus, joka määrittää kohdat, jotka vaativat tarkempaa tutkimusta.

Kuntokartoitus selvittää yksittäistä ongelmaa, kuten kosteutta tai asbestin käyttöä.

Kuntotutkimus pureutuu tarkemmin yhteen ongelmakohtaan, kuten vaikka rakennevaurioon. Tutkimus vaatii usein rakenteiden avaamista.

Leena-Kaisa Laakso
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi