Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Loihdi kotiin syksyn sisustustrendien ilmettä kolmella eri budjetilla

Syksyn värisuosikkeja ovat oljenkeltainen ja ruoste. Muodissa ovat myös hapsut, tupsut ja pörröiset matot. Muovi on pahis myös kodin sisustuksessa.

Pellavaa nähdään eri väreissä tämän syksyn sisustuksessa. Kuva: Ikea

Jos syksyn sisustustrendejä kuvaisi kolmella sanalla, ne olisivat: persoonallisuus, pehmeys ja runsaus. Rohkeasti omannäköinen koti, jonka väreissä ja materiaaleissa näkyy luonnonmukaisuus, on tänä syksynä aallon harjalla. Taitavimmat sisustajat osaavat yhdistää värejä ja kuoseja näyttävästi, mutta kuitenkin niin, että lopputulos on levollinen.

– Ilahduttavaa on erityisesti persoonallisuuden esiinnousu: uskalletaan olla mitä ollaan ja annetaan sen näkyä. Myös käsillä tekeminen ja kierrätys nousevat yhä vahvemmin esiin, näkee sisustussuunnittelija ja alan opettaja Tuija Talvitie.

Kun kesällä suosittiin vielä pastellivärejä, niin nyt syksyn tullen siirrytään lämpimämpään sävymaailmaan.

Esillä ovat erityisesti lämpimät oljen- ja sinapinkeltaiset sekä ruosteenpunaiset ja poltetun saven sävyt. Ne sopivat hyvin mausteeksi suomalaisten suosimaan vaalean harmaaseen värimaailmaan.

– Väreissä mennään yhä enemmän 1970-lukulaiseen suuntaan. Tarjolla on myös beigeä ja murrettua ruskeaa, piensisustuksessa myös punaista, vihreää ja sinistä, Talvitie toteaa.

Vihersisustaminen on edelleen pinnalla. Kuva: Plantagen

Puu edelleen pinnalla

Tärkeää on myös se, miltä kotona tuntuu. Luonnonmateriaalit ja pehmeät sekä pörröiset pinnat tuntuvat käden alla mukavilta ja kiinnostavilta.

Materiaaleissa suositaan edelleen aitoutta: puuta, marmoria, pellavaa ja kiveä. Näistä erityisesti puu innostaa nyt sisustuksen ammattilaisia.

– Tarjolla on kaikkia eri puunsävyjä, ei vain vaaleita tai tummia. Myös puunsyyt saavat näkyä, pintoja ei maalata peittoon, sanoo sisustustoimittaja, stylisti Jonna Kivilahti.

– Pellava lyö läpi yhä vahvemmin ja eri väreissä.

Tämän syksyn hitteihin kuuluu myös terrazzo eli mosaiikkibetoni. Se on lattiapäällyste, joka on pinnaltaan täplikkään kirjava, kivimäinen.

– Muovittomuus ja kestävä kehitys ovat pinnalla myös kodin sisustamisessa enemmän kuin aiemmin, sisustussuunnittelija Maru Hautala näkee.

Kivilhati painottaa ekologisuuden lisäksi kotimaisuutta.

Väreissä mennään yhä enemmän 1970-lukulaiseen suuntaan. Tuija Talvitie

– Itselleni on tärkeää, että valitsemani tuotteet työllistävät suomalaisia.

Vihersisustaminen jatkaa edelleen pinnalla. Suosittuja kasveja ovat erityisesti tummanvihreät ja paksulehtiset kasvit kuten banaanipuu ja lyyraviikuna.

Piensisustuksessa veikeilevät kaikenlaiset hapsut ja tupsut, matoissa suositaan pörröisyyttä ja verhoissa esimerkiksi samettia.

Tämän syksyn värejä. Kuva: Tomi Glad

Kuinka loihtia uutta ilmettä kotiin kolmella eri budjetilla?

Kysyimme kolmelta sisustusalan ammattilaiselta, kuinka toisit uutta ilmettä syksyiseen kotiin kolmella eri rahasummalla: nollabudjetilla, sadalla eurolla ja 500 eurolla.

Sisustussuunnittelija, bloggaaja Maru Hautala:

Nollabudjetti: Toisin kotiin oksia ja heiniä: juuri nyt keräisin järviruokoa ja syksymmällä lepän oksia, joissa on pieniä käpyjä. Pyytäisin ystäviltä tai sukulaisilta viherkasvien taimia. Tutkisin kierrätyskeskusten ilmaisosiot: niistä voi löytää juuri nyt niin trendikkäitä keramiikkapulloja, saviesineitä, pieniä patsaita tai veistoksia sekä simpukoita ja koralleja. Tekisin vaihtareita ystävän kanssa. Lainaksi käyvät esimerkiksi taulut, tekstiilit ja sisustusesineet.

100 euroa: Uudistaisin jonkin huoneen maalaamalla. Uusi väri piristäisi vaikkapa makuuhuonetta. Tai hankkisin terracotan tai poltetun oranssin värisen huovan.

500 euroa: En pilkkoisi summaa osiin, vaan hankkisin jonkin aikaa kestävän klassikon kotiin. Tämänhetkisiä vaihtoehtoja olisivat joko Isamu Noguchin Akari 21A -riippuvalaisin tai &traditionin Lato-pikkupöytä.

Sisustussuunnittelija, sisustusalan opettaja Tuija Talvitie

Nollabudjetti: Käyttäisin hyväksi luonnonantimia. Keräisin järviruokoa ja mustikanvarpuja maljakoihin. Ruokoja kannattaa myös kuivattaa. Kivistä saa näyttäviä asetelmia pöydän kattamiseen ja muuhun somistamiseen. Erilaiset oksat ovat myös käyttökelpoisia. Kodin ilme uudistuu myös ylimääräisen tavaran raivaamisella ja paikkojen järjestämisellä.

100 euroa: Ostaisin maalipurkin ja maalaisin seiniä. Sillä on kodin ilmeeseen valtava vaikutus. Ehkä maalaisin huoneen yhden tehosteseinän sijasta kaksi seinää. Hankkisin myös uusia tekstiilejä, kuten koristetyynynpäällisiä ja verhoja.

500 euroa: Sijoittaisin summan mahdollisimman laadukkaaseen ja oikeankokoiseen mattoon. Vaalea matto on aina varma valinta. Itämaisista matoista ollaan siirtymässä upottaviin ja pörröisiin mattoihin. Toinen hyvä vaihtoehto on taiteeseen sijoittaminen. Tutkisin taidelainaamon tarjonnan.

Sisustustoimittaja, stylisti, Glorian Kodin Mrs Jones -bloggaaja Jonna Kivilahti

Nollabudjetti: Hakisin metsästä ja rannalta upeita, luonnollisia koristeita: kaisloja, ruokoja ja heiniä ja laittaisin niitä suuriin maljakoihin. Myös kivet inspiroivat. Niistä saisi suurten, valkoisten palkkikynttiöiden kanssa tyylikkäitä asetelmia.

100 euroa: Sijoittaisin rahan muutamiin koristetyynynpäällisiin tai ostaisin kivoja kankaita, joista ompelisin niitä itse. Väriksi valitsisin juuri nyt ruosteen.

500 euroa: Ostaisin laadukkaan ja ekologisesti tuotetun villamaton, jonka pehmeään ja upottavaan pintaan voisi upottaa varpaat. En lähtisi uusimaan kalusteita sesonkien mukaan.

Puu innostaa sisustuksen ammattilaisia. Kuva: Mikko Ryhänen
Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi