Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Päivitä mökki tähän päivään maalaamalla kellastuneet pinnat ja uusimalla tekstiilit

Sisäkaton maalaus ja uudet tekstiilit ovat hyvä alku vanhan mökin raikastamiseen.

Kellastunut mäntymökki raikastuu maalaamalla. Valoisuus lisääntyy myös vaaleilla kalusteilla. Kuva: Köhler Beni

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. Moni mökki on rakennettu 1970–80-luvuilla, joten jos päivitystä nykyaikaan ei ole tehty, nyt alkaisi olla aika.

Puolet suomalaismökeistä on alle 40-neliöisiä tai sitä pienempiä. Yhtä tyypillisiä mökkien tunnusmerkkejä ovat kellastuneet mäntypinnat ja tilaa vievä punatiilinen takka. Monista vanhoista mökeistä puuttuvat myös mukavuudet, toisaalta kaikki eivät niitä edes halua mutta pientä helpotusta arkiaskareisiin harva panee pahakseen.

Aurinkosähkö on helppo tapa sähköistää kesämökki. Esimerkiksi perusvalaistus onnistuu pienelläkin paneelilla. Kuva: Sami Saarenpää

Mitä tehdä, jos haluaa mökkeröisestään modernimman? Vastaajana on sisustussuunnittelija Taina Hiltunen.

– Yksinkertaisin tapa raikastaa mökkiä on maalata kellastunut sisäkatto ja tuoda mökkiin yhtenäiset tekstiilit: verhot, matot, sisustustyynyt ja -peitot, Hiltunen vinkkaa.

Lisää tilaa

Tilojen avartaminen on nyt suosittua: joko mökkiä laajentamalla, korottamalla tai väliseiniä kaatamalla.

Jos mökillä on avo- tai lasitettu kuisti, laajennus tehdään usein siihen suuntaan ja saadaan näin lisää lämmintä tilaa. Kuistin pohja on yleensä jo valmiiksi laattaa eli rakentaminen on suhteellisen yksinkertaista. Muista hakea rakennuslupa.

Lue myös: Kohta tulee kiire: jätevesiremontit ovat Päijät-Hämeessä vielä monella tekemättä – "Vähäisiäkään pesuvesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön ikinä"
 

Mökin kerrosten korottaminen on selvästi kalliimpaa. Ullakko on aika harvalla mökillä, mutta huonekorkeutta löytyy kuitenkin usein sen verran, että parvi voitaisiin rakentaa.

Lisätilaa saadaan myös ulkoa: rakentamalla kesäkeittiö, vierasmaja, aitta tai varasto.

Jo terassin lasittaminen ja sen sisustaminen viihtyisäksi tuo yhden lisähuoneen.

Mukavuuksien päivittäminen

Huussin ei tarvitse olla synkkä ja haiseva. Kuva: Köhler Beni

Ulkohuussin käyttömukavuutta lisää hajuttomuus. Kuivakäymälöitä ja kompostoivia käymälöitä löytyy useilta valmistajilta. Suomen vaihtelevissa keleissä ylellisyyttä arkeen tuo styroksista tehty lämpöistuin. Käsienpesuun on tarjolla erilaisia pesusäiliöitä hanalla ja poistoputkella, ja pesupisteen voi tuoda myös huussin sisälle.

Sähköttömän mökkipaikan valaistus onnistuu nykyisin niin aurinkopaneelien avulla kuin paristokäyttöisillä led-valaisimilla.

Astioita ei tarvitse tiskata pienissä keittiönurkkauksissa, vaan hommaa varten voi tehdä ulkoisen ”tiskiaseman”. Tiskipöytien jatkoksi voi sijoittaa padan ja tulipesän veden kuumentamista varten.

Kellastuneet pinnat

Vanhoissa kesämökeissä käytettiin aiemmin mäntyä lattiasta kattoon. Lakatun ja kellastuneen pinnan maalaaminen kuultosävyllä niin, että puunsyyt jäävät kauniisti näkyviin, on haasteellista ellei jopa mahdotonta. Lopputuloksesta tulee helposti suttuinen. Parempi on peittomaalata.

Vaaleat seinät ja hillityn harmaat tekstiilit rauhoittavat tilaa. Kuva: Hirvonen Helena

Maalaamisessa kannattaa pitää maltti mukana. Mökin valkaisuksi saattaa riittää jo pelkästään katon maalaaminen. Kellastuneen pinnan voi käsitellä myös hiekkapuhaltamalla tai lipeäkäsittelyllä, jos ei halua maalata sitä.

Punatiilinen takka imee rajusti valoa. Pintaremontoitavissa mökeissä se yleensä aina pinnoitetaan uudelleen tai vähintäänkin maalataan valkoiseksi, vaalean harmaaksi tai hiekansävyiseksi. Työhön kannattaa käyttää ammattilaista, jos remontoinnista ei ole kummoista kokemusta.

Kalustaminen ja somistaminen

Kodeista tuttu luonnonmateriaalien suosio jatkuu myös kesämökeillä. Sisäkalusteissa suositaan puuta ja rottinkia, tekstiileissä puuvillaa, pellavaa ja villaa. Ulkokalusteissa jyräävät sen sijaan polyrottinki ja komposiitti helppohoitoisuutensa ja pitkäikäisyytensä vuoksi.

Viileät sinisen sävyt tekevät pienestä tilasta raikkaan. Kuva: Sanna Jääskeläinen

Somistamiseen kannattaa napata ideoita ja materiaaleja ympäröivästä luonnosta. Sisälle voi tuoda oksia, simpukoita, ajopuita ja kiviä – mitä käyttökelpoista nyt ikinä löytyykään.

Vaikka kaupunkikodissa ei suosittaisikaan sinisen ja vihreän sävyjä, mökille ne sopivat erittäin hyvin. Viileät sävyt tekevät pienestä tilasta raikkaan.

Kesämökit

Puolet kaksion kokoisia

Suomalaiset kesämökit ovat pieniä. Tilastokeskuksen mukaan puolet kesämökeistä ovat pinta-alaltaan 40 neliöisiä tai sitä pienempiä. Luku huomioi vain päärakennuksen, ei esimerkiksi saunamökkiä.

Uudet kesämökit ovat entistä suurempia. 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala oli vuoden 2016 lopussa 72 neliötä.

Kesämökkirakentaminen on hidastunut jatkuvasti 1990-luvun alkuvuosien rakennustahtiin verrattuna. Kun 1990-luvun alussa valmistui vuosittain noin 8 000 uutta kesämökkiä, viime vuosina rakentamisvauhti on ollut noin 2 000–3 000 kesämökkiä vuodessa.

Kaikkiaan Suomessa oli vuoden 2016 lopussa lähes 503 000 kesämökkiä.

Tyypillinen suomalainen ajaa (ruuhkista riippuen) kesämökilleen yleensä noin puolessa tunnissa.

Uudellamaalla asuvien mökkimatka on yli kolme kertaa pidempi kuin koko maan väestön.

Mökin­omistajien keski-ikä on 62 vuotta.

Lähde: Tilastokeskus
Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi