Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Piha sisustetaan nyt olohuonemaiseksi – valaistuksen avulla luot tunnelmalliset illanistujaiset ulos

Kiinalaiset lyhdyt puun oksille, ja juhlat voivat alkaa. Kuva: Sami Tirkkonen PHOTOGRAPHY

Suomen kesä näyttää pian yhden kauneimmista puolistaan: elokuun lämpimät, hämärtyvät illat. Silloin mökin tai kodin pihan voi koristaa parhaimpiinsa ja jatkaa perheen ja ystävien kanssa iltaa pitkälle yöhön lyhtyjen ja valoketjujen luomassa hämyssä.

Valaistus- ja tilasuunnittelija Elisa Hillgenin mukaan pihavalojen ja -koristeiden valikoima on laajentunut viime vuosina. Valaistusjärjestelmien tarjonta on hänen mukaansa osa trendiä, jossa ulkotilat sisustetaan olohuonemaisiksi.

– Esimerkiksi ulkovalaisimissa on nyt sisävalaisimia muistuttavaa muotoilua.

Ronski ja rosoinen tyyli näkyy materiaaleissa

Tunnelmavalot kuuluvat loppukesän hämyisiin iltoihin. Puutarhalampuissa käytetään vähän sähköä kuluttavia ledejä tai aurinkokennovaloja.

Suosittuja ovat myös valoketjut, joita aiemmin totuttiin näkemään vain joulun aikaan.

Nyt valoketjuja on valmistettu myös kesäiltojen ilostuttajiksi. Valoketjuissa on nostalgisia lamppusarjoja sekä kumikaapeleita, jotka muistuttavat perinteisiä teollisuusroikkia. Ronski ja rosoinen tyyli näkyy myös metallikehikkoisissa lyhdyissä sekä nostalgisissa navettalyhdyissä.

Metallisen teollisuustyylin rinnalla on luonnonläheisyyttä: puuta, rottinkia ja pehmeitä ruskean sävyjä.

Polttimoiden ja valosarjojen valkoisen valon sävy kerrotaan kelvineinä. Tuotteessa kelvin ilmoitetaan K-kirjaimella. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä viileämmän ja sinisemmän sävyinen valo. Esimerkiksi 5000K-merkinnällä varustettu lamppu heijastaa kylmää valoa. Kynttilänliekin sävyinen, lämpimän keltainen valo on 2000K, ja hehkulampun sävy 2700K.

Värilyhdyillä iloa juhliin

Myrskylyhty kuten ennen vanhaan. Lyhdyssä on led-liekki.

Myös muunvärisiä valosarjoja ja polttimoita on runsaasti saatavilla. Niin sanotuissa RGB-valoissa (red, green, blue) kuluttaja voi vaihtaa valon väriä tilanteen mukaan tai ohjata RGB-polttimoa esimerkiksi puhelimeen ladattavan applikaation avulla.

– Suomalaiset arastelevat värikkäitä pihavaloja. Ne koetaan mauttomina ja karnevalistisina, mutta joissakin tilanteissa ne voivat olla hauskoja, kuten iloisissa puutarha- tai rapujuhlissa, sanoo Elisa Hillgen.

Vahvoja värejä pihalle saa ainakin paperisilla kiinalaislyhdyillä. Ne voivat olla patterilla tai aurinkokennoilla toimivia. Aurinkokennoilla varustetut lyhdyt keräävät päivällä auringonvaloa ja syttyvät itsestään hämärän tullen. Aurinkokenno­valaisimien laatu on Hillgenin mukaan viime vuosina parantunut jonkin verran, mutta valon tuotto on kuitenkin heikompaa kuin sähköllä toimivissa led-lampuissa.

– Aurinkokennolyhdyt, -valaisimet ja valaisinsarjat sopivat tunnelman luomiseen esimerkiksi sähköttömälle mökille tai pihan kauimmaisiin osiin, joihin ei ylety sähköjohdolla tai roikalla. Niitä voi ripustaa myös pihapuihin tai käyttää pöydillä kattauskoristeena. Myös maahan tökättäviä, aurinkokennokäyttöisiä lyhtypylväitä on myynnissä, Hillgen selvittää.

Korosta pihan kauneimpia kohtia valoilla

Rottinki ja puu ovat nyt muotia lyhtymateriaaleissa. Led-kynttilä on turvallinen tunnelmanluoja.

Pihan pysyvän valaistuksen rakentaminen aloitetaan suunnittelusta: mitä kohteita haluat valaista, missä pihan osassa oleskellaan, missä sijaitsevat kulkuväylät ja sisääntulot. Entä mitkä ovat pihan kauneimmat kohdat, joita kannattaa korostaa.

Vähän energiaa kuluttavien ledien yleistyttyä valaisu on sekä ympäristöystävällistä että edullista. Liika on kuitenkin liikaa.

– Tärkeintä on, ettei valoa roiski päämäärättömästi, vaan analysoi valon kohteet. Tavallisin virhe on ylimitoittaa valon määrä. Silloin lopputulos on sekä lattea että häiritsevä. Valo menee hukkaan: valosaaste leviää taivaalle, voi häiritä naapureita ja ympäristön eläinlajeja, sanoo valaistus- ja tilasuunnittelija Elisa Hillgen.

Hillgenin mukaan pysyvää valaistusta suunniteltaessa kannattaa pitäytyä joko viileän tai lämpimän sävyisissä valoissa.

– Jos sekoittaa lämmintä ja viileää sävyä, kokonaisuudesta tulee levoton, vaikka toki lämpimiä ja viileitä sävyjä voidaan valita pihaan harkitustikin.

Valon sävy värimaailmaan mukaan

Pihoja sisustetaan olohuonemaisiksi. Valaisimissa on teräksistä, teollisen ronskia muotoilua. Kuva: Sami Tirkkonen PHOTOGRAPHY

Viileä sävy sopii Hillgenin mielestä esimerkiksi modernin valkoisen rakennuksen seinäpinnan valaisuun. Silloin rakennus pysyy valaistunakin raikkaan valkoisena. Myös kallioiden kylmä kivisyys korostuu sinivoittoisessa valokeilassa.

Sen sijaan punatiili tai puun sävy hehkuvat parhaiten lämpimän valkoisessa valossa.

Erisävyistä valoa kannattaa testata ennen asennusta pyytämällä valaisinliikkeestä lainavaloja. Vain siten tietää, mikä valo miellyttää silmää ja sopii pihan tyyliin. Lamppuihin voi tietysti myös vaihtaa erisävyisiä polttimoita.

Yksi vaihtoehto on kiinteän ja väliaikaisen valaistusjärjestelmän välimuoto. Järjestelmään voi liittää erilaisia valaisimia ja kytkeä itse myöhemmin lisähaaroja.

Anne Repo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi