Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Helle saa ihmiset kärvistelemään kuumissa asunnoissa – poimi asiantuntijoiden vinkit kodin viilentämiseen

Kämppä viilenee parhaiten ilmalämpöpumpulla, mutta jokaiseen kotiin sellaista ei ole mahdollista hankkia. Lämpötilaa voi alentaa esimerkiksi kesäyön viilennyksellä ja sälekaihtimilla.

Kun ilmalämpöpumppu on päällä, asunnon ovet ja ikkunat kannattaa pitää suljettuina. Kuva: Aku Isotalo

Asuintilojen viilentäminen tuottaa helteisellä säällä ongelmia. Viilentämismahdollisuudet riippuvat asunnon ilmanvaihtojärjestelmästä. Useimmissa järjestelmissä ei ole lainkaan jäähdytystoimintoa, minkä vuoksi monet suosivat ilmalämpöpumppua. Alan asiantuntijat antavat vinkkejä tavoista viilentää kerros- ja omakotitaloasuntoa.

1 Jos kerrostaloasunnossa on mahdollista vaikuttaa ilmanvaihtoon, sitä kannattaa tehostaa yöllä.

Ulkoilma on öiseen aikaan viileämpää kuin päivällä, ja kuumaa asuntoa voi yrittää viilentää niin kutsutulla kesäyön viilennyksellä, kertoo toimitusjohtaja Tatu Töyrälä talotekniikan asiantuntijayritys IVPLUSsasta.

Lämpimän päivän aikana ilmanvaihto on hyvä pitää hiljaisella, ettei kuuma ilma kulkeudu sisään asuntoon. Töyrälän mukaan kerrostaloissa on myös sellaisia keskitettyjä ilmanvaihtojärjestelmiä, joissa asukkaan ei ole itse mahdollista vaikuttaa ilmanvaihdon tehokkuuteen. Tällaisissa kerrostaloissa kesäöiden viileyttä olisi mahdollista hyödyntää talokohtaisilla säädöillä.

2 Kaihtimet ja verhot kannattaa pitää alhaalla, koska se estää lämpöä siirtymästä asunnon sisään.

Töyrälän mukaan kaihtimet kannattaa pitää kiinni sekä kerros- että omakotitalossa varsinkin silloin, jos asunnossa on isoja ikkunapintoja. Näin aurinko ei pääse lämmittämään asuntoa yhtä helposti. Myös lasitetun parvekkeen kaihtimet pysäyttävät lämmön tehokkaasti.

3 Paras keino viilentää asunto on ilmalämpöpumppu.

Pumppu tosin vaikuttaa vain yhteen isoon ilmatilaan tai kerrokseen kerralla, sanoo asennuspäällikkö Mikael Vähäkangas Suomen Vesitekniikasta. Jos laitteen asentaa ylempään kerrokseen, sen teho vaikuttaa alempaan kerrokseen minimaalisesti tai ei ollenkaan.

Myös väliseinät ja kiinni olevat ovet pienentävät pumpun vaikutusaluetta. Kaksikerroksisessa omakotitalossa ilmalämpöpumput kannattaa asentaa molempiin kerroksiin.

4 Ilmalämpöpumpun tai viilentävän koneellisen ilmanvaihdon ollessa päällä ovet ja ikkunat on pidettävä kiinni.

Vähäkankaan mukaan hellepäivänä ulkoa tuleva ilma vaikeuttaa koneen toimintaa ja kuluttaa turhaa energiaa.

5 Kerrostalossa pumpun asentamiseen on saatava isännöitsijän lupa.

Isännöintiliiton johtajan Juhapekka Mannisen mukaan ilmalämpöpumpun asentamiseen voi tarvita myös muita lupia pumpun ulkoyksiköstä poistuvan kondenssiveden takia. Kerrostaloissa voi olla vaihtelua siinä, miten vesi saadaan poistettua.

Lue myös: Miten kesämökki kannattaa viilentää?
 

Luvan saamista voi rajoittaa myös se, jos pumput muokkaavat rakennusten julkisivua liikaa tai aiheuttavat naapurihuoneistoihin melua. Mannisesta luvan saaminen riippuu paljon siitä, minkä tyyppinen yhtiö on ja millainen kosteudenpoiston tekniikka talossa on.

6 Ikkunat kannattaa avata varjon puolelta.

Jos omakotitalossa ei ole jäähdytysratkaisua, kuten ilmalämpöpumppua, asuntoa pitää tuulettaa ikkunoiden avulla. Kun asuntoa tuuletetaan päivän aikana, ikkunat kannattaa avata varjon puolelta, Tatu Töyrälä sanoo.

Alina Mäkynen
alina.makynen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi