Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Irtaimisto

Moni on turhaan hävittänyt hometalon irtaimiston jopa kokonaan – homeongelmat ovat synnyttäneet myös uudenlaista liiketoimintaa

Moni luulee virheellisesti, että hometalon kaikki tavarat pitää tuhota. Kaatopaikoille on mennyt röykkiöittäin tavaroita turhaan.

Hometalon irtaimiston hävityksestä on paljon mielipiteitä ja kokemustietoa, mutta vain vähän tieteellistä tutkimustietoa. Kuva: Tuija Tyrväinen

Mitä tehdä hometalon irtaimistolle? Ei ainakaan hävittää kaikkea suinpäin, kuten moni on tehnyt. Kaatopaikalle ovat menneet niin perintöhopeat, arvokkaat lipastot ja ruokapöydät kuin valokuvatkin. Asiaan herätään siinä vaiheessa, kun aletaan miettiä, kuka hävitetyt tavarat korvaa.

– Ei niitä korvaa kukaan eikä mikään, ellei kyse ole äkillisestä vuotovahingosta, sanoo Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja, sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

Täyshävitykseen on päädytty omien virheellisten käsitysten vuoksi tai sosiaalisen median neuvoja noudattaen. Näitä tapauksia tulee Asumisterveysliiton tietoon yhä enemmän.

Homeongelmat näyttävät synnyttäneen myös uudenlaista liiketoimintaa: Rämö on kuullut yrityksistä, jotka ovat luvanneet puhdistaa tuhansien eurojen maksusta kaiken mikä on puhdistettavissa ja hävittää loput.

Home-epäpuhtaudet ovat pölyssä kiinni. Sanna Lappalainen

Ongelmana on oikean tiedon löytäminen erittäin stressaavassa tilanteessa.

– Tarjolla on kokemustietoa ja paljon mielipiteitä, mutta hyvin vähän tieteellistä tutkimustietoa, Rämö sanoo.

Omat hometalokokemukset saivat Hannele Rämön kiinnostumaan muiden vastaavassa tilanteessa olevien auttamisesta jo 1990-luvulla. Ja auttamista riittää – liittoon tulee vuosittain noin 5 000 yhteydenottoa homeasioista.

Homeelta haiseva irtaimisto pitää hävittää

Kuva: Tuija Tyrväinen

Ensimmäinen sääntö on, että silminnähtävässä homeessa oleva tai voimakkaasti homeelle haiseva irtaimisto pitää hävittää. Jos huolellisen puhdistuksen jälkeenkin irtaimisto aiheuttaa oireita, luovu siitä.

Jos kalusteissa tai tavaroissa ei ole hometta eikä selvää homeen hajua, riittää yleensä perusteellinen puhdistus imuroimalla, pesemällä tai pyyhkimällä.

– Home-epäpuhtaudet ovat pölyssä kiinni, ja ideana on päästä pölystä eroon. Siihen ensisijainen keino on mekaaninen puhdistus, sanoo johtaja Sanna Lappalainen Työterveyslaitokselta.

Esimerkiksi kovat huonekalut, matot, astiat, lelut ja vaatteet voidaan pestä.

– Sen sijaan tyynyt, peitot ja petauspatjat olisi hyvä vaihtaa uusiin. Vuodevaatteet on muutoinkin suotavaa uusia kahden vuoden välein, Rämö toteaa.

Osa tavaroista voidaan säilyttää, kunhan se tehdään muualla kuin asumiskäyttöön tarkoitetuissa tiloissa. Esimerkiksi alkuperäiset asiakirjat kannattaa varastoida muualle ja teettää niistä puhtaat kopiot.

Valokuvat voi laittaa laatikoihin ja teettää esillä pidettävistä kuvista uudet kopiot. Laminoinnin avulla voi säilyttää tärkeitä muistoja, kuten lasten piirustuksia.

Rämön mielestä irtaimiston puhdistamiseen ei tarvita ammattilaisia. Jos itse on homealtistuksesta pahasti sairastunut, kannattaa turvautua ulkopuoliseen apuun.

Rämö myös muistuttaa suojauksen tärkeydestä: käytä P3-henkilönsuojainta ja suojahaalaria sekä imurissa HEPA-suodatinta.

Kovien pintojen puhdistus helpompaa kuin pehmeiden

Kovien pintojen puhdistaminen on helpompaa kuin pehmeiden, joihin homeen hajukin tarttuu yleensä vahvemmin. Esimerkiksi kalusteet imuroidaan HEPA-suodattimella varustetulla imurilla, tampataan ja tuuletetaan. Kovien pintojen puhdistusaineeksi riittää usein yleispuhdistusaine.

– Biosidejä en suosittele ollenkaan, Rämö sanoo.

Biosidit ovat kemiallisia aineita, joilla torjutaan tai tuhotaan haitallisia pieneliöitä, kuten bakteereja, homeita ja sieniä. Myöskään Työterveyslaitos eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei pääsääntöisesti suosittele niitä homesiivouksen tehosteeksi.

Laitosten kannanoton mukaan mekaanista puhdistusta voidaan vain perustellusta syystä tehostaa desinfiointikäsittelyn avulla esimerkiksi viemärivuotojen yhteydessä. Hajuhaitan vähentämisessä voi joissakin tilanteissa olla tarvetta biosidien käyttöön varoajat huomioiden.

Matot pesulaan, tekstiilit voi pestä itse

Tekstiileissä käytännöt vaihtelevat. Matot kannattaa viedä pesulaan, mutta vaatteet ja kodin tekstiilit, kuten verhot, voi pestä itse. Ne pestään pesukoneessa mahdollisimman korkeassa lämpötilassa (vähintään 60 asteessa). Käytä kuivausrumpua, jos sellainen on.

Homeen hajua voi lisäksi poistaa silittämällä kuumalla raudalla ja tuulettamalla.

Kattava irtaimiston puhdistusohje löytyy Työterveyslaitoksen nettisivulta www.ttl.fi. Myös Asumisterveysliitosta voi tilata irtaimistonpuhdistamisohjeen, joka perustuu 25 vuoden aikana kerättyyn kokemustietoon.

– Kun ohjeita noudattaa, tavaroiden epäpuhtaudet saadaan yleensä niin vähäiselle tasolle, että ne eivät enää aiheuta oireita, Lappalainen sanoo.

Jos mahdollista, puhdistetut tavarat kannattaa tuoda uuteen kotiin vähitellen ja tarkkailla, tuleeko niistä oireita.

– Näin oireita aiheuttavan tavaran löytyminen helpottuu ja se voidaan hävittää, Rämö vinkkaa.

Home

Kaikkea ei tarvitse hävittää

Tavarat, joissa on näkyvää homekasvustoa tai homeenhajua, on hävitettävä. Myös ne tavarat kannattaa tuhota, joissa näkyvä home tai sen haju säilyy vielä huolellisen puhdistuksen jälkeenkin.

Säästettävät tavarat materiaalista riippuen imuroidaan huolellisesti HEPA-suodattimella varustetulla imurilla, pyyhitään tai pestään kyseisen tavaran pesuohjetta noudattaen.

Tekstiilit, kuten verhot ja vaatteet, pestään pyykinpesukoneessa korkeassa lämpötilassa. Toistuvat pesut parantavat lopputulosta.

Sohva imuroidaan hyvin ja tuuletetaan.

Matot ja muut sisustustekstiilit pesetetään pesulassa.

Huonekasveille on vaihdettava vähintään mullat, ellei niitä voi uusia.

Elektronisten laitteiden keräämää pölyä voi puhdistaa pyyhkimällä laitteiden kannet ja kotelot. ATK-laitteiden puhdistaminen kannattaa jättää asiantuntijalle.

Kirjoista ja mapeista pestään ja imuroidaan kannet, sillä välilehtiin ei yleensä pääse merkittäviä määriä homepölyä.

Valokuvat ja alkuperäiset asiakirjat voi varastoida säilytyslaatikoissa sellaisessa tilassa, jossa ei jatkuvasti oleskella.

Lelut pestään – joitakin voi pestä jopa astianpesukoneessa.

Lähteet: Hengitysliitto, Työterveyslaitos, Asumisterveysliitto

Saunottaminen

Hilloamisesta mallia

Säilytettävien tavaroiden saunottamisesta puhutaan paljon. Hengitysliiton sivuston mukaan se ei välttämättä puhdista homevaurioisia tavaroita. Saunottamisen ajatus perustuu siihen, että kuuma tuhoaa yleensä mikrobeja.

Hannele Rämö pitää saunottamista kuitenkin yhtenä parhaimmista puhdistustavoista ja hajun poistajista, jos tavara vain kestää kovaa kuumuutta.

– Periaate on sama kuin isoäitien desinfioidessa hillopurkkeja uunissa. Laita tavarat kylmään saunaan ja nosta lämpötila pikkuhiljaa 80–100 asteeseen. Joillekin tavaroille riittää vartti, joillakin aikaa menee tunti.

Sen sijaan pakastaminen ei Rämön mukaan tapa hometta.

– Home ei ole pölypunkki, joka kuolee kylmässä. Päinvastoin homeitahan säilytetään pakkasessa.

Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi