Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Itse rakennettu tiskitaso vähentää jätettä mökillä, viihtyisä työpiste käy myös kesäkeittiöstä

Mökiltä puuttui toimiva paikka tiskien pesulle, ja mökkiläiset olivat jo kauan turvautuneet kertakäyttöastioihin. Yhteistyöllä tähän saatiin muutos.

Valmiista tiskipisteestä tuli sattumalta kokonainen viihtyisä kesäkeittiö. Kaikki olivat lopputulokseen tyytyväisiä. Kuva: Kimmo Seppälä

Sukumökin kertakäyttöastioista on päästävä eroon, ilmoitti veljeni tyttöystävä Johanna Paananen tänä keväänä. Hän ja veljeni ovat kumpikin jo pitkään vierastaneet astioista syntyvää jätemäärää ja pohtineet tapaa muuttaa mökkeilyä ympäristöystävällisemmäksi ja samalla viihtyisämmäksi.

Muutoksen toteutus ei ollut läpihuutojuttu: kertakäyttöiset astiat ovat olleet sukumme mökkeilyn selkäranka jo pitkään, eikä mökin kaapeista löydy kuin muutama eriparinen kuppi ja haarukka. Niistä ei riitä edes kahdelle, saati koko suvulle.

Ydinongelma ei kuitenkaan ole ollut astioiden puute, vaan niiden huolto. Suuremman ihmismäärän jäljiltä syntyy nopeasti valtava tiskivuori. Kun tiskaukseen on tarjolla vain pari onnetonta vatia saunan pesuhuoneen lattialla, ei vuoroista varsinaisesti tapella.

Tähän haluttiin viimein tehdä muutos: mökille piti saada kunnollinen tiskipiste. Veljeni Einari Liikkanen halusi tyttöystävänsä kanssa suunnitella ja rakentaa kestävän, viihtyisän paikan, jossa tiskaus olisi aiempaa miellyttävämpää.

Kun pisteen runko oli valmis, päästiin rakentamaan rimoista pohjaa. Kuva: Einari Liikkanen

Ideoista toteutukseen

Uuden tiskipisteen suunnittelu alkoi internetiä selaamalla. Inspiraatioksi etsittiin erilaisia kuvia, joista haettiin juuri tälle mökille sopivaa mallia ja ominaisuuksia. Projektiin värvättiin mukaan isä Harri Liikkanen, jonka kanssa pohdittiin käytännön ratkaisuja.

Päätettiin rakentaa tiskitaso, joka olisi liikuteltava mutta tukeva. Vaatimuksina olivat kunnollinen tiskiallas ja katseen kestävä ulkonäkö. Pisteen äärellä piti olla viihtyisää puuhailla, jotta tiskaus sulautuisi luontevasti muun yhteisen ajanvieton lomaan.

Kun suunnitelma vielä haki muotoaan, saatiin vihiä ylimääräiseksi jääneestä tiskialtaasta. Allas noudettiin mökille, ja sen pohjalta alettiin määritellä tulevan työpisteen mittoja.

Tarvikkeet valittiin sillä perusteella, mitä kaupasta sai.

Tarvikkeet valittiin sillä perusteella, mitä kaupasta sai. Materiaaliksi tuli painekyllästetty kestopuu, joka sopii hyvin ulkokäyttöön ja näyttää siistiltä vähällä vaivalla.

Alkuperäinen suunnitelma laajeni, kun tiskialtaan viereen päätettiin tehdä laskutilaa. Pöytätason taakse rakennettiin rimoista seinämä, joihin saa kiinnitettyä telineitä tarpeellisille tavaroille.

Pesuvesi on tarkoitus lämmittää saunan padassa ja kantaa sieltä altaaseen. Tiskialtaan alle hankittiin ämpärit, joihin tiski- ja huuhteluvesi valutetaan tiskauksen päätteeksi. Altaan alle kolmikko nikkaroi vielä ovet tekemään näkymästä siistimmän samalla, kun toinen puoli jää avoimeksi hyllytilaksi. Kokonaisuudessaan projektiin kului kolmelta tekijältä kolme työpäivää.

Takaseinän rimoihin saatiin kiinnitettyä koukkuja, joihin pestyt astiat voi ripustaa kuivumaan. Kuva: Kimmo Seppälä

Kokonainen kesäkeittiö

Valmis rakennelma on suunniteltua raskaampi, mutta teoriassa edelleen liikutettavissa. Paikkansa se on löytänyt pihan suosituimmasta kohdasta grillien ja pihakeinun vierestä.

Iloinen yllätys kaikille oli, miten saumattomasti tiskipöydäksi suunniteltu rakennelma muuntui heti ensikäytössä kokonaiseksi kesäkeittiöksi. On luontevaa, että ruoka valmistellaan siellä, missä se myös kypsennetään ja syödään.

Kaikki tekijät ovat tyytyväisiä lopputulokseen, joka on paljon aiottua tyylikkäämpi ja monikäyttöisempi. Mukava lisä on, että kolme hyvin erilaista ihmistä sai projektin hyvässä harmoniassa alusta loppuun.

Pisteen rakentuessa mökille hankittiin myös tarvittavat astiat. Mökkeilystä syntynyt jäte vähenee huomattavasti, kun pois jäävät kertakäyttöiset mukit, lautaset ja aterimet. Ikävää ei ole sekään, että kattaus kaunistuu pahvin vaihtuessa posliiniin. Tätä nykyä tällä sukumökillä syödään keraamisilta astioilta – ja sitten tiskataan yhdessä.

Käytetty pesu- ja huuhteluvesi valutetaan altaista ämpäreihin, jotka ovat piilossa ovien takana. Kuva: Kimmo Seppälä

Jätteet vähenivät

Mietimme kierrätystä ja kulutusta paljon kotonakin, ja oli mukava huomata, että omaa hiilijalanjälkeään voi yrittää pienentää myös mökillä. Samalla kun halusimme vähentää jätettä, saimme aikaiseksi toimivan keittiökokonaisuuden.

Projektin myötä heräsi into nikkaroida muutakin, kun huomasimme, miten viihtyisää puuhaa se on.

Kaikki meni ihmeellisen hyvin ja lopputuloksesta tuli yllättävän hyvä amatöörien rakentamaksi. Ammattilainen olisi tehnyt tämän luultavasti lähinnä nopeammin. Toimiva yhteistyö oli onnistumisen avain.

Kesämökki

Meren rannassa

Vuonna 1964 valmistunut mökkirakennus meren rannassa sijaitsee Neuvottoman kylässä Haminassa.

Mökillä viihtyvät kolmekymppinen espoolaispariskunta Einari Liikkanen ja Johanna Paananen sekä sukulaiset.

Tiskipisteen rakentamisella haluttiin vähentää mökkeilystä syntyvää kertakäyttöastioiden jätettä.

Maija Liikkanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi