Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Pese pilvisellä säällä laimealla pesuaineella – poimi kahdeksan vinkkiä kiiltäviin ikkunaruutuihin

Lasiin ei jää raitoja, jos tekniikka ja lasta ovat kunnossa.

Pölykerros väikkyy auringossa, moni kapuaakin näinä päivinä ikkunoiden pesuun kotona. Seuraavilla vinkeillä homma sujuu joutuisasti ja saat puhdasta jälkeä.

1. Pese pilvisellä säällä tai kun aurinko ei paista suoraan ikkunaan.

Suorassa paisteessa pesuaine voi kuivua ikkunaan.

2. Ulkopinnan pesua ei kannata hosua.

Siitepölyaika kestää kesäkuun puolen välin tietämille, ja sitä ennen voi pestä muut pinnat paitsi ulkopinnan. Jos haluaa välttää turhaa työtä, ikkunan ulkopinta pestään vasta siitepölyajan jälkeen.

3. Valitse kunnolliset välineet.

Tarvitset hyvän ikkunanpesimen tai mikrokuituliinan. Myös lastan eli kuivaimen pitää olla hyvä ja huollettu. Kuivaimen kumin tulee olla itse kuivainta leveämpi ja suora, ehjä sekä teräväreunainen.

4. Valmistele pesupaikka.

Ennen pesua pyyhi tai imuroi pölyt pois sälekaihtimista, ikkunanpuitteista ja -pielistä sekä ikkunanlaudalta ja tuuletusikkunasta. Etene järjestyksessä sisältä ulospäin. Imurilla voi ottaa enimmät pölyt ja kärpäsen raadot. Ennen vesipesua peitä lattia liinalla.

5. Käytä pesuun astianpesu-, yleispuhdistus- tai ikkunanpesuainetta.

Ennen vesipesua pyyhi pölyt ikkunasta kuivalla liinalla. Muutama tippa pesuainetta 3–4 litraan vettä riittää. Kirkasta tulee, kun pesuaineen sekaan tipauttaa vähän etikkaa. Voit tehdä valmiin sopivan laimean pesuaineseoksen myös suihkepulloon, jolloin sitä on helppo käyttää. Monen mielestä sen tuoksu kuuluu vanhastaan ikkunanpesuun ja puhtaisiin ikkunoihin. Pesuvesi kannattaa vaihtaa usein.

6. Etene ikkunoissa ulkoa sisälle.

Ikkunalasit pestään vastakkaisessa järjestyksessä eli ulkoa sisälle päin. Pesin kostutetaan ja sillä puhdistetaan likainen ikkunapinta. Työasento pysyy hyvänä, kun pestään koko ajan ylhäältä alaspäin eikä sivulta toiselle. Jos ulkoruutu on todella likainen, se kannattaa pestä pariin kertaan ennen lastan käyttöä.

7. Kuivaa kuivalla lastalla.

Siistin lopputuloksen saa kuivaamalla ikkunan kuivaimella eli lastalla. Kuivaa lasta jokaisen vedon jälkeen liinalla. Kuivausvedot kannattaa tehdä limittäin. Näin ei tule raitoja. Lastaa ylhäältä alaspäin, ja lasta pidetään hiukan kallellaan, jotta vesi ei valuisi jo kuivatulle kohdalle. Lastaa ei vedetä aivan alas asti, vaan noin lastan leveyden verran jätetään poikittain kuivattavaksi. Näin pyritään hallitsemaan likaisen veden valumiset.

8. Lopuksi kuivataan mahdollinen kosteus ikkunoiden reunoilta.

Lähteet: Siivousyrittäjät Eija Matikainen, Anne Ahokas ja Mervi Kiikka, Riverian puhtauspalvelualan opettaja Eveliina Nyholm sekä ESS arkisto ja Martat.

Sirpa Suomalainen
Tanja Heikkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi