Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Tämä on muuttoammattilaisen pakkauspainajainen - "Sudenkuoppa syntyy siitä, kun ei ole kunnon laatikoita"

Hyvällä suunnittelulla ja valmistelulla itse muuttohetki sujuu hyvin nopeasti, huonolla taas ei. Lue muuton ammattilaisten ja muuttajien vinkit onnistuneeseen muuttoon.

Perheensä kanssa muuttoa tehnyt Juha Kinnunen pakkasi tavaransa ostolaatikoihin, jotka on tarkoitettu muuttokuormia varten. Laatikot menivät edelleen seuraaville muuttajille Kinnusten jälkeen. Kuvassa taustalla on perheen 11-vuotias Emilia-tytär. Kuva: Aake Roininen

En vuokraa muuttolaatikoita vaan säästän ja pakkaan omiin laatikoihin. Tämä on muuttajan tyypillinen ajatus, kun muuttokustannuksia budjetoidaan.

Jos kyseessä on omatoimimuutto, johon on varattu paljon aikaa, laatikon malli ei ole ongelma.

Jos tavaroita siirtää puolestaan tuntipalkalla oleva muuttomies, laatikon ominaisuuksilla alkaakin jo olla merkitystä, sanoo Niemen aluemyyntipäällikkö Petteri Sorjonen.

- Monta kertaa sudenkuoppa syntyy siitä, kun ei ole kunnon laatikoita. Jos laatikot ovat pinottavia, muutto tehostuu ja nopeutuu. Siinä on ero, viedäänkö nokkakärryllä neljä laatikkoa kerrallaan vai kannetaanko yksittäin. Silläkin on merkitystä, miten laatikot ovat pinottavissa autoon.

Sorjonen suosittelee joko vuokrattavia muuttolaatikoita tai muuttolaatikon nimellä markkinoitavia pahvilaatikoita.

- Banaanilaatikot ovat kestäviä ja hyviä, mutta ne sopivat erityisesti banaanien kuljettamiseen. Kirjojen ja astioiden kuljettamisessa ne eivät ole parhaimmillaan. On myytävänä pahvisia muuttolaatikoita, joissa on tuplapohja, ja ne on suunniteltu kestämään painoa, Sorjonen opastaa.

Samoilla linjoilla on Muuttoapu-nimisen muuttopalveluyrityksen toimitusjohtaja Jari Kuopio.

- Yleensä laatikoissa halutaan säästää. Ihmiset eivät oivalla, että jos he pakkaisivat muuttolaatikoihin, he pääsisivät helpommalla, ja koko ruljanssi nopeutuu. Ei tulla ajatelleeksi, että jos laatikko maksaa tietyn verran, niin hinnasta saa osan takaisin siinä, kun aikaa kuluu vähemmän.

Kirjoita laatikon sisältö ja vientipaikka kylkeen

Banaanilaatikko on ilmaislaatikoista parhaasta päästä, arvioi Kuopio.

- Jos haluaa säästää, niin se on hyvä valinta. Se on tukeva, ja siihen saa kannen päälle. Nykypäivänä niitä on vain vaikea saada kaupoista, koska ne litistetään saman tien. Niitä pitää hakea pikku hiljaa ja nähdä vähän vaivaa.

Vaivannäkö ja saman laatikkotyypin suosiminen kannattaa, sillä se helpottaa muuttomiehen tetristä autoa pakatessa.

- Se on kaikista pahinta, kun kaikki tavarat on pakattu miljoonaan erikokoiseen laatikkoon. Ne ovat hitaampia kannettavia, hitaampia autoon pakattavia ja kaikin puolin hitaammin käsiteltäviä.

Kuopio antaa myös merkitsemiseen liittyvän käytännön vinkin: kirjoita laatikon sisältö ja vientipaikka, kuten "olohuone" laatikon kylkeen, älä päälle. Näin merkintä näkyy jo laatikkopinosta.

Vaikka muutto olisi kuinka hyvin valmisteltu, niin ammattilainen muistuttaa, että se ottaa aikansa.

- Kokemuksella pystyy sanomaan, että yksiön muuttoon kuluu aikaa kolmen tunnin molemmin puolin. Silti asiakas sanoo, että eihän tässä ole paljon tavaraa, ja eihän tähän mene kuin toista tuntia, Kuopio nauraa.

Hän huomauttaa, että maksu peritään toteutumisen mukaan, joten on mukavampi alittaa kuin ylittää asetettu aika.

- Silloin myöskään seuraava muuton tilannut ei joudu odottelemaan, huomauttaa Kuopio.

Karsimisvillitys ei näy ammattilaisille

Meneillään oleva kulutuskriittinen asenneilmapiiri, tavaroiden karsimisvillitys ja järjestelyinto eivät näy ammattilaisten silmään.

- Päin vastoin. Tavaramäärä arvioidaan aina paljon vähemmäksi kuin sitä onkaan, Kuopio pohtii.

Petteri Sorjonen arvioi, että kansa jakautuu tässä suhteessa: vanhempi polvi on taipuvainen ajattelemaan, että tavaraa saattaa joskus vielä tarvita.

Muutto on otollinen tilaisuus tavaran karsimiselle, ja tähän muuttopalvelut nykyään kannustavat kuluttajia.

Esimerkiksi Niemellä on kierrätyspalvelu, jossa kuluttaja pystyy hävittämään suurta ja pientä irtaimistoaan muuton yhteydessä, ja tavarat viedään pois.

Varaudu satasiin yksiössäkin

Muuttoon liittyviä vaiheita ulkoistetaan yhä enenevissä määrin. Jari Kuopio kertoo, että kymmenen vuotta sitten tilattiin auto ja kuski, nyt tilataan auto, kuski ja apumies.

Niemellä on analysoitu, että yhtäältä hyvä taloudellinen tilanne, toisaalta talkooavun ja lainaperäkärryjen puute saa ihmiset ulkoistamaan muuttonsa.

- Trendi on, että nyt otetaan yhä laajempia palvelukokonaisuuksia, kuten pakkausmuutto, jossa tavarat pakataan ja puretaan, kertoo Petteri Sorjonen.

Muuton ulkoistaminen maksaa ammattilaisten arvioiden mukaan edullisimmillaan 250-300 euroa, kun kysymys on yksiöstä. Tällä hinnalla joutuu vielä itse pakkaamaan ja purkamaan.

Kolmion muutossa hintahaitari liikkuu 550-800 euron välillä.

- Kolmio on jo sen kokoinen asunto, että tavaraa voi olla yllättävän paljon, Jari Kuopio sanoo.

Hintoihin vaikuttaa olennaisesti myös muuttomatkan pituus.

Kinnusen perheen muutto sujui ripeästi

Kyllähän tässä vielä tekemistä riittää, päivitteli Juha Kinnunen vielä muuttopäivänä, kun näytti, että pakattavaa on yllättävän paljon. Mutta nyt uudessa kodissa asuu muuton ripeyttä kehuva mies.

- Koko homma oli tehty kahteen tuntiin, ja mitään en tekisi toisin. Meillä oli seitsemän, kahdeksan kantajaa ja alansa ammattilainen pakettiauton ja peräkärryn kanssa vastaanottamassa kannettavia tavaroita ja pakkaamassa autoa. Siinä oli kyllä mies paikallaan, sillä vaatii taitoa peruutella ahtaalla pihalla, Kinnunen korostaa osaavan automiehen roolia.

Kinnuset pakkasivat tavaransa pahvisiin muuttolaatikoihin.

- Se oli nopeaa toimintaa, kun ammattimies pakkasi laatikot autoon. Ostimme laatikot kaupasta ja saimme ne vieläpä muuton jälkeen eteenpäin hyötykäyttöön pariskunnalle, joka muuttaa entiseen kotiimme.

Tarpeettomia tavaroita karsittiin iso määrä

Perhe valmistautui muuttoon hyvissä ajoin edeltävinä viikkoina karsimalla tavaraa ja pakkaamalla tavaroita, joita ei käytetä päivittäin.

Tarpeettomien tavaroiden määrä hämmästytti.

- Kaiken kaikkiaan roskiin, kierrätykseen tai lahjoitukseen lähti noin peräkärryllinen tavaraa. Vaikka varastoa on siivottu vuosien varrella, niin kyllä sinne vaan näyttää kertyvän kaikenlaista, kuten elektroniikkaa. Työskentelen rakennusalalla ja saatan jemmailla myös kaikenlaisia laudanpätkiä, jos niille olisi vaikka tarvetta myöhemmin. Tyttö kasvaa, ja häneltä on puolestaan jäänyt leluja, joita on säilytetty sillä ajatuksella, että annetaan joskus jollekin ja viety varastoon odottamaan. Sinne ovat jääneet, Kinnunen nauraa.

Nyt Kinnuset olivat tiukkana sen suhteen, mitä säästetään.

- Vähensimme aivan minimiin sellaiset tavarat, joita säilytetään siksi, ettei niistä raskita luopua.

8 vinkkiä

Tervetuloa-boksi ja muita muuttovinkkejä

1. Varaa muuttolaatikoita yksi per asuinneliö. Tee tavoite, kuinka monta laatikkoa aiot pakata päivässä.

2. Käy varastotiloissa majailevien tavaroiden kimppuun ensimmäisenä. Varasto on useimmiten se kodin tila, josta kauhotaan viimeisenä tavarat kyytiin. Käy tavarat läpi ja karsi. Pakkaa jäljelle jääneet jo valmiiksi. Karsi myös kodin muita tavaroita samalla tavalla.

3. Hyödynnä jätesäkkejä vaatteiden kuljettamisessa. Niputa kuminauhalla yhteen vaatenippuja. Näin kaikkia vaatteita ei tarvitse viikata uudestaan määränpäässä. Henkarivaatteet kannattaa "niputtaa" koukuistaan yhteen. Ota koukut pussinsuusta ulos.

4. Pakkaa yksi ”tervetuloa uuteen kotiin” -laatikko. Pakkaa siihen esimerkiksi sakset, kahvinkeitin, suodatinpussit, kahvia tai teetä, huoneenlämmössä säilyvää maitoa, talous- ja wc-paperia, saippuaa ja käsipyyhe, astioita tai kertakäyttöastioita, roskapusseja, siivousliina ja yleispuhdistusainetta, mahdollisesti myös esimerkiksi taskulamppu ja syötävää. Tarvitset myös liinavaatteet, pyyhkeet ja hygieniatarvikkeet. Pakkaa myös aamutavarat, joihin lukeutuvat kenties hiusharja, meikit, mahdolliset lääkkeet, ehkä työvaatteet ja esimerkiksi käsilaukku.

5. Pidä tärkeät tavarat yhdessä laatikossa. Varaa oma laatikko lääkkeille, television kaukosäätimelle, latureille, tabletille, reitittimelle, olennaisille avaimille ja vaikkapa passille.

6. Tarvitsetko tauluja varten pakkausmateriaalia? Kysy polkupyöriä myyvästä liikkeestä litteitä laatikoita.

7. Metallilankasäilytysjärjestelmät tai pienet lipastot saa kuljetettua sisältöineenkin. Hyödynnä pakkauskelmua. Kun sitä kieputtaa esimerkiksi Elfa-tornin ympärille, korit eivät liu’u pois paikoiltaan. Kelmulla saa muutenkin suojattua pöytiä ja tuoleja naarmuuntumiselta.

8. Jätä loppusiivousta varten vanhalle asunnolle tarpeelliset tarvikkeet. Siivousvälineet, wc-paperia ja jotain syötävää on tarpeen olla.

Ideoita on haettu Facebookin järjestyssivustoilta, kuten Loistava järjestys ja Konmari Suomi.
Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi