Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Puu on löydetty sisustamisessa ja rakentamisessa uudelleen

Valko-musta-harmaa sisustus on ollut vallalla niin kauan, että ihmiset tuntevat olonsa epävarmaksi erilaisten puupintojen suhteen.

Anu Piironen kertoo, että talon puulajiksi valittiin mänty, jonka väri ja syykuviot ovat enemmän Piirosten mieleen, kun puhutaan isoista pinnoista. Kuva: Tuire Punkki

Puu on löydetty uudestaan. Se on ajaton, aito, kaunis, kestävä ja ekologinen luonnonmateriaali, toteaa sisustussuunnittelija Virpi Kanto.

H. Kanto-rakennusliikkeessä työskentelevä Kanto luettelee puun hyviä ominaisuuksia: se lisää kodikkuutta mutta parantaa myös sisäilmaa ja akustiikkaa.

Se sopii niin perinteiseen kuin moderniin rakentamiseen. Kun hirsirakentaminen miellettiin vielä joitakin vuosia sitten vain mökkirakentamiseksi, yhä enemmän myös omakotitaloja rakennetaan hirrestä. Talot ovat moderneja, ja ulkoverhouksena saattaa olla laudoitus tai muu verhoilumateriaali, kuten rappaus.

Kaupunkialueille tehdään myös puukerrostaloja.

Vaalea puu on suosiossa

Sisustuksessa puuta käytetään Kannon mukaan nyt kaikissa pinnoissa ja tiloissa. Se näkyy lattioissa, katoissa ja seinissä, puhumattakaan huonekaluista tai valaisimista.

Jopa kasari-inhokkina pidetty paneeliseinä on tullut takaisin, mutta päivitettynä. Kolmiulotteisia paneeleja käytetään nyt kokonaisina tehosteseininä.

Koska pintakäsittelymahdollisuudet ovat lähes rajattomat, puupintaa tai huonekalua on helppo muokata mieleisekseen.

- Valmiilla paneeli- ja levytuotteilla saadaan kauniita puupintastruktuureja seiniin tai kattoon hyödyntämällä eri asennustekniikoita ja pintakäsittelytapoja, sanoo sisustussuunnittelija Laura Seppänen.

Kaiteiden johteet ovat puuta, pinnat metallia. Mustaa metallikaidetta on käytetty myös terassi- ja piha-alueella. Kuva: Tuire Punkki

Juuri nyt suositaan paljon vaaleaa puuta, kuten koivuvaneria, saarnea tai lehtikuusta. Vaalea puu kannattaa aina käsitellä läpikuultavalla tuotteella, jotta se ei kellastu. Kun käsittelyaineessa on hiven valkoista sävyä, puu pysyy kauan kauniina.

Jotta kokonaisuudesta ei tule tunkkainen, Virpi Kanto vinkkaa pitäytymään samassa tilassa vain yhdessä tai kahdessa puulajissa.

- Kun puupintoihin yhdistää modernin kalustuksen, graafisia kuoseja ja viherkasveja, kodista tulee ajankohtainen ja raikas.

Lue myös: Koteihin kaupataan nyt graafisia kuvioita, samettia ja nahkaa
 

Kaikki viileät sävyt, kuten siniset, harmaat, vihreät ja valkoiset, antavat lämpimälle puulle kaivattua vastaväriä.

Valkoinen katto raikastaa puuseiniä, tumma lattia taas luo kontrastia.

Puu yhdistetään luonnonmateriaaleihin

Kodeissa nähdään myös paljon lasipintaa, lämpimiä metalleja sekä ilmavia metallirakenteita. Nyt yksittäisten tehostevärien sijaan värjätäänkin koko seinäpinta lattialistoineen, hyllyineen ja kalusteineen samalla sävyllä. Myös trendiväritys saadaan luonnosta. Ajankohtaisia ovat erilaiset punaiset, terrakotta, poltettu oranssi, okra sekä ruskean sävyt.

- Trenditietoinen sisustaja valitsee myös tummaa, intensiivistä sinistä tai vihreän haaleita sävyjä.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen luonnehtii, että kuluttajia viehättää puussa sen ympäristöystävällisyys. Puu yhdistyy nyt usein luonnonmateriaaleihin, kuten kivipintoihin, pellavaan, villaan, juuttiin ja hamppuun.

Lattiamateriaalina puulla on etunsa: lämpöä eristävänä puulattia tuntuu jalan alla miellyttävältä.

Seppänen kertoo, että vaaleiden puulajien rinnalle on noussut myös tummia puulajeja, kuten tammi ja pähkinä.

Suomessa suositaan Virpi Kannon mukaan EU-alueilta tulevaa sertifioitua puuta, jota kasvatetaan kestävästi hoidetuissa metsissä.

Toisaalta joillakin eksoottisilla puulajeilla on loistavia teknisiä ominaisuuksia, ja niitä hyödynnetään lattioissa ja märkätiloissa. Niitä valitessa on hyvä olla tarkkana siitä, että alkuperä ja sertifikaatit ovat kunnossa.

Hirsiseinän sävyä mietittiin tovi

Valkoiset ja harmaat pinnat, musta metalli ja lämmin puu vuorottelevat Piirosen perheen kodissa, mutta silti Anu Piironen sanoo, että ensimmäisen hirsitalon sisustaminen ei ollut mitenkään helposti tehty. Jo hirsiseinät itsessään ovat niin hallitsevat, että niiden sisäpuolen sävy määrittelee kodin tunnelman. Vaihtoehtoina ovat luonnonväri, sävylakkaus tai peittomaalaus.

Vaikka hirsiseinät jätettiin maalaamatta, valkoiset pinnat raikastavat sisustuksen. Myös vaalea harmaa on hyvä kumppani puulle. Kuva: Tuire Punkki

Näiden vaihtoehtojen välillä Piirosetkin sisätyövaiheessa pallottelivat.

- Maalasimme kokeeksi varaston seinän valkoisella, ja se ratkaisi. Emme enää halunneetkaan maalattuja seiniä, Anu Piironen kertoo.

Hirsiseinät sävytettiin lähelle tammenvärisiä karmeja. Väliseinät levytettiin ja maalattiin valkoisella, mikä raikastaa kokonaisuuden - samoin valkoiset keittiökalusteet ja katto.

Puu muuttaa väriä ajan myötä

Koska seinät ovat lämpimänsävyiset, lattian haluttiin erottuvan. Pääroolissa on valkolakattu mäntypuulattia, ja eteis- ja pukuhuonetiloissa kontrastia tuo vaaleanharmaa mikrosementti.

Kalusteet ovat kuusta, seinät mäntyä. Molemmilla puulajeilla on oma luonteensa. Lattiaksi valikoitui vaaleanharmaa mikrosementti. Kuva: Tuire Punkki

Anu Piironen tarvitsee materiaali- ja värituntemusta myös työssään perheyrityksessä, joka on tällä hetkellä mukana rakentamassa hirsiparitaloja. Piironen vastaa sisätyövaiheiden materiaalivalinnoista.

- Ei ole mikään ihme, jos ihmiset tuntevat olonsa epävarmaksi erilaisten puupintojen suhteen, koska valko-musta-harmaa sisustus on ollut vallalla niin pitkään.

Puulajin valinta on yksi isoimmista valinnoista, kun sitä tulee kotiin suurina pintoina. Esimerkiksi hirsitaloissa käytetään sekä kuusi- että mäntyhirttä. Piiroset valitsivat taloonsa männyn, jonka väri ja syykuviot ovat enemmän Piirosten mieleen, kun puhutaan isoista pinnoista.

Kodissa on käytetty myös kuusipuuta puusepän tekemissä kalusteissa.

- Ajan myötä molemmat puulajit muuttavat väriään omalla tavallaan. Kuusi muuttuu hieman keltaiseksi, mänty lämpimänsävyiseksi. Männyssä kuviot ovat isot, kuusessa pienemmät, mutta niitä on enemmän. Kannattaa perehtyä puulajeihin, kun pohtii omia valintojaan, Piironen opastaa.

Pirjo Tiihonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi