Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Pysäytä kura kolmen maton taktiikalla - "Yksi mattoneliö sitoo jopa viisi kiloa likaa ja kuusi litraa vettä"

Satsaus eteisen mattoihin säästää siivousta ja lattiaa.

Kun kopistelee sateesta ja loskasta eteiseen ja potkaisee saappaat jalasta, toivoo asuvansa talossa, jossa olisi erillinen kuraeteinen. Uusiin taloihin sellaisen rakentaisi helposti, mutta vanhoissa taloissa pitää miettiä, mikä materiaali pysäyttäisi kuran ja lian. Tehokas tulos saavutetaan yhteispelillä. Järjestelmällinen kuran pysäytys alkaa jo ulko-ovelta.

Perinteisesti saappaista on sipaistu isoimmat kurat rappuralliin ja sen harjoihin. Muuten hyvä, paitsi että kura siirtyy helposti harjoista koko kenkään.

- Alumiini-kumiritilä on hyvä vaihtoehto juuri ennen ulko-ovea, neuvoo mattoasioihin erikoistunut RTV:n myyntipäällikkö Juha Moisio.

Jos kotia vasta rakennetaan, ritilän voi upottaa samaan tasoon porrastason kanssa. Ritilöihin saa myös reunukset, jolloin se on kuin korkea kynnysmatto.

Ritilä irrottaa kengistä karkeimmat liat, kuten hiekoitushiekan ja sepelin. Ne putoavat ritilän alle, josta ne voi kuivana harjata tai imuroida.

Ulkomatoksi sopivat myös edulliset vaihtoehdot, kuten kookoskuitu ja muovinen harjasmatto eli ruohomatto.

Kuva: Mirja Hussain

Jopa viisi kiloa neliöllä

Eteisessä kannattaa panostaa kosteutta ja likaa imevään mattoon. Laadukkaimmissa matoissa on karkeudeltaan kolmea erilaista kuitua, joista jokaisella on tehtävänsä kokonaisuudessa.

- Edullisimpia versioita on yleensä saatavilla hyllytavarana, mutta jos haluaa erikoisleveyksiä tai tiettyä väriä ja kuosia, ne pitää tilata. Laadukkaimmissa matoissa on kolminkertainen polyamidikuitu, joista karkea laadut irrottavat kengistä likaa ja imevät kosteutta, ja hienoin kerää pölyä, Juha Moisio selvittää.

- Yksi neliö mattoa pystyy sitomaan jopa viisi kiloa likaa ja kuusi litraa vettä.

Parin aikuisen perheessä sellaisia määriä kuraa ei päädy eteiseen, mutta lapsiperheessä likaa ja kosteutta jo kulkeutuu. Yleensä näin tehokkaat lian- ja kosteudenkerääjät ovat julkisten tilojen mattoja, mutta niitä on saatavilla myös yksityiskoteihin.

- Jos kodissa on satsattu lattiamateriaaleihin, suosittelen panostamaan myös eteiseen, Moisio sanoo.

Kalleimmat kurankerääjämatot maksavat hieman päälle sata euroa neliöltä, ja ne ovat tilaustavaraa. Kun ei malta odottaa tilattavaa tuotetta, kannattaa matto ostaa näppituntumalla. Jos sormet eivät uppoa maton kuituun, ei sinne uppoa muutakaan, kuten hiekkaa. Nyrkkisääntö on, että mitä painavampi ja tiiviimpi matto, sen parempi ja myös hinnakkaampi se on.

Yksi tärkeä ominaisuus on maton pohja. Jos matto päästää kosteuden läpi, alla oleva lattia kastuu. Kumipohjainen matto pitää alapuolensa kuivana ja pysyy hyvin paikallaan. Kumireunat estävät hiekan ja roskien pääsyn maton alle.

Kuramattoa pitää myös hoitaa eli imuroida kertynyt irtolika kuivana. Jossain vaiheessa matto pitää pestä. Pienet matot voi pestä kotona, etenkin jos sen voi tehdä ulkona. Helppo vaihtoehto on mattopesulaan, jossa matto myös kuivuu kunnolla.

Kuramaton pitäisi olla muutaman askelen pituinen. Siitä eteenpäin homman hoitaa kevyempi matto eli kolmas vaihe. Se on jo sisustuksellisempi käytävämatto. Valikoima on värien ja materiaalien suhteen monipuolinen. Tarjolla on esimerkiksi erilaisia polypropeenimattoja ja luonnonkuituja, kuten sisal tai villa. Kerrostaloissa on kuramatot jo aulassa, joten yleensä omaan sisäänkäyntiin riittää ovimatto tai käytävämatto.

Kuva: Mirja Hussain

Pese altaassa lapset ja koirat

Rakenteilla olevaan omakotitaloon voi harkita kura-allasta, joka tunnetaan myös kurasyöpön nimellä. Keskihinta on 500 euron paikkeilla. Kurasyöppö on eteiseen tai kuistille asennettava allas, jossa kuraiset tassut ja tossut voi huuhtaista vedellä. Kura-allas kannattaa sijoittaa esimerkiksi kodinhoitohuoneen yhteyteen. Monessa uudiskohteessa sitä kautta on toinen kulku taloon. Sen voi sijoittaa myös heti oven viereen eteiseen.

Kurasyöppö on loistava valinta lapsiperheeseen, etenkin jos lapset ovat leikki-ikäisiä. Jos kotona ei ole mahdollista suihkutella lapsen pihavaatteita, huuhtaise lasten kuraiset jalkineet ja ulkoiluvaatteet jo päiväkodissa, jossa on tarkoitukseen sopivat olosuhteet ja välineet. Pestyt asusteet voi sitten kuivattaa kotona.

Suihkutusmahdollisuutta arvostaa myös pitkäkarvaisen lemmikin omistaja. Pienen, sileäkarvaisen koirakaverin pyyhkäisee helposti puhtaaksi pyyhkeellä tai huuhtaisee vaikka vessan lavuaarissa, kuten RTV:n myyntipäällikkö Juha Moisio kertoo tekevänsä omalle koiralleen.

- Se on chihuahua ja pienestä asti tottunut siihen. Monihan pitää koirillaan myös kuravaatteita ja se helpottaa. Joskus katson kurakelillä karvaisia koiria ja mietin, miten kova työ niiden pesemisessä on. Uskon tosin, että pitkäkarvaisen koiran omistaja on valmistautunut siihen, että jonkin verran likaa saattaa kulkeutua sisään, hän toteaa.

Lemmikkieläinliikkeissä on nykyisin laaja valikoima koirien sade- ja kuravaatteita. Jos omistaja viitsii ja koira antaa pukea, sadeasu säästää siivousta.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X