Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Miten kesämökki kannattaa viilentää?

Tomi Ikävalko ja Jukka Kilpinen toteavat, että ilmalämpöpumppujen hyötysuhteet ovat kehittyneet mukavasti viime vuosina. Kuva: Osmo Kuisma

Kesäasunnon lämpötalous on syytä ottaa huomioon jo rakennusta suunniteltaessa. Kylmän pitäminen rakennuksen ulkopuolella otetaan aina huomioon, mutta pari ajatusta voi uhrata myös sille, miten estetään kuumuuden tulo sisään.

Joutsalainen arkkitehti Hilja Moilanen toteaa, että rakennuksen lämpötalouteen vaikuttavat paljon rakenteet kuten seinämateriaalit ja katon muoto. Tärkeää on myös rakennuksen sijoittelu.

- Tontilla kannattaa käydä suunnittelun alussa monta kertaa eri säillä ja eri vuodenaikoina. Kompassin ja kartan avulla näkee ilmansuunnat, jotka ovat tärkeitä rakennuksen sijoittamisen kannalta, mutta paikallinen pienilmasto saattaa olla maan pinnalla aivan erilainen kuin yläilmoissa, Moilanen sanoo.

Verhoja ja markiiseja

Ilmansuunnat vaikuttavat etenkin ikkunoiden sijoitteluun.

- Nykyään tehdään taas mielellään isoja ikkunoita, jotta maisemat näkyvät hyvin. Usein ikkunoissa käytetään selektiivilasia, joka vähentää lämpösäteilyn pääsyä sisään. Liikaa valoa ja lämpöä voidaan estää myös katoksilla, Hilja Moilanen toteaa.

Toisaalta aurinkoa voidaan myös hyödyntää rakennusten lämmönlähteenä etenkin kevättalvella. Ongelmaksi tulee lämmön säätely eri vuodenaikoina.

- Markiiseilla valoa voi säädellä, mutta ne eivät sovi visuaa­lisesti kaikkiin rakennuksiin. Vanha konsti ovat ikkunaverhot. Etenkin paksut perinteiset tekstiilit kuten puuvilla ja pellava pidättävät hyvin valoa ja lämpöä, Hilja Moilanen sanoo.

Kasveja eteen ja ikkunat auki

Luonnollinen keino estää liiallisen valon pääsy sisään ovat varjostavat kasvit. Lehtipuut päästävät valoa oksistojensa läpi kevättalvella, kun lisälämpöä tarvitaan, mutta varjostavat rakennusta kesällä liialta lämmöltä.

Perinteinen keino rakennuksen tuulettamiseen on ikkunoiden avaaminen. Tällöin pitää hyväksyä tietty vetoisuus, mutta kovalla helteellähän se ei ole ongelma.

Suosittu ilmalämpöpumppu

Edellä mainitut vinkit pätevät, vaikka kesämökissä ei olisi sähköjä. Sähköistetyssä rakennuksessa lämmön säätely on tehokkaampaa, toteaa Tomi Ikävalko Ansioniemen Sähköstä.

- Erittäin suosittu laite on ilmalämpöpumppu, jolla sisäilmaa voi viilentää kesäkuumalla ja lämmittää kylminä vuodenaikoina.

Yleensä ilmalämpöpumppu hankitaan lämmityslaitteeksi. Se on hankinta- ja asennuskustannuksiltaan edullinen sekä käyttökustannuksiltaan säästeliäämpi kuin suora sähkölämmitys.

Lue myös: Kaikki vanhat kesämökit eivät taivu korjattaviksi - millaisen rakennuksen muuttaminen onnistuu kohtuukustannuksin?
 

- Moni pelkää, että ilmalämpöpumpun käyttäminen viilennykseen syö lämmityksessä saavutetun säästön, mutta ei se kuluta viilennyksessä sen enempää kuin lämmityksessäkään. Kun viilennystä kerran on kokeillut, siitä ei vähällä luovu, Tomi Ikävalko sanoo.

Loma-asunnon ainoaksi lämmönlähteeksi ilmalämpöpumppua ei suositella. Jos asunnosta ollaan pitkiä aikoja pois, vaarana on, että mahdollisessa häiriö­tilanteessa rakennuksen vesilaitteet vaurioituvat. Kriittisimmät kohteet kannattaakin varmistaa pakkasvahdilla. Uusimpien ilmalämpöpumppujen toimintaa voi myös valvoa ja ohjata etänä puhelimen kautta.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi