Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

"Pienet markkinat vääristävät kesämökkien hintatilaston", sanoo kiinteistönvälittäjä

Tilastojen perusteella Hartolassa myytyjen kesämökkien hinta on tuplaantunut viime vuodesta ja Asikkalassa puolestaan pudonnut viidenneksen. "Valhe, emävalhe, tilasto. En tekisi tämän perusteella päätelmää hintatasosta alueen eri kunnissa, saati vertaisi vuotuisten keskihintojen muutosta", sanoo heinolalainen kiinteistönvälittäjä Arto Kymenvirta.

Vierumäen kookkaiden loma-asuntojen kauppa vääristää Heinolan keskihintatilastoa. Pentti Saarimäki kävi katsastamassa tyttärensä perheelle juuri valmistunutta mökkiä Vierumäen Kotilankujalla. Kuva: Esa Arvekari

Vapaa-ajan asuntojen tuore keskihintatilasto kertoo suurista muutoksista Päijät-Hämeen alueen myyntihinnoissa.

Tilaston mukaan myytyjen mökkien keskihinta olisi Hartolassa tuplautunut viime vuodesta. Heinolassa mökit olisi myyty keskimäärin kolmanneksen edellisvuotista kalliimmalla.

Sen sijaan Sysmässä ja Asikkalassa keskihinta olisi pudonnut viidenneksen. Lahdessa ja Joutsassa keskihinta olisi pysynyt lähes muuttumattomana.

Vapaa-ajan asuntojen keskihinta olisi euromääräisesti tällä hetkellä Hartolassa 156 040, Heinolassa 150 125, Sysmässä 120 636 ja Joutsassa 92 000. Vastaava keskihinta Lahdessa olisi 98 215.

Merkkejä kaupan kuumenemisesta ei ole. Kiinteistönvälittäjä Arto Kymenvirta
Kuva: Anssi Hietamaa

"Valhe, emävalhe, tilasto"

Heinolalainen kiinteistönvälittäjä Arto Kymenvirta ei niele tilastoa Itä-Hämeen markkinoiden osalta.

- Valhe, emävalhe, tilasto. En tekisi tämän perusteella päätelmää hintatasosta alueen eri kunnissa, saati vertaisi vuotuisten keskihintojen muutosta, hän sanoo.

Kannan ymmärtää, sillä tilaston mukaan näyttää siltä, että Hartolassa ja Heinolassa hinnat ovat karanneet käsistä, ennakoiden vakavaa mökkikaupan ylikuumenemista.

Vierumäki-lisä vaikuttaa

Perusteita, joiden mukaan tilasto ei voi pitää paikkaansa on Kymenvirran mukaan useita.

- Tärkein syy tilastointitavan ontumiseen Itä-Hämeessä on markkinan pienuus. Jo muutama kallis vapaa-ajankiinteistö edullisten mökkikiinteistöjen joukossa voi ”räjäyttää” keskihinnan kattoon 50 kaupan otoksessa. Näin uskon käyneen juuri tänä vuonna.

Hartolassa ja muissa pienemmissä ympäristökunnissa otos on vielä pienempi, joten yksikin kallis mökki voi siellä korottaa keskihinnan.

Heinolan keskihintakäyrää kääntää kattoon myös ”Vierumäki-lisä”.

- Opiston alueella ja sen liepeillä on erittäin kalliiden mökkien vyöhyke johtuen hyvästä sijainnista ja virkistyspalveluista. Muutamakin vuosittainen kauppa tällä vyöhykkeellä laittaa koko kaupungin tilastokeskihinnan nousuun.

Ei merkkejä kaupan kuumenemisesta

Varsinkin oman toimistonsa osalta Kymenvirta pitää vuoden 2017 tilastomielikuvaa täysin harhaanjohtavana.

- Tiedän satasen varmasti, että olemme myyneet kuluvana vuonna pienehköjä, lähinnä 1980-luvulta peräisin olevia 50-80 neliön mökkejä, kuten enimmäkseen muutkin välittäjät. Ei niiden keskihinta voi mitenkään kieppua 150 000 euron maisemissa, vaikka niin unissani toivoisinkin. Todellisuudessa puhumme selvästi alle 100 000 euron myyntikeskihinnasta jatkuvana ilmiönä.

Kymenvirran kriteereillä hinnat eivät olisi Heinolassa lainkaan kohonneet edellisvuotisesta.

- Epäilen, että tilanne on täysin sama muissakin ympäristökunnissa. Merkkejä kaupan kuumenemisesta ei ole.

Jos Kymenvirta saisi päättää, heittäisi hän keskihintatilastolla vesilintua.

- Toivon ainakin, että tilastoa luettaisiin tässä esitetyin varauksin. Muussa tapauksessa liian korkeat keskihintatiedot voivat vaikuttaa negatiivisesti mökkien kysyntään. Katsokaa hinnat asuntoilmoituksista. Ne kertovat totuuden.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Onko sinulla kesämökki?
Onko sinulla kesämökki?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi