Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Ojennusta eteisen kaaokseen - tässä ammattilaisen vinkit

Raivaus vaatii uusia ajatuksia ja simppeleitä säilyttimiä. Kenkämeri on mahdollista kesyttää, luo myös kriittinen katse kodin kuumaan pisteeseen.

Lapsiperheen eteinen pursusi aikuisten ja lasten kenkiä ja vaatteita. Sisälle tullessaan kaikki perheenjäsenet potkaisivat kengät jaloistaan avonaulakon alle tai kuraeteisen ovelle. Kengämerestä oli vaikea löytää omia kenkiä ja toinen pari oli usein hukassa. Naulakolle asti ei päässyt ja sitä vastapäätä sijaitseva kuraeteinen oli vailla järkevää käyttöä, kun kenkäröykkiöt tukkivat tien sinne. Kuva: Mari Koukkula

Tällaista tapahtuu useissa lapsiperheissä, kun perheenjäsenet astuvat sisään tai ulos kotiovesta: kompastellaan jalkineisiin, jotka lojuvat eteisen lattialla. Kenties törmätään hyllyyn tai telineeseen, joka on täynnä lenkkaria, tennaria, kumpparia ja välikausipopoa. Etsitään kadonneita pareja.

Moni ikäihminen muistaa vielä ajan, jolloin lapset eivät päässeet kouluun sen vuoksi, kun perheessä ei ollut varaa kenkiin. Miksi nykyään lapsiperheiden eteisissä hukutaan kenkiin?

- Kengät ovat halpoja, tarjontaa riittää ja niitä ostetaan enemmän kuin tarve olisi. Myös pukeutumisen standardit ovat nousseet verrattuna aikaisempaan, toteaa ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto.

1950-luvulla lapsen oli ihan sallittua mennä samoilla jalkineilla kaikkialle. Nyt ajatellaan, että eri tilanteisiin on varustauduttava eri tavoin: yhdet paremmat kengät kaupungille ja yhdet juhliin, yhdet tossut urheiluun ja toiset siistimmät sporttilenkkarit, yhdet kumpparit päiväkotiin ja toiset kotiin. Ja sama setti eri vuodenajoille.

Kun halvat hinnat ja nousseet standardit kohtaavat asuntojen eteiset, kaaos on valmis.

Ahtaat eteiset

Kenkäpaljous valtaa tilaa ensisijaisesti kotien eteisistä, jotka ovat nykystandardeihin useimmiten liian ahtaita.

- On ihmeellistä, että meillä on neljä vuodenaikaa, eikä sitä ole otettu huomioon eteisissä. Varsinkin vanhempien kerros- ja rivitaloasuntojen eteisissä olisi tilaa korkeintaan kenkäparille tai kahdelle per perheenjäsen, Ilana Aalto pohtii.

Perheiden elämäntapa myös usein heijastuu jalkineiden määrään. Eteisissä näkyvät niin lasten ja aikuisten liikuntaharrastukset kuin aikuisten kenkäkeräilybuumi.

Kaaoksen selvittely kannattaa, sillä se säästää hermoja ja aikaa. Kotiin tullessa ja lähtöhopussa on nimittäin yleensä kuuma, jalat märkinä ja kiire joko lähteä tai päästä asusteista eroon.

Ensimmäiseksi Ilana Aalto suosittelee pohtimaan, mitkä kengät eivät ole niin tärkeitä.

- Kannattaa miettiä, missä eri tilanteissa voisi pärjätä yksillä ja samoilla kengillä. Lapsellakin voi olla kymmenen kenkäparia, ja silti hän kulkee jatkuvasti samoilla lenkkareilla. Säästetään se yksi pari ja muut laitetaan kierrätykseen tai säilytykseen muualle kuin eteiseen, Ilana Aalto neuvoo.

Toiseksi on alettava tarkkailla, onko eteisessä säilössä tavaraa, jonka paikka on oikeasti toisaalla.

Ilana Aallon mukaan eteinen on "kodin hotspot" eli paikka, jossa tapahtuu paljon. Siellä pitää säilyttää lähtemiseen liittyvää tavaraa, kuten avaimia ja aurinkolaseja, mutta sinne kertyy heposti myös esineitä, joille ei ole paikkaa muualla: avainkaulanauhoja, taskulamppuja, kenkien hoitovälineitä ja vastaavaa.

- Kannattaa katsoa tavaroita kriittisellä silmällä. Käytänkö kaikkia päivittäin? Voisiko osan siirtää muualle?

Uutta järjestystä luodessa esille jätettiin vain sesonkiin sopivat jalkineet ja vaatteet ja niistä ne, joita oikeasti käytetään. Lapsille sijoitettiin avonaulakon alle nimikoidut korit, joihin kengät on helppo nakata sisään tullessa. Kumisaappaille järjestettiin oma paikkansa kuraeteisen puolelle. Aikuisten kengät sijoitettiin avonaulakon viereiseen ovelliseen kaappiin kenkätelineisiin. Kuva: Mari Koukkula

Yksinkertainen on paras

Kengille - myös niille kuraisimmille - paras säilytyssysteemi on yleensä mahdollisimman simppeli. Eteisessä on nimittäin yleensä lähtiessä hoppu ja kotiin tullessa kiire ruuanlaittoon tai sohvalle.

Jos siinä tilanteessa täytyy nostaa kengät käteen, avata kaapinovi ja nostella hyllylle, homma jää yleensä tekemättä.

- Toimivin säilytin on sellainen, johon voi potkaista kengät jalasta tai korkeintaan sellainen, jonka päällä riisutaan kengät seisten, Ilana Aalto vinkkaa.

Konsteja kuivatukseen

Laita kosteiden kenkien sisään sanomalehtipaperia tai lesti. Näin kenkä pysyy muodossaan.

Parhaiten märät kengät kuivuvat kuivauskaapissa, lämmitettävällä kodinhoito- tai kylpyhuoneen lattialla tai perinteisellä patterilla.

Tutustu kenkien hoito-ohjeeseen. Esimerkiksi joitakin suojakalvollisia kenkiä ei saa kuivata liian kuumassa, ettei suojakalvo vaurioidu.

Kokeile kuivattaa kengät kyljellään, jotta kosteus ei leviä koko kenkään vaan pääsee siitä ulos.

Kenkien kuivaukseen myydään erikoislaitteita. Mitä isompi laite on, sitä hankalampi se voi jo valmiiksi ahtaassa eteisessä olla. Laite voi myös jäädä käyttämättä, jos kuivauksen voi hoitaa helpommallakin tavalla.

Lähteet: Martat, Patrol.fi, Ilana Aalto.

Eteinen siistiksi

Toimivan järjestyksen resepti

Karsi, karsi ja karsi. Sen voi tehdä monella tapaa: jotkut pohtivat, mitkä tavarat tuottavat iloa, toiset miettivät, mitä oikeasti käyttävät.

Kotiin kannattaa järjestää paikka, jossa säilytetään ja johon vaihdetaan vuoronperään kausivaatteet ja -kengät.

Kun eteiseen alkaa tulla syksyisempää kenkää, kesäkengät siirretään kausivaatteiden säilytyspaikkaan.

Toimiva paikka löytyy tilanteita tarkkailemalla. Varsinkin lapset usein vain potkaisevat kengät jalastaan. Mihin jalkineet kasautuvat? Siihen kohtaan on yleensä hyvä laittaa säilytin.

Monessa kodissa toimiva säilytin on jokaisen perheejäsenen oma saavi, metallilankakori tai mikä tahansa riittävän laakea astia. Tällaista säilytintä käyttäessä on kuitenkin hyväksyttävä, että kengät saavat olla sikinsokin.

Kun säilytin on olemassa, sitä on myös käytettävä.

Kura-aikana isoimmat liat voi opetella jättämään ulos: varaa ennen sisääntuloa harja, pyyhe, kynnysmatto tai harjateline tai useita eri välineitä, joilla pääsee liasta eroon.

Lapset oppivat käsienpesunkin, joten jos tarpeeksi muistuttaa jalkojen pyyhkimisestä ennen sisääntuloa, jossain vaiheessa siitäkin voi tulla rutiini.

Elina Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi