Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Vuokraisitko valmiiksi kalustetun asunnon? Suosion taustalla on lisääntynyt tietoisuus

Joskus voiton vie majapaikka, jossa voi laittaa itse ruokaa ja pestä pyykkiä.

Kotimaailman yrittäjä Anneli Perez ja hänen tyttärensä Christin kalustivat uunituoretta yksiötä Jyväskylässä viime viikolla. Kuudennen kerroksen asunnosta on hulppeat näkymät keskustan kattojen ylle. Kuva: Pekka Seppänen

Asunnon vuokraaminen kalustettuna ei ole kuulunut suomalaiseen perinteeseen. Asunnot vuokrattiin tyhjillään, ja jos tarvitsi tilapäistä asuntoa pidemmäksi ajaksi kuin päiväksi pariksi, vaihtoehtoja oli varsin vähän.

Tilanne muuttui reilut kymmenen vuotta sitten, kun kalustettujen asuntojen isot vuokraajat aloittivat toimintansa: Forenom vuonna 2001 ja Kotimaailma vuonna 2007.

Nykyisin alan toimijoita on Suomessa yhteensä kymmenkunta. Kalustettuja asuntoja tarjotaan vuokralle ainakin kaikissa isommissa kaupungeissa yhteensä jo tuhansia.

- Aika hiljaisella liekillä mentiin pitkään. Nyt ala on kasvussa, sanoo Kotimaailman ketjujohtaja Vesa Kauppila.

Samaa sanoo Forenomin maajohtaja Iiro Eskelinen.

- Esimerkiksi Ruotsissa trendi on jo kova, mutta meillä vasta nyt on päästy kasvuun. Isoimmilaan ala suhteessa väkimäärään on Iso-Britanniassa.

Kasvun taustalla on lisääntynyt tietoisuus. Yhtenä syynä Kauppila pitää asunnonvuokrauspalvelu Airbnb:n läpilyöntiä. Airbnb on yhteisöllinen markkinapaikka, jonka kautta ihmiset voivat ilmoittaa, löytää ja varata majoituspaikkoja eri puolilla maailmaa internetin kautta tai matkapuhelimella. Airbnb:ssä asuntoja voivat vuokrata sekä yksityiset että yritykset.

- Samoilla markkinoilla liikutaan, vaikka eroja on paljon. Me havittelemme pitkäaikaisempia vuokralaisia, kun taas Airbnb on meitä turistivetoisempaa, Kauppila arvioi.

Eskelisen mukaan tilapäisen majoituksen tarve on lisääntynyt työvoiman liikkumisen lisäännyttyä.

- Suomalaiset liikkuvat aiempaa enemmän työn perässä, ja toisaalta meille tulee osaajia ulkomailta, hän sanoo.

Eskelinen kertoo, että itse asiassa koko ala sai kasvusysäyksen samasta syystä.

- USA:ssa 1970-luvulla sikäläinen armeija alkoi siirtää henkilökuntaa komennuksille rannikolta toiselle, ja heidät piti perheineen majoittaa kodinomaisiin olosuhteisiin.

Käyttäjinä yritykset

Kalustettuja asuntoja vuokraavat yritykset eivät omista asuntoja itse, vaan vuokraavat niitä yksityisiltä tai yhteisösijoittajilta. Yhtiöt huolehtivat asuntojen markkinoinnista, myynnistä ja ylläpidosta.

Kalustettuja asuntoja käyttävät ennen muuta yritykset ja vakuutusyhtiöt. Yritykset tarvitsevat niitä työntekijöilleen (kuten komennusmiehet ja liikematkustajat) ja vakuutusyhtiöt asiakkailleen esimerkiksi vesivahingon korjaamisen ajaksi.

- Asiakkaistamme 70 prosenttia on yrityksiä. Meillä yöpyy myös taloyhtiön isoja remontteja pakoon lähteviä sekä jonkin verran matkailijoita ja opiskelijoita, Kauppila listaa.

Forenomilla yritysten osuus on neljä viidesosaa kaikista asiakkaista. Yritykset arvostavat hotellia halvempaa yöpymismuotoa ja yöpyjät puolestaan kodinomaista asumista, jonka puitteissa voi itse laittaa ruokaa ja pestä pyykkiä.

- Yritykset haluavat työntekijöilleen laadukkaat ja rauhalliset puitteet. Kalustetun asunnon käyttäminen on myös helppoa: se ei sido yrityksen työvoimaa esimerkiksi vuokrajärjestelyihin, Eskelinen sanoo.

Melkein kaikki löytyy

Kalustetuilla asunnoilla on valmiina muun muassa sähkö-, vesi- ja nettisopimukset sekä vakuutukset, joten pitkään viipyvä asiakaskin tekee vain yhden majoitussopimuksen. Kuva: Pekka Seppänen

Asunnot sisältävät lähes kaiken tarvittavan, kuten kodinkoneet, astiat ja liinavaatteet sekä sähkön, veden ja nettiyhteyden. Halutessaan yöpyjä saa lisämaksusta myös siivouksen ja liinavaatteiden vaihdon.

Asunnon voi vuokrata muutamasta päivästä kuukausien tai jopa vuosien ajaksi.

- Ihanteellinen minimiaika on noin kaksi viikkoa. Keskimäärin asiakas viipyy meidän asunnoissamme 2-3 kuukautta, Forenomin Eskelinen kertoo.

Aina ei tarvitse edes tietää, kuinka kauan aikoo viipyä.

- Vuokra-aikaa voidaan venyttää vaikka viikko kerrallaan. Se on kätevää esimerkiksi silloin, jos asiakas on tullut pakoon isoa remonttia eikä tiedä tarkkaan, milloin se valmistuu, Kotimaailman Kauppila mainitsee.

Vuokran suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi asumisaika, henkilöiden määrä, asumismuoto ja paikkakunta. Mitä pidempään asiakas viipyy, sitä edullisempi on hinta yhtä yötä kohden.

Asiallista väkeä

Kalustetuissa asunnoissa yöpyvät ovat pääosin siistiä ja asiallisesti käyttäytyvää väkeä. Kotimaailman Jyväskylän yrittäjä Anneli Pérez kertoo, että majoitussäännöt annetaan vähintään kirjallisesti kaikille majoittujille, mutta usein ne käydään myös kasvokkain läpi.

Pérez muistaa kuulleensa vain yhdestä tapauksesta, jossa kaksi nuorta miestä rikkoi huoneistossa ihan kaiken.

- Itse olen joutunut vain kerran häätämään yhden majoittujaporukan, jonka juhlinta meni överiksi.

- Meillä on sellainen periaate, että jos yöpyjä aiheuttaa häiriöitä tai esimerkiksi rikkoo paikkoja tai tavaroita, hän ei voi yöpyä enää missään ketjun huoneistossa millään paikkakunnalla.

Siisteysongelmia enemmän alalla törmää esimerkiksi siihen, että varauksen tehnyt majoittuja jättää tulematta.

- Suomalaiset eivät sitä juurikaan tee. Toisaalta taas suomalaiset ovat muihin kansallisuuksiin verrattuna vaativampia ja palveluhalukkaampia asiakkaita.

Vesivahinkoa paossa

Jyväskyläläinen Pasi Saarikoski perheineen on asunut kalustetussa asunnossa vesivahingon takia toukokuun alusta. Perheen omakotitalosta kastui kunnolla noin 50 neliön suuruinen alue.

- Asuimme aluksi pari yötä hotellissa ja toiset pari vanhempien luona. Aika pian tuli selväksi, että tarvitsemme jotain muuta, sillä remonttiajasta olisi tulossa pitkä.

Asiat järjestyivät vahinkovakuutusyhtiön kanssa nopeasti, ja perhe muutti kolmen huoneen ja keittiön suuruiseen, kalustettuun asuntoon Jyväskylän keskustaan.

- Asiat järjestyivät sujuvasti. Saimme hyvälaatuisen asunnon todella nopeasti. Se oli iso helpotus, sillä tällaiseen tilanteeseen liittyy muutenkin paljon stressiä.

Evakkoaika on vaatinut järjestelyjä, sillä perheeseen kuuluu neljä lasta. Osa lapsista on vieraillut ahkerasti kavereillaan ja isovanhemmillaan.

- Onneksi on kesä - muuten tämä ei olisi onnistunut.

Remontti valmistuu hyvää vauhtia, ja paluu omaan kotiin on luvassa syyskuun puolen välin tienoilla.

Aino Elomäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi