Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Maisemaikkunat asuntomessujen hitti - "Iso ikkuna ei ole itse tarkoitus, vaan se palvelee asumista"

Suurten ikkunoiden suosiminen näkyy Mikkelin asuntomessuilla. Yksityisyyttä varjellaan erilaisilla kaihdinratkaisuilla. Kiinteät, isot ikkunat ovat kuitenkin rahallisesti paljon suurempi satsaus kuin perinteiset, avattavat ikkunat.

Muoti-ilmiöksi nousseet maisemaikkunat ovat nousseet trendiksi myös Mikkelin asuntomessuilla. Kuva: Matias Honkamaa

Niin iso muoti-ilmiö se on, että puhekieleen on tullut jo uusi sana kuvaamaan trendiä: maisema­ikkuna. Termillä tarkoitetaan suuria, kiinteitä ikkunoita. Ne ovat leimallisia juuri avautuneilla asuntomessuilla Mikkelissä, joiden yli 30 kohteesta noin puolesta avautuu näkymä suoraan järvelle ja lopuistakin mukavia maisemia pihoille tai metsänreunaan.

Kiinteällä ikkunalla tarkoitetaan ikkunoita, joita ei avata. Niissä ei ole myöskään ikkunanpokia.

Ruutu lähtee useimmiten lat­tiasta asti, minkä mahdollistaa se, että ikkunoiden alle sijoitetuista lämmityspattereista on siirrytty lattialämmitykseen.

Karmit ovat nyt yhä useammin mustat tai harmaat. Tämä suuntaus on vain vahvistunut vuoden aikana, kertoo Tiivin tuotepäällikkö Lauri Pälvimaa.

Iso ikkuna ei ole itse tarkoitus vaan se palvelee asumista. Mika Kanervo

- Ennen valittiin säännönmukaisesti valkoiset karmit.

Muun muassa Kotikontti-kohteen rakennuttajat Johanna ja Pasi Tiusanen ovat valinneet leveää ikkunapintaa ja mustat karmit.

- Karmit muodostavat ikään kuin kehyksen taululle, Johanna Tiusanen ihastelee arkkitehti­siskonsa suunnittelemaa kotia.

Isojen ikkunapintojen esiinmarssia on voimistanut se, että ikkunoiden energiatehokkuus on parantunut.

Lämpöarvoon vaikutetaan energialasielementtien sisällä olevilla selektiivikalvoilla. Nämä eristävät sisällä olevaa lämpöä mutta myös leikkaavat sisälle päin pyrkivää ylilämpöä.

Pariovet tulivat liukuovien rinnalle

Koska lattiasta lähtevä suuri ikkuna paljastaa paljon, on mietittävä yksityisyyttäkin. Tätä tuodaan nyt kaihdinratkaisuilla, jotka voi vetää alhaalta ylöspäin tai sijoittaa keskelle ruutua.

Kaihtimilla estetään myös sisään tulevaa auringonvaloa. Uusinta ovat moottoroidut ja mobiiliohjattavat kaihtimet sisä- tai ulkopuolella. Kaihtimet voidaan ohjelmoida nousemaan ja laskemaan, vaikka asukas itse olisi poissa.

Oleskelutiloista terasseille avautuvat leveät liukuovet loistivat vielä muutama vuosi sitten poissa­olollaan suuren rakentajajoukon valinnoissa, mutta lisääntynyt toimittajavalikoima on tuonut ne kaikkien saataville.

- Nyt rinnalle ovat tulleet pariovet. Niillä saadaan aukko samankokoiseksi - tai jopa leveämmäksi kuin liukuovella, Pälvimaa kertoo.

Maisemaikkunoista ollaan valmiita maksamaan

Kiinteät, isot ikkunat ovat kalliimpia kuin tavanomaiset avattavat ikkunat. Sami-talojen toimitusjohtaja Ari Kilpeläinen sanoo, että jos koko seinälle halutaan ikkunapintaa ja valitaan perinteiset avattavat ikkunat, heillä kustannukset ovat pari kolme tuhatta euroa. Jos seinä toteutetaan suurilla, kiinteillä ikkunoilla ja liukuovella, hinta on helposti kymmenentuhatta euroa.

Edustaja Seppo Pelkonen sanoo, että kuluttajalle tämä ei tunnu olevan este.

- Ei tehnyt heikkoakaan, Kilpeläinen kertoo eräästä asiakkaastaan, jolle hän äskettäin ilmoitti, mitä muutos maksaa.

Ikkunavalmistaja Pihlan brand manager Mika Kanervon mukaan hintaero muodostuu muun muassa siitä, että lasin on oltava karkaistua, kun alareuna tulee alle 70 senttiin.

Vaikka ikkunat ovat isoja, kuluttajat ovat järkeviä ja käytännöllisyyden perään. Yhä enemmän nähdään, että ikkunat pysyvät maltillisen korkuisina, vaikka itse pintaa olisi paljonkin.

- Iso ikkuna ei ole itse tarkoitus, vaan se palvelee asumista. Pitää muistaa, että ikkunoita pitää myös huoltaa, Kanervo sanoo.

Avattavilla ikkunoilla on kiinteiden ikkunoiden lisääntymisestä huolimatta vahvin asema markkinoilla. Niillä on myös kiistattomia etuja, Kanervo huomauttaa.

- Avattava ikkuna eristää paremmin ääntä. Se puoltaa paikkaansa myös silloin, jos lasia on hankala päästä pesemään ulkopuolelta.

Asuntomessut

Talot esillä 2914.7.-13.8.

Messualue sijaitsee Mikkelin Kirkonvarkauden alueella noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Yleisö pääsee tutustumaan kohteisiin kello 10-18 jokaisena päivänä viikossa.

Poikkeuksia ovat 20.7., 27.7, sekä 3.8., jolloin messut ovat avoinna kello 22 saakka.

Messuilla on 31 kohdetta, joista 29 pientaloja.

Soili Porokka

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen