Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kierrätysmateriaaleilla toteutettu remontti on salapoliisityötä - "Tuotteet eivät löydy suoraan rautakaupan hyllystä"

Kierrätysmateriaalein toteutettu remontti on prosessina erilainen kuin uusista materiaaleista tehty. Se vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja kompromisseja. Kuvan koti on artjärveläisen Helena Paukun remontoima ja sisustama. Kuva: Viena Kytöjoki

- On vain vähän niitä asiakkaita, joille kierrätys tai ekologisuus on ensisijainen toive, sanoo sisustussuunnittelija Henna Pekkinen Lillavilla-suunnittelutoimistosta.

- Omassa suunnittelussani se kuitenkin kulkee mukana luonnollisena pohjavireenä. Jos löydän vaikkapa hyvän kierrätetyn lattiamateriaalin, saatan ehdottaa asiakkaalle, että käyttäisimme sitä. Asiakas yleensä hyväksyy sen, mikäli materiaali sopii suunnitelman henkeen eikä siitä seuraa suuria hintavaikutuksia, kertoo Pekkinen, joka opinnäytetyössään tutki ekologista sisustussuunnittelua.

Siihen sisältyvät kierrättämisen ohella materiaalien luonnonmukaisuus, uusiutuvuus, kestävyys, päästöttömyys, paikallisuus sekä turvallinen hävittäminen, kun tuote on tullut elinkaarensa päähän.

- Nykysuunnittelussa nämä seikat alkavat olla jo sen verran tapetilla, että vaikuttaa höntiltä, jos ei ota niitä lainkaan huomioon, Pekkinen sanoo.

Kierrätysremontti on räätälin- ja salapoliisintyötä

Jos asiakas haluaa kierrätetyin materiaalein toteutetun remontin, se merkitsee suunnittelijalle räätälin- ja salapoliisintyötä.

- Prosessi on aivan toisenlainen. Jos vanhaa halutaan, tuotteet eivät löydy suoraan rautakaupan hyllystä tai keittiövalmistajan valikoimista, vaan niiden etsimiseen saattaa joutua varaamaan enemmän aikaa. Myös erilaisia kompromisseja joudutaan tekemään esimerkiksi mittojen suhteen, Pekkinen sanoo.

Kierrätetyllä ja uudella on kuitenkin sama lähtöpiste, josta Pekkinen kehottaa remontoijaa lähtemään liikkeelle.

- Toiminnallisuuden kautta. Mietitään, keitä kohteessa asuu, miten siellä toimitaan, mitä käyttövaatimuksia materiaaleille on. Sitten tutkitaan, onko niitä saatavilla kierrätettyinä. Myös aikataulut ja kustannukset on huomioitava, ja toiveista saatetaan joutua tinkimään.

On myös mietittävä, miten kierrätetty tuote soveltuu tilaan ja miten se asennetaan.

- Esimerkiksi keittiön kaapistojen täytyy mahtua ja toimia, Pekkinen huomauttaa.

Hänen mukaansa kodin ilmeelle kierrätystuotteet tekevät hyvää.

- Suunnitelman sielu syntyy persoonallisten valintojen kautta.

Lainsäädäntö ei estä, mutta materiaalin tulee täyttää vaatimukset

Rintamamiestalojen remontoijat ovat Pekkisen havaintojen mukaan yksi kohderyhmä, jota kierrätetyt elementit kiinnostavat. Niitä etsitään usein myös muihin kohteisiin, jotka edustavat jotakin tiettyä arkkitehtuurin aikakautta.

Kierrätys on perusteltua myös perinnerakentamiskohteissa, joissa mieluusti käytetään vaikkapa vanhoja lattialautoja sen sijaan, että naputettaisiin tilalle uutta laminaattia.

- Jos materiaali on selvinnyt kunnossa tähän päivään asti, se on merkki laadusta, Pekkinen toteaa.

Lainsäädäntö ei estä remontoijaa käyttämästä kierrätettyjä materiaaleja, mutta tuotteiden tulee täyttää nykyiset toimintavaatimukset. On varmistettava, että puutavara ei ole lahoa tai homeista. Tiettyjen tuotteiden, kuten hanojen, lavuaarien ja wc-pönttöjen ominaisuuksista ja valmistajasta remontoijalla on oltava riittävät tekniset tiedot rakennusvalvontaa ajatellen.

Kiertotalous ei ole vielä yleistä rakennusalalla

Kierrätysmateriaalin käyttö voi merkitä selvää rahallista säästöä remontoijalle. Samalla torjutaan ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen tuhlailua.

Deloitten julkaiseman tutkimuksen mukaan kiertotalousratkaisut eivät vielä ole laajasti käytössä rakennusalalla. Ala voisi vähentää päästöjään merkittävästi luomalla kierrätysmateriaalien markkinapaikkoja ja hyödyntämällä materiaalia uudelleen.

Sisustussuunnittelija Henna Pekkinen odottaa uusilta suunnittelijasukupolvilta paljon.

- Esimerkiksi Habitaressa opiskelijoiden osastot ovat mukavinta katsottavaa. Heillä on valmiuksia innovatiivisiin kierrätyksen malleihin. Se voi olla jotakin, mitä emme vielä osaa edes kuvitella - vanhan materiaalin muokkaamista aivan toiseksi.

Lähteet: Kuningaskuluttaja, Henna Pekkinen: Ekologisuus sisustussuunnittelussa -opinnäytetyö, Cisions

Materiaalit

Remontoija, etsi täältä

Kirpputorit sekä osto- ja myyntiliikkeet

Kierrätyskeskukset - monessa keskuksessa remonttitarvikkeita kerätään keskitetysti.

Kierrätyslavat

Netin erilaiset myyntisivustot ja vaihtopörssit kuten Huuto.net,Tori.fi ja Rakentaja.fi

Facebookin roskalavat ja rakennustarvikkeiden kierrätykseen tarkoitetut ryhmät - lähes joka paikkakunnalla on omansa.

Purkukohteet, urakoitsijan luvalla

Loppuunmyynnit, muuttomyynnit

Kierrättämiseen ja vanhoihin rakennustarvikkeisiin erikoistuneet yritykset

Kaisa Hako

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen