Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Ruuantähteet voi kompostoida omassa keittiössä - näin syntyy multaa kahdessa viikossa

Ilmatiiviillä menetelmällä ruuantähteet on mahdollista muuttaa mullaksi esimerkiksi omassa keittiössä. Tämä tapahtuu neljän helpon vaiheen kautta.

Pia Pale on tehnyt itse hauskat bokashiämpärinsä. Hänen mielestään bokashin teossa yksi vaihe on ylitse muiden: ruokajätteen pilkkominen mahdollisimman pieneksi. ”Siinä ei kannata fuskata.” Kuva: Marko Kauko

Ruokajäte mullaksi kahdessa viikossa ämpärissä omassa keittiössä tai vaikka kylppärissä? Kyllä onnistuu, lupaa japanilainen bokashi-keittiökompostointimenetelmä.

Bokashilla tarkoitetaan menetelmää, jossa keittiön biojäte hapatetaan ilmatiiviissä astiassa mikrobien avulla. Kompostijätettä jälkikäytetään kaksi viikkoa, jonka jälkeen se on valmista sekoitettavaksi multaan. Vielä hetken odotus ja bokashista tulee valmista multaa.

Menetelmän kehitti mikrobiologian professori Teruo Higa 1980-luvulla. Nykyään menetelmä on käytössä yli 30 maassa, Suomessa se alkoi levitä 2-3 vuotta sitten.

- Olen itse harjoittanut bokashia nyt kaksi vuotta. Suomessa meitä hurahtaneita taitaa olla muutama tuhat, sanoo Hyötykasviyhdistyksen puodissa Helsingissä työskentelevä Mervi Pusztai.

Ruokajäte kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi. Mervi Pusztai

Bokashin hiilijalanjälki pienempi kuin normaalikompostoinnilla

Esimerkiksi Facebookin Bokashi Suomi -ryhmässä on nyt noin 4 700 jäsentä, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan. Bokashi-luentoja eri puolilla maata pitävä jyväskyläläinen Pia Pale kertoo, että aihe kiinnostaa kaikenikäisiä. Hänen Takalaiska -blogillaan on jo 28 000 lukijaa.

Pusztain mielestä bokashin parhaita puolia on kaksi: keittiöjätteiden hyödyntäminen ja menetelmässä syntyvä multa, joka on muhevaa ja ravinteikasta. Sitä voi käyttää yhtä hyvin ruukuissa kuin kasvimaalla.

- Ravintoaineet saa erittäin hyvin talteen. Bokashista tykkäävät niin kesäkukat kuin tomaatitkin, hän sanoo.

Pale muistuttaa, että bokashi palauttaa maan antimet takaisin maahan.

- Bokashi ei myöskään tuota paljon hiilidioksia eikä metaania ilmakehään. Bokashi-kompostoinnin hiilijalanjälki on 25 kiloa per tonni, kun normaalikompostoinnilla se on 669 kiloa.

Pusztain mukaan jopa yksinasuvalta voi tulla tarpeeksi ruokajätettä bokashia varten, etenkin jos hän syö kasvispainotteisesti ja hurauttaa vaikka vain pari kertaa viikossa smoothien.

Bokashiin sopivat kaikki ruokajätteet, kuten hedelmät, vihannekset, leivät, kala ja liha. Jos munankuoria laittaa, ne kannattaa murskata ensin.

Jätteestä mullaksi - neljä askelta

Bokashin vaiheita on neljä: keräily, kypsytys, niin sanottu multatehdas ja valmis multa.

Aloittelija pääsee helpommalla, jos ostaa tarvikkeet valmiina. Tarvitset kolme astiaa tai ämpäriä sekä bokashirouhetta. Toinen vaihtoehto on, että teet sekä ämpärit että rouheen itse.

- Minua kiehtoi alusta alkaen se, että tässä voi itse tehdä ja tuunata kaikenlaista. Isoja investointeja ei tarvitse tehdä, Pale kertoo.

Yksinkertaisuudessaan homma menee näin: pilko ruuantähteet pieniksi kannelliseen astiaan ja siirrä ne siitä kerran päivässä bokashiämpäriin ja sirottele sekaan bokashirouhetta. Kun ämpäri on täynnä, anna sen seisoa kaksi viikkoa avaamatta kantta.

- Tarvitset siis kaksi bokashiämpäriä: voit täyttää toista samaan aikaan kun bokashi kypsyy toisessa. Toinen vinkki: ruokajäte kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi, jotta se maatuu kunnolla, Pusztai neuvoo.

Ämpäristä pitää poistaa ylimääräinen neste säännöllisesti hajujen ehkäisemiseksi. Valmisämpärissä on sitä varten tyhjennyshana, tavallisessa talousämpärissä nesteet voidaan imeyttää myös sanomalehti- tai talouspaperiin.

Kahden viikon jälkikypsytyksen jälkeen alkaa varsinainen mullan teko, mikä tapahtuu sekoittamalla hapattunut jäte (=bokashi) multaan.

- 10 litraa bokashia sekoitetaan 10 tai 20 litraan multaa, Pale neuvoo.

Lopullinen maatuminen kestää kesällä kolme tai neljä viikkoa, keväällä ja syksyllä hieman pidempään, kun maa on viileä.

Mervi Pusztain mielestä bokashin vaikein osuus se, miten menetellä talvella. Maa on roudassa, eikä valmista multaa voi viedä kasvimaalle.

- Jäätyminen ei bokashia haittaa, mutta asiat eivät edisty. Ainoa mitä voi tehdä, on säilöä valmis bokashi joko sellaisenaan tai turpeen kanssa esimerkiksi kestäviin säkkeihin tai saaviin ja laittaa ne parvekkeelle tai terassille.

- Kevätaurinko herättää kyllä mikrobien toiminnan.

Tarvikkeet

Starttipaketti helpoin

Bokashi-kompostointi onnistuu joko valmistuotteilla tai tekemällä tarvikkeet itse.

Hanki kannellinen, pienehkö astia ruokajätteille. Lisäksi tarvitset kaksi ilmatiivistä bokashiämpäriä ja bokashirouhetta. Rouhe sisältää mm. maitohappobakteereita sekä hiiva- ja alkubakteereja.

Lisäksi tarvitset tynnyrin tai saavin multatehdasta varten.

Tarvikkeita voi ostaa mm. Hyötykasviyhdistyksen tai Viidakkotohtorin verkkokaupasta.

Aloituspaketti (kaksi valmista bokashiämpäriä ja pussi rouhetta) maksaa 99-109 euroa. Kahden kilon rouhepussi maksaa erikseen ostettuna noin 25 euroa ja se riittää useaksi kuukaudeksi, jopa vuodeksi.

Eija Marja-aho

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen