Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Ulkotulisijat yleistyvät Suomessa: osan ääressä fiilistellään, osa ruuanlaittoakin varten

Takkatuli loimuaa nykyään yhä useamman suomalaiskodin terassilla. Terassitakkoja on monenlaisia: kevytrakenteisia, jotka siirtyvät paikasta toiseen, kiinteästi paikallaan olevia sekä kaasukäyttöisiä.

Järeämmät ulkotulisijat ovat kiinteitä. Kuva: SaSa

Takkatuli loimuaa nykyään yhä useamman suomalaiskodin terassilla. Terassitakkoja on monenlaisia: kevytrakenteisia, jotka siirtyvät paikasta toiseen, kiinteästi paikallaan olevia sekä kaasukäyttöisiä.

Tulituotteen tuotepäällikkö Henri Syrjälä uskoo, että kysyntää lisää se, että kuluttajat näkevät terassitakkoja aidoissa kohteissa.

- Terassitakat ovat tulleet muotiin parin viime vuoden aikana. Etenkin viimekesäisillä Seinäjoen asuntomessuilla kiinnostus yritystämme kohtaan oli merkillepantavaa, koska siellä oli terassitakka messukohteessa.

Myös sisustuslehdet ja televisiossa pyörivät remontti- ja rakentamisaiheiset ohjelmat lisäävät nostetta.

Terassitakkoja halutaan niin kotiin kuin vapaa-ajanasunnolle. Kesämökille kuluttajat kaipaavat Syrjälän mukaan tulisijoja, joissa on grillausmahdollisuus, kun taas useimmat pientaloasujat hakevat lähinnä tunnelmaa - ja voihan tunnelmanluojassakin ainakin makkarat paistaa.

- Ulkotakka tuo yllättävän paljon myös lämpöä, mikä on kiva ominaisuus syksyä ajatellen.

Talovalmistaja Sunhousen arkkitehti, toimitusjohtaja Kalle Oikari suosittelee ensisijaisesti monikäyttöistä tulisijaa.

- Tulisija on aina investointi, ja ajattelen, että siitä olisi hyvä olla muutakin hyötyä kuin tuoda tunnelmaa.

Oikari on suunnitellut ulkotulisijan, jossa voidaan samanaikaisesti polttaa puuta ja valmistaa ruokaa hiilillä. Sitä mukaa kun hiiliä syntyy, niitä voidaan ottaa ruuanvalmistusritilän alle.

Oikari sanoo, että noin kymmenesosa asiakkaista valitsee tulisijan, ja he ovat tyypillisesti ruuanlaittohenkisiä asiakkaita.

Arkkitehdin perehtyneisyys grillitakkoihin kumpuaa hänen omasta ruuanlaittoharrastuksestaan ja kiinnostuksestaan hyvään ruokaan.

- Minulla on usein tapana tunkea ravintolan ruuanvalmistuksen äärelle maailmalla liikkuessani. Näihin havaintoihin perustuen olen tullut siihen tulokseen, että hiilellä valmistettu ruoka on parasta.

Oikari on hifistelijä myös, mitä tulee poltettavaan puulajiin.

- Koivu on aina hyvä, mutta leppäpuusta tulee omanlaisensa, hyvä maku.

Terassitakkoja myyvän Intelheatin toimitusjohtaja Kari Mäkilä kertoo yrityksen alkaneen valmistaa Suomessa terassitakkoja suuren Venäjän-kysynnän vuoksi. Tällä hetkellä valtaosa tuotteista meneekin vielä itänaapuriin.

- Venäläiset grillaavat esimerkiksi saslikia ulkotulella.

Intelheat on start up -yritys, ja tuotanto ja myynti ovat vielä lapsenkengissään. Mäkilä ennustaa kuitenkin terassitakkojen yleistyvän myös Suomessa lähivuosina.

- Kaikki merkit viittaavat siihen.

Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi