Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Leikkimökit ovat nykyään kuin omakotitalon pienoismalleja - oma mökki on Irina ja Topi Järvenpään lempipaikka

Topin ja Irinan leikkimökissä on inspiroivia, kirkkaita perusvärejä. Kuva: Olli Herranen

Irina Järvenpää,4, ja kolmatta kesäänsä odottava Topi Järvenpää, 2, kirmaavat innoissaan kotitalolta pihan poikki leikkimökilleen.

Siniharmaa mökki on kuin pikkutalo samanvärisen omakotitalon pihapiirissä. Leikkimökin ovessa on naurava naama ja ulkoseinässä postilaatikko.

Sitä iloa, kun naperot löytävät postilaatikosta kaksi kirjettä! Lasten serkut ovat lähettäneet kortteja, ja niitä ihmetellään yhdessä äidin, Anna-Liisa Järvenpään kanssa.

Kioskiluukulla voi leikkiä suosittuja kauppaleikkejä. Kuva: Olli Herranen

Pian leikitään kotileikkiä ja kauppaa posket punaisina. Talvimyssykin vaihtuu siinä tohinassa mökissä talvehtineeseen kesähattuun, vaikka huhtikuu on vielä kolea. Äiti saa kutsun tulla juomaan pikkuisen pöydän ääreen Irinan leikisti keittämää kahvia ja kaakaota, ja kuuluupa pöydän antimiin myös leikkisuolakala. Samalla Topi myy isälleen Arto Järvenpäälle kioskissa jäätelöä ja keksejä.

- Kovin on kallista, päivittelee isä keksin 50 euron hintaa.

Järvenpäät alkoivat suunnitella lasten mökkiä kaksi vuotta sitten. He napsivat ideoita monilta nettisivuilta ja toteuttivat niistä parhaat. Arto Järvenpää teki rakennelman kaksi vuotta sitten talon jämäpaneeleista. Sen takia pikkutalo istuukin ulkonäöltään hyvin pihapiiriin.

Leikkimökin teossa on hyödynnettu jämäpaneeleita. Kuva: Olli Herranen

Kattokin päällystettiin melkein kokonaan rakennukselta jääneillä huovilla. Vain ikkunoiden pleksit ostettiin uutena. Mökkiin vedettiin myös sähköt valoille ja kesäiltojen tarpeellisille hyttyskarkottimille.

- Halusimme mökkiin korkeutta niin, että myös aikuinen mahtuu seisomaan osassa tilaa, kertoo Anna-Liisa Järvenpää.

Keittiö ja kaupan tiski kassoineen ja hedelmävaakoineen löytyivät kirpputorilta, niin monet muutkin mökin lelut.

Kioski on auki, ja Topi ottaa asiakkaita vastaan. Postilaatikkoon saattaa tupsahtaa kirjeitä tai kortteja. Kuva: Olli Herranen

Topi touhuaa kioskissa siinä missä Irinakin, mutta Topille on kioskissa myös oma autokorjaamo. Iloisen kirjavassa sisustuksessa on Irinan lempiväriä keltaista ja Topin suosikkiväriä vihreää. Pikkukodissa on myös parvi, jonne lapset kömpivät kotileikin aikana ”nukkumaan”.

- Toivottavasti lapset viettävät kavereidensa kanssa aikaa mökissään vähän vanhempinakin, heidän äitinsä toivoo.

Rakennusluvat

Kuntakohtaisia käytäntöjä

Muutaman neliön leikkimökin saa yleensä rakentaa tontille ilman lupaa.

Rakentamisen lupakäytännöt ovat pääsääntöisesti väljempiä haja-asutusalueilla ja tiukempia kaava-alueella.

Lupa-asiat jakautuvat neljään kategoriaan pienimmästä suurimpaan: ei-lupaa-tarvitsevat, toimenpideilmoitusta vaativat, toimenpidelupaa vaativat ja rakennuslupaa vaativat.

Piharakennusta suunnitellessa on syytä olla yhteydessä kunnan rakennusvirastoon, koska piharakennuksia koskevat määräykset ovat kuntakohtaisia.

Myös naapurin mielipide saattaa kuulua huomioitaviin asioihin, ja naapurisovun nimissä sitä kannattaa kuulla, vaikkei niin pykälien vuoksi tarvitsisi tehdä. Tyypillinen naapurin mielipide liittyy rakennuksen etäisyyteen rajasta.

Pirjo Tiihonen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X