Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Koira ilmaisee homeen raapimalla, tassulla tai asuttamalla makuulle

Kuva: Risto Aalto

Seristä näkee heti, että se on töissä. Se juoksee nenä nuuhkien pitkin omakotitalon alakertaa välittämättä vieraista ihmisistä tuon taivaallista. Tässä talossa ei ole hometta, mutta talon olohuoneeseen ja eteiseen on kätketty kaksi harjoitushajua tiiviissä muovilaatikossa. Seri löytää molemmat nopeasti ja saa palkakseen omistajaltaan Ilkka Vähätiitolta pienen leikkihetken.

Seri on parsonrussellinterrierin ja australianpaimenkoiran sekoitus. Ikää sillä on viisi vuotta. Se aloitti homeen etsintäharjoitukset jo kymmenviikkoisena, silloin tosin vielä leikin varjolla.

Pikku hiljaa Seristä kasvoi ammattilainen ja nyt se tunnistaa sädesienet ja toistakymmentä yleisintä asunnoissa kasvavaa homelajia sekä osaa ilmaista raapimalla paikan, mistä hometta löytyy.

Rodulla ei ole väliä, mutta luonteella on

Homekoiran koulutus lähtee liikkeelle siitä, että koiralle opetetaan haju, jonka se tunnistaa ja ilmaisee kaikkien muiden hajujen joukosta. Hajusta tehdään palkitsemisen avulla koiralle kiinnostava.

- Koiralle opetetaan ensin, mitä pitää ilmaista. Sen jälkeen opetetaan, miten ilmaista se, Suomen Sisäilmatutkijat oy:n tutkija Ilkka Vähätiitto kertoo.

- Jokaiselle koiralle mietitään sille luontaisin ilmaisutapa. Se voi olla passiivinen ilmaisu: koira asettuu makuulle tai laittaa tassun ilmaisukohdan päälle. Aktiivista ilmaisua on esimerkiksi raapiminen, kuten Serillä.

Mistä tahansa koirasta ei lähdetä kouluttamaan homekoiraa. Rodulla ei kuitenkaan ole väliä.

- Koiran on oltava utelias, itsevarma ja sosiaalinen mutta ei ylisosiaalinen, sillä se saattaa heikentää sen keskittymiskykyä, Vähätiitto luettelee.

Vartissa valmista omakotitalossa

Homekoira on tarkka eikä se osaa bluffata. Se tekee työnsä tutkittavassa kohteessa nopeasti, mutta aika riippuu koirasta ja tutkittavan kohteen koosta. Esimerkiksi Seriltä menee normaalikokoisen omakotitalon tutkimiseen noin varttitunti.

Sen jälkeen alkavat koiranohjaajan työt. Koira ei kerro löytämänsä homeen määrää eikä syytä siihen, joten jos koira ilmaisee homeen, lisätutkimuksia tarvitaan aina.

- Kun kuluttaja miettii homekoiran käyttöä, hänen kannattaa aina selvittää, millä laajuudella ohjaaja selvittää koiransa ilmaiseman homeen. Jos ohjaaja ei analysoi sitä, kuka sen tekee ja mitä tämä ulkopuolinen analysoija maksaa, Vähätiitto painottaa.

Milloin homekoiralle koittavat eläkepäivät?

- Se on hyvin yksilöllistä ja riippuu esimerkiksi rodusta ja lihaskunnosta.

Koirakin voi sairastua homeesta, joten sitä ei altisteta homeelle missään vaiheessa etsintää.

Hajuaisti

Koiran tärkein aisti

Hajuaisti on koiran vahvin ja tärkein aisti.

Rodusta riippuen koiran hajuaisti on jopa 10 000-100 000 kertaa ihmisen hajuaistia herkempi.

Koira pystyy erottelemaan jopa 2 000 erilaista hajua.

Vahvaan hajuaistiin liittyy myös usein erittäin tarkka hajumuisti. Koirat saattavat esimerkiksi muistaa hajun perusteella vuosia sitten kohtaamansa ihmisen, jonka kanssa he ovat olleet lähekkäin vain vähän aikaa.

Lähteet Kuono.fi, Wikipedia

Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi