Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Ota ahdas eteinen haltuun sisustussuunnittelijan vinkeillä

Tässä eteisessä on saatu hyödynnettyä pienet neliöt herkullisesti. Kuva: Alvhem

Sisustussuunnittelija SI Minna Uussilta porvoolaisesta Sisustustoimisto å designista näkee työssään ahtaita eteisiä säännöllisesti, myös 2000-luvulla tehdyissä kohteissa. Tässä hänen ratkaisuehdotuksiaan eteispulmiin.

1. ongelma: liian vähän valoa.

Ratkaisu: Jos tilassa on vain yksi valaisinpiste, ja halutaan välttää sähkötyöt, ratkaisuna voisi toimia pitkänmallinen, suunnattava, kattoon ripustettava kohdevalaisin. Riippuvalaisimet eteisessä ovat usein hiukan ongelmallisia, jos huonekorkeutta ei ole tarpeeksi. Valoa sinne, missä sitä tarvitaan: esimerkiksi led-kaappivalaisimet liiketunnistimella. Led-nauha on kätevä ratkaisu, eikä se kuumene.

Eteisen valaisimessa auttavat usein suunnattavat valot ja valon riittävä tehokkuus. Siirtymä pimeästä ulkotilasta ei saa olla liian raju eli eteisvalaistus ei saa olla liian voimakas.

Voit myös vaihtaa seinäpintojen värit vaaleiksi ja valoa toistaviksi. Jos haluat käyttää peilejä, suosi ehjiä ja suuria pintoja palapeilien sijaan. Peili toistaa myös sotkun, joten mieti huolella peilin sijoituspaikka.

Toisaalta eteistila on useimmiten läpikulkutila ja ensimmäinen asia, jonka sisään tullessa kohtaa, joten siellä voisi myös revitellä väreillä; käyttää pinnoilla muuta asuntoa voimakkaampia värejä ja kuvioita, joita oleskelutiloissa ei ehkä jaksaisi pidemmän päälle katsella. Sähkökaappia voisi piilottamisen sijaan korostaa ja maalata sen kirkkaanväriseksi tai liitutaulumaalilla.

2. ongelma: vähän ehjiä seinäpintoja.

Ratkaisu: Kenkiä voi säilyttää kenkähyllyjen ja -kaappien lisäksi erilaisissa koreissa. Jokaiselle käyttäjälle oma, helposti puhdistettava kenkäkori, jonne omat kengät kulkeutuvat ehkä

helpommin. Usein ”ahtaan eteisen syndroomassa” hyödynnetään säilytykseen eteistilan viereisiä tiloja mahdollisuuksien mukaan.

3. ongelma: Eteiseen ei mahdu jaloillaan seisovaa naulakkoa.

Ratkaisu: Seinäkoukut ja -naulakot sekä niihin ripustettavat pussit, kassit ja korit. Pienen ja kapean tilan pelastus ovat usein erilaiset kenkäkaapit, joita voi ja kannattaa käyttää muuhunkin kuin kenkäsäilytykseen: pipoille, hanskoille, huiveille ja pikkutarvikkeille.

Jos seinämateriaali on haperoa ja murenee poratessa, kokeile ripustaa vaaterekki tai riippunaulakko kattoon - kattomateriaali on yleensä seinämateriaalia tukevampaa tekoa.

Oven päälle ripustettavat irtonaulakot eivät välttämättä sovi kaikkiin ovimalleihin ja niiden kantokyky on rajallinen. Oven päällä roikkuvat takit eivät myöskään ole visuaalisesti miellyttävä näky.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi