Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Nyt on asennetta: 40 vuotta samassa taloyhtiössä asunut lahtelaispariskunta jäi asumaan putkiremontin keskelle

Aili Ahonen keittiöpuuhissa. Taustalla näkyy asunnon parveke, jossa pariskunta tykkää istua kesäisin. "Tässä on kaikki lähellä: leipomo, kauppa ja hautuumaa", Aili Ahonen lohkaisee. Kuva: Katja Luoma

Asunnon ulko-ovi on sepposen selällään, ja remonttimiehet kulkevat suojapaperilla vuoratuissa portaissa alas ja ylös. Vastapäisessä asunnossa alkaa juuri piikkaus. Aili Ahonen ei ole moksiskaan, vaan napsauttaa kahvinkeittimen päälle.

Hänen miehensä Lauri Ahonen painaa kaukosäätimestä lisää volumea, kun Matti Kaskisen ohjaama Syntipukki-elokuva alkaa. Mahtipontinen musiikki täyttää olohuoneen, ja Lauri Ahonen asettelee kaukosäätimen tavaroista pullistelevalle sohvapöydälle. Sohvapöydän vieressä seisoo inva wc-tuoli.

- Täällä on nyt kaikki vähän siellä sun täällä, kun tuo uusi vessanpönttökin saatiin tänne vasta viime viikonloppuna, Aili Ahonen sanoo ja kurkistaa kylpyhuoneeseen, jossa kaakelit hohtavat uutuuttaan.

Uudessa suihkussa on ehditty käydä vasta kerran.

- Kestääkö tuo pönttö minkä verran painoa? Aili Ahonen kysyy Sami Kemppaiselta, joka on urakoitsija Rakennustoimisto SPT oy:n työnjohtaja.

- Valmistaja on luvannut 400 kiloa, että kyllä se kestää, Kemppainen vakuuttaa.

Aili ja Lauri Ahonen eivät ole panneet pahakseen putkiremontin keskellä asumista, sillä se oli käytännöllisin ratkaisu Lauri Ahosen terveyden takia. Kuva: Katja Luoma

Unto Ojosen kynästä tämäkin kohde

Lahden Kasakkamäentiellä tehdään putkiremonttia kaikkiaan 14:ään asuntoon, ja samalla rakennetaan neljä uutta asuntoa entisiin liiketiloihin. Vuonna 1962 muurattu talo on arkkitehti Unto Ojosen suunnittelema, eikä rakennuksen julkisivuun saa tehdä muutoksia.

- Entisen saunan tilalle tehtävään asuntoon piti tulla ranskalainen parveke, mutta sitä ei saanut tehdä, kertoo rakennustöitä valvova Arto Taavila Talokeskus Yhtiöt oy:stä.

Unto Ojonen (1909-1997) on yksi eniten Lahden kaupunkikuvaan vaikuttaneista arkkitehdeistä. Esimerkiksi Joutjärven kirkko, Olavinlinna Aleksanterinkadun ja Kauppakadun kulmassa, Veljeskoti, Karonhovi, Karinportti ja Pellonkulma ovat Ojosen käsialaa. Myös Itä-Hämeen painotalo Lampikadulla Heinolassa oli Ojosen kynästä.

- Kyllä Ojosen tyylin tunnistaa. Olen ollut saneeraamassa useampia hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Puolen kerroksen nousu ja betonirunko ovat hänelle tyypillisiä ratkaisuja, Taavila sanoo.

Sami Kemppainen (vas.) ja Arto Taavila taloyhtiön entisessä saunassa kolmannessa kerroksessa. Saunan tilalle remontoitavaan asuntoon jätetään todennäköisesti tiiliseinää näkyviin. Kuva: Katja Luoma

Isäntä seurasi piikkaamista sohvalta

Sami Kemppainen kertoo herra Ahosen seuranneen kiinnostuneena remontin etenemistä.

- Hän siirsi suojamuovin sivuun, että pystyi seuraamaan kylpyhuoneen piikkaamista olohuoneen sohvalta, Kemppainen sanoo.

Syyskuussa alkanut remontointi saadaan valmiiksi Ahosten rapussa marras-joulukuun vaihteessa, toisella puolella taloa tammikuussa.

Ahosten porraskäytävässä on remontin ajan tilapäinen vedenottopiste. Kuva: Katja Luoma

Monta kuukautta remontin keskellä poran laulantaa kuunnellessa - luulisi käyvän hermoon?

- Meillä ei ole mitään pahaa sanottavaa remonttimiehistä, kivoja ihmisiä. He ovat välillä auttaneet Lauria rappusissa, kun hänellä on ollut vaikeuksia kulkemisessa, Aili Ahonen sanoo.

Lauri Ahosen terveys oli ylipäätään syy siihen, että pariskunta ei lähtenyt remonttia pakoon. Heidän täytyy pysytellä lähellä sairaalaa, kaiken varalta.

- Remonttimiesten läsnäolo tuo meille pikemminkin turvaa. Tietää, että on aina joku lähellä, jos tarvitsee apua, Aili Ahonen sanoo.

Aili Ahonen remontoidussa kylpyhuoneessaan. Taustalla näkyy nousuhormielementti asennettuna. Kuva: Katja Luoma

On sitä pahempaakin nähty

Taavila on kiertänyt mukana rakennustyömailla polvenkorkuisesta, ja Kemppaisellakin on jo pitkä työura takanaan. He kertovat, että yleensä talon asukkaat muuttavat pois putkiremontin ajaksi. Kemppainen sanoo, että vanhemmat asukkaat muodostavat poikkeuksen tähän sääntöön.

- Seniorit ovat ehtineet kokea elämässään tosi kovia paikkoja, osa sota-ajankin, joten he osaavat suhteuttaa asioita eri tavalla kuin nuoret.

Nuorempi väki ei halua asua remonttipölyn keskellä, ja nuorilta tulee työmailla myös metelistä eniten valituksia.

Aili Ahosella on vain yksi hieman kielteisempi palaute:

- Se minua harmittaa, että kylmäkellarin veitte, Aili Ahonen sanoo Taavilalle ja Kemppaiselle.

Ahoset säilyttivät kellarissa muun muassa perunoita. Juuri kukaan muu ei kellaria enää käyttänyt, joten taloyhtiö päätti siirtää kolmannessa kerroksessa sijainneen saunan kylmäkellarin tilalle. Puretun saunan tilalle remontoidaan asunto. Se, johon ei saada ranskalaista parveketta.

- Kylmäkellari seisoo käyttämättömänä yhä useammassa taloyhtiössä. Se on tilanhaaskuuta, ja kylmäkellarit ovat mahdottomia energiasyöppöjä, joskus homeessakin, Taavila kertoo.

Remonttikohteen muistilista

Isännöintiliiton neuvot

Aloita väliaikaisen asunnon etsintä heti, kun remonttiajankohta on tiedossa.

Remontin ajan voi asua kesämökillä, veneessä, asuntoautossa, hotellissa, airbnb:ssä, kalustetussa vuokra-asunnossa tai tuttavien luona.

Jos mahdollista, voit yrittää ajoittaa lomamatkan remontin ajaksi.

Markkinoilla on yrityksiä, jotka hoitavat väliaikaisen asunnon etsimisen puolestasi maksua vastaan.

Remonttikohteessa kuljeta tavarat yhteen huoneeseen, jota pidät suljettuna. Peitä suljettuun huoneeseen jäävät tavarat suojamuovilla, joka on teipattu ilmatiiviisti tavaroiden ympärille.

Voit myös viedä tavarasi vuokravarastotilaan remontin ajaksi. Esimerkiksi Kotivarasto ja Cityvarasto vuokraavat tiloja.

Remontin ajaksi on mahdollista hakea asuntolainalle lyhennysvapaata.

Vuokranantajan on fiksua myöntää asuntoon remontin ajaksi asumaan jäävälle vuokralaiselle tilapäistä vuokranalennusta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi