Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Vuokranantaja viittaa kintaalla kosteusvauriolle - 10 vastausta kerros- tai rivitaloasujaa askarruttaviin kysymyksiin

Lahtelaisia vuokrataloja. Kuvituskuva. Kuva: Pirjo Kamppila

Vuokralaisella on hieman erilaiset oikeudet ja velvollisuudet kuin asunnon omistajalla. Kokosimme kymmenen pulmaa, jotka ovat askarruttaneet vuokralla asuvia.

1 Mitä tarkoittaa, että asuntoa vuokrattaessa tehdään kuntokatselmus?

Kuntokatselmus kannattaa tehdä aina ennen vuokra-asuntoon muuttamista. Siinä vuokranantaja käy vuokralaisen kanssa läpi asunnon pintojen ja varusteiden kunnon. Havainnot kirjataan paperille. Jo olemassa olevat asumisen jäljet kannattaa valokuvata paperin liitteeksi. Näin sekä vuokralainen että vuokranantaja pystyvät helposti toteamaan vuokrasuhteen päättyessä, onko asuntoon syntynyt uusia, ehkä jopa korjaamista vaativia kulumisjälkiä. Jos tunnet vuokralaisena epävarmuutta kuntokatselmukseen osallistumisesta, voit pyytää mukaan esimerkiksi vanhempasi.

2 Voinko kuljettaa polkupyörän hissillä ylös kerrostaloasuntooni sisälle vaikka joka päivä? Voivatko muut asukkaat isännöitsijän kanssa kieltää tämän vain siksi, että se ärsyttää heitä?

Niin sanotut talonmiesvuorot eivät sido osakasta juridisesti, vaan ainoastaan moraalisesti.

Lähtökohtaisesti taloyhtiö ei voi rajoittaa asukkaiden kulkemista. Kotiinsa saa siis mennä hissillä, myös pyörän kanssa, vaikka renkaiden mukana tulisikin porrashuoneeseen rapaa.

Teoriassa kuljetuskieltoa voisi perustella hissin turvallisella käytöllä. Todellisuudessa hissillä pitää voida kuljettaa niin ihmisiä kuin tavaraa.

3 Rivitalossamme on sovittu kiertävä talonmiesvuoro. Joudunko vuokralaisena osallistumaan talven lumitöihin?

Et joudu, ellei asiasta ole sovittu vuokrasopimuksessa erikseen ja yksilöidyn tarkasti. Huomaa kuitenkin, ettei vuokranantaja voi kirjata vuokrasopimukseen yleispykälää, joka velvoittaisi vuokralaista osallistumaan taloyhtiön kaikkiin talkoisiin, sillä talkoot ovat vapaaehtoista toimintaa. Osakastakaan eivät niin sanotut talonmiesvuorot sido juridisesti, vaan ainoastaan moraalisesti. Osallistumattomuudesta ei siis voi antaa varoitusta, eikä lähettää laskua.

4 Kun muutin nykyiseen kerrostaloasuntooni vuokranantaja ilmoitti, että sukunimeni tulee ala-aulan ilmoitustaululle, mutta jos haluan nimeni myös omaan oveeni, minun pitää maksaa kirjaimet itse. Kuuluuko tämä todella vuokralaiselle?

On taloyhtiön etu tietää ja kertoa, kuka huoneistossa asuu. Tieto palvelee paitsi talon omia asukkaita myös postia ja hätätilanteessa pelastusviranomaisia. Fiksu taloyhtiö siis hankkii kirjaimet oveesi. Suomessa tämä on yleinen käytäntö.

5 Miksi ihmeessä taloyhtiömme saunassa on patteri?

Patteria tai lattialämmitystä tarvitaan pesutiloissa monestakin syystä. Ensinnäkin lämpö kuivattaa tilan käyttökertojen välillä. Vesi haihtuu ilmaan pinnoilta ja rakenteista, ilmanvaihto siirtää kostean ilman pois ja pesutila pysyy kunnossa.

Toinen syy on Suomen talvi: Ilman patteria tai lattialämmitystä saunaosasto voisi pakkasjaksolla kylmetä niin paljon, että rakenteet vaurioituvat ja vesiputket jopa jäätyvät. Tämä tietäisi pahimmillaan vesivahinkoa ja remonttia.

Kolmas peruste on mukavuus: Kun suihkussa käydään lämmittämättä saunaa, se on paljon miellyttävämpää tilan ollessa lämmin.

6 Minulla on maksuhäiriömerkintä, voinko silti saada vuokra-asunnon?

Maksuhäiriöt vaikeuttavat vuokra-asunnon saamista. Yksityisetkin vuokranantajat tarkistavat nykyisin vuokralaiseksi pyrkivän maksuhäiriöt ja luottotiedot.

Lisäksi maksuhäiriö voi vaikeuttaa kotivakuutuksen saamista. Osa vakuutusyhtiöistä voi myöntää vakuutuksen, jos maksuhäiriömerkintä on vanha tai ei kovin vakava. Sen sijaan tuoreet maksamattomat laskut ja etenkin piittaamattomuus oman talouden hoidossa vaikeuttavat asioita niin asunnon vuokraamisessa kuin kotivakuutuksen saamisessa.

7 Havaitsin keittiössä kosteusvaurion. Ilmoitin siitä vuokranantajalle, joka sanoi, ettei vauriota korjata, koska asunnossa on jo tehty niin paljon remonttia. Voiko taloyhtiö velvoittaa asunnonomistajan korjaamaan kosteusvaurion?

Kyllä voi, ja se on jopa sen velvollisuus. Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiön hallintoa ja osakkaita hoitamaan yhteistä omaisuutta huolella. Havaittujen kosteusvaurioiden korjaaminen on juuri tätä. Lisäksi vaurion korjaaminen heti tulee kaikista halvimmaksi. Asuttavaksi tarkoitetun tilan täytyy myös olla rakenteiltaan terve, joten osakas ottaa tässä riskin korvausvaateista, jos asukas sairastuu. Niin ikään korvausvaaderiski voi syntyä taloyhtiöön päin, jos rakenteet vaurioituvat.

8 Saanko maalata asuntoni parvekkeen seinät, kaiteet ja muut pinnat sisäpuolelta haluamallani värillä, vai tarvitaanko taloyhtiön lupa?

Vuokra-asunnon remontit, mukaan lukien maalaamiset, ovat kiellettyjä ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokranantaja sallii maalaamisen, voit sen tehdä. Huomioi kuitenkin, että parvekkeen ikkunaseinä on asunto-osakeyhtiössä taloyhtiön vastuulla, koska se on osa rakennuksen julkisivua. Sen väritystä ei saa muuttaa ilman taloyhtiön lupaa. Luvan hankkiminen taas kuuluu asunto-osakeyhtiössä osakkaalle, ei vuokralaiselle. Vuokrataloyhtiössä lupa-asian käsittelee vuokrataloyhtiö.

9 Poikaystäväni on muuttamassa vuokra-asuntooni. Riittääkö, jos ilmoitan muutosta isännöitsijälle?

Ei riitä. Isännöitsijälle ilmoittamisen lisäksi on tehtävä muuttoilmoitus maistraatille ja postiin. Verkossa tämä onnistuu esimerkiksi osoitteessa http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/. Asiasta on fiksua kertoa myös vuokranantajalle. Tosin lain mukaan vuokralaisella on oikeus käyttää asuntoa yhteisenä kotina puolisonsa ja perheenjäsentensä kanssa, eikä tähän tarvita vuokranantajan lupaa.

10 Vessan vesihana on alkanut vuotaa. Kenelle voin ilmoittaa asiasta?

Jos asut vuokralla, ilmoita viasta vuokranantajalle, paitsi jos vuokranantaja on ohjeistanut tekemään vikailmoitukset suoraan huoltoyhtiölle.

Jos asut omistusasunnossa, ilmoita viasta huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiön nimen ja yhteystiedot löydät talosi ala-aulan ilmoitustaululta. Jos huoltoyhtiötä ei ole, asia kuuluu isännöitsijälle. Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaisesti korjauksen maksaa taloyhtiö, koska hanat ovat sen vastuulla.

Lähteet:

Asunto-osakeyhtiölaki

www.laki24.fi

Huoneenvuokralaki

Isännöintiliitto

Kiinteistöliitto

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Vuokralaiset VKL ry

Matti Tuovinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi