Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Muotoilija Petteri Häkkinen testasi Sulo-lastenistuinta siskontytöllä ja haki vinkkejä tarhantädeiltä

Petteri Häkkisen Sulo-lastenistuin sopii pikkulapsesta koululaiselle. Selkänojaa muuttamalla tuolista saadaan syöttötuoli ja tavallinen tuoli. Kuva: Kai Sinervo

Vielä viime syksynä lahtelainen muotoilija ja artesaanipuuseppä Petteri Häkkinen harkitsi yrityksensä Studio Haekkisen lopettamista.

Alun perin yrityksen perustaminen valmistumisen jälkeen vuonna 2013 tuntui hyvältä tai jopa ainoalta vaihtoehdolta. Lahdessa ei ole muotoilijoille juurikaan työpaikkoja yrityksissä. Ensimmäiset vuodet yrittäjänä osoittautuivat vaikeiksi.

Oma näyttely ja näkyvyyttä messuilta

Talvella 31-vuotias Häkkinen kutsuttiin yllättäen Milano Design Weekille esittelemään Ducky-kalustesarjaa. Lisäksi hän sai tiedon siitä, että hänen suunnittelemansa Sulo-lastenistuin on valittu Iskun Suomi100-kalustemuotoilukilpailun kymmenen finalistin joukkoon. Finalistit valittiin 133 kilpailuehdotuksen joukosta.

Keväällä Häkkinen sai Kulttuurirahaston apurahan oman näyttelyn pitämiseksi Lahden Pro Puu -galleriassa. Lisäksi yksi Häkkisen tuotteista on esillä syyskuussa designmessu Habitaren Protoshop-osastolla, jossa esitellään nuorien suunnittelijoiden luomuksia.

- Aloittavalle nuorelle muotoilijalle messut ja kilpailut ovat näytönpaikka. On tärkeää, että voi päästä esille, koska duunia on tosi vaikea saada, jos ei ole näkyvyyttä, Häkkinen kertoo.

Kalusteiden prototyypit syntyvät Pro Puu-verstaalla Lahden satamassa. Suurimman osan ajasta muotoilijan työpiste on kuitenkin kotona keittiönpöydän päässä.

Häkkisen ja hänen vaimonsa koti näyttää juuri sellaiselta kuin muotoilijan ja sisustusarkkitehdin kodin kuvittelisi näyttävän: yksinkertaista ja pelkistettyä sekä kaikin puolin tyylikästä. Samanlaista on myös Häkkisen muotoilu.

Tietotekniikka vaihtui puuseppäkouluun

Häkkisestä ei pitänyt tulla alkujaan muotoilijaa. Lukion jälkeen suunnitelmissa oli tietotekniikan ala, koska Sysmästä saadut koulutodistukset osoittivat hyvää matikkapäätä. Tampereen ammattikorkeakoulusta irtosi opiskelupaikka, mutta asevelvollisuus tuli väliin. Armeijan jälkeen Häkkinen mietti, mitä tekisi: tietotekniikka ei kiinnostanut.

- Tapasin likan, joka opiskeli ammattikorkeakoulussa muotoilua. Ala kuulosti hyvältä. En kuitenkaan hakenut Lahden Muotoiluinstituuttiin sinä vuonna, vaan päädyin sattumien kautta Salpaukseen puuseppäkouluun.

Heti seuraavana keväänä Häkkinen haki ja pääsi Muotoiluinstituuttiin opiskelemaan kalustemuotoilua. Hän päätti silti siirtää opintojen aloitusta vuodella ja suorittaa puusepän opinnot loppuun.

- En ole katunut sitä päätöstä, vaikka minulle sanottiin, että jos Muotsikkaan pääsee, sinne pitää mennä. Puusepän koulutuksesta on ollut niin paljon hyötyä muotoilussa.

Puusepän koulutus auttaa huomioimaan valmistuksen

Puu onkin Häkkisen tuotteiden pääasiallinen raaka-aine. On koivusta tehty Ducky-kalustesarja, #bowtie -rusettisarja tammesta, koivusta sekä pähkinä- ja saarnipuun sekoituksesta, ja Piccolo-sohvapöytä männystä. Myös Iskun kilpailun finaalituote Sulo-lastenistuin on koivua ja vaneria.

- Puuseppäartesaanin koulutus on käytännönläheinen, kun taas muotoilijan teoriapainotteinen. Suunnittelijat helposti vain suunnittelevat, mutta valmistus onkin vaikeaa. Välillä se on rasite, että mietin liikaa valmistusta, mutta enemmän koulutusten yhdistelmästä on ollut hyötyä, Häkkinen kuvailee.

Ensimmäiset luonnokset syntyvät yleensä paperille, mutta pian niiden jälkeen Häkkinen avaa jo tietokoneen ja piirto-ohjelman. Joskus yksittäisen kalusteen työstäminen voi viedä vuoden päivät.

Suloon vinkkejä lahtelaisilta lastentarhanopettajilta

Lastenistuin Sulo syntyi poikkeuksellisen helposti. Se kantaa Häkkisen isoisän nimeä.

- Sulosta tuli kerralla hyvä. Niin ei käy hirveän usein, Häkkinen kertoo.

Tuolia ei ole alun perin suunniteltu Iskun kilpailua varten, vaan Häkkisellä oli aluillaan yhteistyö toisen toimijan kanssa, joka myi lastentuoleja. Häkkinen halusi tehdä tuoleista paremman version, mutta lopulta yhteistyö ei käynnistynyt. Kilpailu tuli sopivaan saumaan.

Häkkisen mukaan Sulo on suomalainen versio klassisesta Stokken Tripp Trapp -tuolista, jossa tuolin ja jalkatuen korkeuksia voi säätää.

- Sulo toimii hyvin samalla tavalla kuin Tripp Trapp. Siinä on irrotettava selkänoja, joka toimii toisinpäin laitettuna syöttötuolina ja toisinpäin isomman lapsen istuimena. Selkänojan syvyyttä ja jalkatuen korkeutta voi säätää lapsen koon mukaan. Tuoli sopii pikkulapsi-iästä koululaiseksi asti, Häkkinen selittää.

Suunnitteluvaiheessa Häkkinen testasi tuolia siskontytöllään ja kävi näyttämässä sitä läheisessä lahtelaispäiväkodissa.

- Kyselin henkilökunnalta tuolin hyviä ja huonoja puolia. Tuolin on tarkoitus sopia niin kotiin kuin päiväkoteihin. Päiväkodissa kuulin, että esimerkiksi jalkatuki on tärkeä, koska lapset rauhoittuvat, kun he saavat jalat tuettua.

Design ei ole vain kaunista

Yrittäjyys ei ole ollut Häkkiselle kivutonta. Yksintyöskentely on raskasta, eikä lama ole helpottanut urakkaa. Häkkinen on huolissaan siitä, että vaikka suomalainen muotoilu on hyvällä tolalla, on valmistajia ja myyjiä yhä vähemmän.

- Toivoisin, että suomalainen design menisi laajemmin maailmalle. Aiemmin valtio osallistui enemmän ulkomaille vientiin, ja silloin Suomi menestyi. Sellaista henkeä kun saisi, että menisimme isoilla Suomi-osastoilla messuille. Nyt muotoilijat tekevät töitä toisilleen ja raha pyörii ympyrää, Häkkinen harmittelee.

Turhautumista herättää eniten design-sanan käyttö. Häkkisen mielestä se on kansankielessä väärinymmärretty: design tuotteen nimessä ei ole syy nostaa hintaa satasella. Tämän takia Häkkisen yrityksen nimessä ei mainita designia.

- Design ei tarkoita vain kaunista. Kun tuote on hyvin suunniteltu, se on pitkäikäinen ja toimiva, eikä sitä välttämättä edes huomaa arjessa. Jos suunnittelu onnistuu oikein hyvin, silloin tuotteesta voi tulla kauniskin, Häkkinen selventää.

"Joku muu kuin äitikin arvostaa"

Häkkinen ei suhtaudu tulevaisuuteen pessimistisesti, sillä taloustilanteen paranemisesta on jo pieniä merkkejä. Syksyllä on edessä muutto Helsinkiin, mutta Häkkinen aikoo vielä käydä Lahdessa Pro Puu -verstaan vuokrapaikalla. Kuluva vuosi onnistumisineen on antanut uutta virtaa.

- Nyt tuntuu, että on tehnyt jotain oikein. Että joku muu kuin äitikin arvostaa, Häkkinen nauraa.

Häkkisen haave on varsin yksinkertainen ja samaistuttava:

- Olisi hienoa, jos voisi elää vain suunnittelemalla kalusteita. Tulisi toimeen, ei muuta.

Habitare 7.-11.9.2016 Helsingin Messukeskuksessa. Iskun Suomi 100 -muotoilukilpailun tulokset julkistetaan messujen ensimmäisenä päivänä noin kello 12. Häkkisen oma näyttely Sysmä-Lahti-Helsinki Pro Puu -galleriassa Lahden satamassa 5.-29.10.2016.
Sonja Parkkinen
sonja.parkkinen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi