Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Säästä energiaa kesälomalla: 6 vinkkiä pienempään sähkölaskuun

Tyhjässä kodissa kasvaa turhaan sähkölasku.

Sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistorasioista paitsi sähkönkulutuksen myös ukkosvaurioiden takia. Kuva: Timo Mustalampi

Jos kesäloma kuluu reissussa tai mökillä, kannattaa huolehtia siitä, ettei tyhjässä kodissa kasva turhaan sähkölasku.

Vattenfall ja Motiva tarjoavat vinkkejä kodin energiansäästöön.

1) Lämmitys

Kesällä kodissa ei tarvitse pitää lämmitystä päällä. Reissun ajaksi kannattaa sammuttaa myös kylpyhuoneen lattialämmitys. Lattialämmitystä ei kuitenkaan kannata ottaa pois päältä koko kesän ajaksi, jos asunnossa oleskellaan, sillä lämmityksen avulla märkätilat kuivuvat paremmin.

Muista myös tarkistaa, etteivät vesihanat jää tiputtamaan.

Lämmitys kuluttaa kodeissa eniten energiaa. Kotien energiankulutuksesta 68 prosenttia menee lämmitykseen. Toiseksi eniten energiaa (14 prosenttia) vie käyttöveden lämmitys.

2) Sähkölaitteet

Kaikki sähkölaitteet pitää irrottaa pistorasioista, kun kotoa ollaan lähdössä pidemmäksi aikaa. Valmiustilaan asettaminen ei riitä. Irrota pistorasiasta televisio, tietokone, laturit, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet. Muista irrottaa myös jatkojohdot!

Irrottamalla töpselit pistorasioista säästät sähköä ja suojaudut sekä pölypaloilta että ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrottaminen tai pääkytkimen kääntäminen ei suojaa ukkoselta.

3) Kylmälaitteet

Kylmälaitteet vievät lämpimässä kodissa paljon sähköä. Jos jääkaappi on mahdollista tyhjentää kesäreissun ajaksi, kannattaa se tehdä.

Jos kodissa on useita pakastimia, voi pakasteet siirtää yhteen pakastimeen, jolloin toisen voi sulattaa odottamaan syksyn satoa.

4) Ilmanvaihto

Ilmanvaihtokone hyrrää turhaan täysillä tyhjässä kodissa. Aseta kone poissaolon ajaksi minimiteholle ja muista ottaa tuloilman lämmitys pois päältä.

Jotta asunto ei kuumene kesähelteillä, kannattaa ikkunoiden eteen vetäistä verhot ja kaihtimet. Näin säästää asunnon jäähdytyksessä kotiin palatessaan.

5) Vanhat laitteet

Kodin vanhentunutta ja sähköä syövää elektroniikkaa voi viedä käyttöön kesämökille. Jos mökillä ei olla kuin kesäaikana, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Kun vanhat laitteet ottaa käyttöön mökillä, niiden elinkaari tulee hyödynnettyä. Samalla suurella käytöllä olevat kodin sähkölaitteet saa vaihdettua uudempiin ja energiatehokkaampiin.

6) Nykytekniikka avuksi

Kotiaan voi nykyään vahtia etänä älylaitteiden avulla. Vahti voi hälyttää matalasta sisälämpötilasta tai vesivahingosta. Varkaat pysyvät poissa automaattisesti syttyvien ja sammuvien valojen avulla.

Sähkön kulutusta mittaava palvelu kertoo, jos jokin sähkösyöppö on jäänyt päälle.

Lähteet:

Vattenfall

Motiva

Iida Muhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi