Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Puraisiko pakkanen pahasti pensasta ja perennaa? Katso puutarhureiden vinkit, miten toimia

Puutarhuri Eeva-Liisa Aaltonen ihastelee uutta koko kesän kukkivaa orvokkia Viola Friolinaa. Hän kehuu myös kukan hyvää tuoksua. Kuva: Kai Sinervo

Kotipihoilla ja puutarhoissa ihmetellään nyt, mitä rankka talvi teki perennoille, pensaille ja puille. Toinen kasvi selvisi kovista pakkasista, kun taas toinen on henkihieverissä. Muun muassa jaloruusuja tuhoutui kokonaan.Jyrki Uimonen Taimistonviljelijät ry:stä arvioi, että Etelä-Suomessa talvituhojen laajuus varmistuu parin viikon sisällä. Joka tapauksessa viime vuoden kolea kasvukausi ja talven pakkaset aiheuttivat pahimmat kasvutuhot vuosikymmeniin. Hän toteaa, että Etelä-Suomessa tuhojen koko laajuus varmistuu parin viikon sisällä.

Erityisesti jalo- ja köynnösruusuja on kuollut paljon.

Puutarhuri Antti Varpula Vihertalo Varpulasta uskoo vuosien kokemuksen perusteella, että syys- ja talvivaurioiden vaikutus ei näy vielä tänä vuonna kovin paljon puutarhakaupoissa.

- Yleensä ensimmäinen vuosi harmitellaan. Osa toki uusii heti ruusuryhmiään.

Hänen mukaansa myös jotkut matalat erikoishavupuut, esimerkiksi sinikatajat, ovat kärsineet talvesta.

Puutarhaliikkeen omat taimet eivät kärsineet, sillä ne olivat talven turvassa kellarissa.

Taimistoillakin on paljastunut tuhoja, ja joistakin taimista tullee lähiaikoina pulaa. Esimerkiksi ruusujen ja mansikan taimet saattavat olla vähissä.

Hedelmäpuiden runkoja halkeillut

Vaikka kotipihan omenapuu olisi selvinnyt kylmästä kaudesta, kevään tulo on voinut tehdä sille pahojaan.

- Omena- ja hedelmäpuiden pakkasvaurioita aiheutti lumettomassa maassa syvälle päässyt routa. Kun talven jälkeen aurinko alkoi lämmittää runkoja voimakkaasti, maa olikin vielä roudassa, eikä puu pystynyt saamaan juuriensa kautta tarvitsemaansa vettä. Siksi kuivuneiden puiden runkoja on halkeillut.

Antti Varpula kertoo, että tällaisissa tilanteissa puiden runkoja olisi pitänyt maalata valkoiseksi tai peittää valkoisella suojalla auringonpaahteen estämiseksi.

Tarkkaile perennoja

Puutarhuri Eeva-Liisa Aaltonen Aaltosen puutarhasta on kuullut asiakkailta, että pihoilla on yllättävän paljon talvivaurioita.

- On tuhoutunut jalo- ja köynnösruusuja ja jonkin verran perennoja.

Asiakkaat ovat myös kyselleet, voivatko kuolleelta näyttävät perennat vielä toipua.

- Olen neuvonut asiakkaita katsomaan vielä jonkin aikaa, lähtevätkö ne kasvuun. Jos mitään ei tapahdu, silloin kasvit on paras poistaa.

Aaltonen kertoo myös puksipuiden kärsineen. Osa niistä paloi kevään auringonpaahteisella lämpöjaksolla.

- Puut olisivat tarvinneet harsokankaan suojakseen. Osa puista uusii vielä itsensä, osa ei.

Pensaat kannattaa ehkä leikata alas

Jyri Uimonen Taimistonviljelijät ry:stä toteaa, että tänä keväänä on paljastunut yllättäviäkin vaurioita. Esimerkiksi hyvin kestäviä happomarjapensaita on kuollut.

- Tänä talvena on tapahtunut kummallisia asioita. Lisäksi esimerkiksi monet omenapuut ja metsissä osa haapakasvustoista on ollut jumissa ja herää kesää kohti hyvin hitaasti.

Uimonen neuvoo, että jos esimerkiksi pihapensaissa on pahoja talvivaurioita, nyt olisi ehkä sopiva aika tehdä niille raju uudistusleikkaus alas asti.

- Juuristo alkaa sitten puskea uutta kasvustoa.

Myymälöillä hyvä kevät

Puutarhamyymälöiden kevät on ollut vilkas. Jo huhtikuussa ostettiin paljon orvokkeja, jotka kestävät pakkasiakin. Nyt orvokit on pääosin myyty.

Tarjolle on tullut myös uusia lajeja. Puutarhuri Eeva-Liisa Aaltonen kertoo esimerkiksi keltaisesta tuoksuvasta orvokista Viola Friolinasta, joka kukkii syksyyn asti.

Yleensä ihmiset haluaisivat ostaa helppohoitoisia kasveja, joista ei esimerkiksi tarvitse nyppiä pois kuihtuneita kukkia.

- Olen vastannut tähän, että sitten kannattaisi ostaa muovikukkia. Kaikkia kasveja pitää hoitaa ainakin jonkin verran: nyppiä, kastella ja lannoittaa.

Puutarhuri Antti Varpula Vihertalo Varpulasta ja puutarhuri Virve Salminen Hankkijalta kertovat, että nyt menevät kesäkukkien lisäksi kaupaksi hyvin muun muassa marjapensaiden ja hedelmäpuiden taimet.

Varpulan mukaan vaikuttaa siltä, että tästä tulee puutarhamyymälöille erittäin hyvä kevät. Tarkat luvut ovat kuitenkin tiedossa vasta juhannuksen aikoihin.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi