Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Näin pudotat lumet katolta turvallisesti, varo kuitenkin vaurioittamasta kattoa

Kunnon turvavaljaat ovat ehdoton lumenpudottajan varuste. Kuva: Armi Salonen

Paksu lumikerros katolla voi painaa tuhansia kiloja. Se voi pudotessaan aiheuttaa vahinkoa sekä talon rakenteille että talon lähellä kulkeville ihmisille. Kiinteistön omistaja on vastuussa putoavan lumen ja jään aiheuttamista vahingoista. Asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiön hallitus pitää huolen turvallisuudesta ja voi siirtää vastuun kirjallisella sopimuksella kiinteistönhuoltoyritykselle. Pientalojen omistajien kannattaa miettiä tapauskohtaisesti, onko lumenpudotus tarpeen.

Jos kiinteistön omistaja päättää hoitaa lumenpudotuksen itse, seuraavat seikat on hyvä muistaa:

1. Lumenpudottajan on varmistettava, että pudotustyön aikana talon lähistöllä ei ole ulkopuolisia. Alhaalla on hyvä olla suojakypärällä varustettu avustaja varmistamassa ohikulkijoiden turvallisuutta. Alue, jolle lumi pudotetaan, täytyy rajata. Jos kyseessä on asunto-osakeyhtiö, kaikkia asukkaita on tiedotettava lumenpudotuksen ajankohdasta.

2. Jos pudotusalueen vieressä on jalkakäytävä tai kevyen liikenteen väylä, on huolehdittava siitä, että jalankulkijoille jää kulkureitti.

3. Lumenpudottajan on varustauduttava suojavarusteilla ja tukevilla valjailla, jotka kiinnitetään esimerkiksi savupiippuun. Valjaiden käyttö kannattaa opetella jo ennen kuin kiipeää katolle. Jos lumen seassa on jäätä, myös suojalasit ovat tarpeen.

4. Pudotus tehdään lumilapiolla tai kolalla. Etenkin ilmanvaihtohormit ja läpiviennit kannattaa puhdistaa lumesta. Jotta välineet eivät raapisi ja vahingoittaisi kattoa, kannattaa katolle jättää 10-15 sentin lumikerros.

5. Peltikatto on liukkain kattomateriaali, mutta varovaisuus on tarpeen tiili- ja huopakatollakin.

6. Nojatikkailta käsin ei kannata yrittää pudottaa lunta. Korkean talon räystäiden ja muiden hankalien paikkojen puhdistamiseksi voi olla tarpeen käyttää henkilönostinta.

http://www.suomela.fi/lumenpudotus-turvallisesti-katso-vinkit

http://www.urakkamaailma.fi/lumenpudotus

http://www.kattoremontti.org/lumen-poisto-katolta

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi