Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Arvio

Arvio: Lahtelaisen käsityömestarin uutuuskirja opastaa Suomen vanhimman neuloksen salaisuuksiin

Keskiajan vaatetukseen erikoistunut käsityömestari Mervi Pasanen on tehnyt kirjan neulakinnastekniikasta.

Lämpimät tervetulotoivotukset tälle kirjalle, jota voi sanoa kulttuuriteoksi. Käsityökirjojen vyörystä on puuttunut nykyaikainen suomalainen perusteos neulakinnastekniikasta, joka on sentään vanhin tunnettu tapa tehdä neulosta - paljon vanhempi kuin virkkaus tai neulominen. Tekniikka tunnettiin Suomessakin jo rautakaudella. Perinne on joillakin paikkakunnilla säilynyt katkeamattomana nykyaikaan asti, ja 2000-luvun käsityöbuumi on herättänyt uusien harrastajien kiinnostuksen.

Uutuuskirjan tekijä Mervi Pasanen on lahtelainen keskiajan vaatetukseen erikoistunut käsityömestari ja Etelä-Suomen Sanomien toimittaja. Ennen tätä Pasanen on tehnyt muun muassa keskiajan keittokirjan sekä lautanauhakirjan.

Neulakinnastekniikassa ei ole kyse vain kintaiden teosta. ”Maailma on avoin yhdelle neulalle”, Pasanen kirjoittaa. Suurella litteällä neulalla tehty eläväinen neulospinta sopii myös sukkiin, päähineisiin ja huiveihin - mitä nyt mieleen vain juolahtaa. Kudos on tiivistä ja lämmintä, eikä se purkaudu langasta vetämällä.

Erilaisia neulakinnaspistoja tunnetaan yli sata. Tässä kirjassa keskitytään tunnetuimpiin suomalaisiin pistoihin ja niiden variaatioihin. Mallit ovat tätä päivää, mutta rikkaan käsityöperinteen juuret ovat niissä läsnä.

Kirjasta huokuu kunnioitus ikiaikaista perinnettä kohtaan sekä intohimo siirtää se elävänä seuraaville sukupolville.

Pasanen maustaa töitä raidoittamalla, kirjomalla tai vaikkapa lautanauhoin. Myös modernit liukuvärjätyt langat toimivat mukavasti. Erityisen vivahteikasta jälkeä syntyy kasvivärjätyillä langoilla.

Tunnelmallisesti kuvitetusta ja selväjärkisin työohjein varustetusta kirjasta huokuu kunnioitus ikiaikaista perinnettä kohtaan sekä intohimo siirtää se elävänä seuraaville sukupolville.

Kirjailija on tavattavissa ensi viikonlopun Kätevä & Tekevä -messuilla Hollolan keskiaikaseuran osastolla. Luvassa on käsityönäytöksiä.

Mervi Pasanen: Yhdellä neulalla. Neulakinnastekniikka tutuksi. Moreeni 2015, 135 s.

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi