Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lemmikkinä 250 lihansyöjää, katso videolta kuinka kasvi saalistaa uhrinsa

Lahtelaisella Siru Nurmisella, 20, on Suomen kattavin lihansyöjäkasvikokoelma. Nurmisen kodista, kellarista ja pihalta löytyy yhteensä 85 eri lajiketta, joista osaa hän kasvattaa ainoana Suomessa. Yhteensä ruukuista löytyy yli 250 yksilöä. Tavalliset orkideat vaihtuivat kihokkeihin, kärpäsloukkuihin ja kannukasveihin viisi vuotta sitten.

- Halusin jotain eksoottista ja erilaista, ja jäin koukkuun. Nyt haluan siirtyä jatkuvasti vaativampiin kasveihin.

Alaikäisenä Nurminen ei myöskään saanut tilata kasvien siemeniä ulkomailta itse, vaan homma jäi hänen äitinsä hoidettavaksi. Kesti myös hetken, ennen kuin Nurminen sai vanhempansa vakuutettua siitä, että lihansyöjäkasviterraario perheen kellarissa on hyvä idea.

- Ihmiset ovat saaneet elokuvista kieroutuneen mielipiteen lihansyöjäkasveista. Ne ovat aivan väärinymmärrettyjä, Nurminen sanoo ja silittää kannukasvin karheaa pintaa.

Ruskeanvihreät kannukasvit olivat Nurmisen ensimmäinen onnistunut lihansyöjäkasvikokeilu. Ne pyydystävät saaliinsa kannuihin, joiden pohjalla oleva vatsaneste sulattaa ötökän hitaasti.

Ihmissormenkin voi helposti työntää kannun pohjalle, mutta takaisin vetäessä kannun sisäpinnan karvat haraavat vastaan.

Nurminen syöttää terraariossa viihtyville kannukasveille eläviä jauhomatoja tai kovakuoriaisia pari kertaa kuussa. Hampurilaispihvin loppuja nälkäisille kasveille ei voi antaa, koska niissä on liikaa ylimääräisiä aineita.

- Lihikset protestoivat väärästä ruokavaliosta lopettamalla ansojen tekemisen. Ulkona viihtyvät lajit ovat kunnon syöppöjä. Aina nälkäiset suut auki.

Hortonomiksi opiskeleva Nurminen puhuu kasveistaan kuin ne olisivat lapsia. Lihansyöjät tarvitsevatkin peruspuutarhaa tarkempaa hoitoa. Kasteluun käytetään sadevettä, valoisia tunteja on oltava 12 ja kasvualustan ravinteeton. Osa lajeista horrostaa talvet viileässä. Nurmisen mielestä harrastus palkitsee vaivannäön.

- On hieno tunne, kun taimena ostetun kasvin näkee kasvavan uniikiksi yksilöksi. Lihansyöjäkasvit ovat todella monimuotoisia. On pilkkuja, raitoja, hampaita ja vielä eri lajien risteytyksiä.

Yhden terraarion keskellä on matala kasvinalku, jonka lehdissä roikkuu vain viiden sentin mittaisia pikkukannuja. Söpöistä toukantappajista kasvaa Nurmisen tähän asti suurimpia lihansyöjäkasveja.

- Näiden ansat kasvavat noin nelikymmensenttisiksi. Ne ovat tunnettuja siitä, että voivat syödä rottia tai pikkulintuja.

Sekä lihansyöjäkasvin että -harrastajan nälkä kasvaa syödessä. Seuraavaksi Nurminen haaveilee harvinaisesta hampaallisesta lihansyöjäkasvista, jonka terävät piikit voivat tehdä ihmisihoonkin haavan.

- Suurimpana tavoitteena olisi, että joskus joku kasvi olisi nimetty mukaani.

Neljä terraariota, yksi kaappi, pihapuutarha, kellari ja keittiön ikkunalaudat. Nurminen elää kasviensa keskellä. Lihansyöjäkasvien harrastajapiirit Suomessa ovat pienet, ja Nurminen on niissä aktiivisesti mukana. Kasveihin perehtymättömät vieraat katsovat Nurmista välillä oudosti.

- Toiset harrastavat jääkiekkoa, minun harrastukseni ovat lihikset. Jos joskus muutan yksiöön, siellä on varmaan sänky, kasvit ja mikro.

Katso videolta, miten kärpäsloukku saalistaa uhrinsa!

</p>

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi