Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kärköläläiskoti voisi kertoa monta tarinaa

Kun helsinkiläinen Leena Reiman näki Hesarissa vuonna 1997 pienen myynti-ilmoituksen nykyisestä talostaan, hän kysyi mieheltään, missä päin Suomea Kärkölä sijaitsee. Aviomies Jarkko Juselius tiesi, koska hänen sukujuurensa ovat naapuripitäjässä Mäntsälässä.

Ostopäätös syntyi samana päivänä, kun he olivat katsastaneet talon.

- Täällä on hyvä henki. Kaikesta näki, että edelliset asukkaat ovat arvostaneet taloa.

Jos seinät osaisivat kertoa, tarinoita löytyisi paljon. Osa talosta on rakennettu mahdollisesti jo 1700-luvulla. Vanhaan pihapiiriin kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi aittaa ja entinen kanala, joka toimii nyt kustantajana työskentelevän Leena Reimanin työhuoneena.

Reimanin ja Juseliuksen talo on ollut vuosatojen saatossa kylän keskipiste ja tapaamispaikka. Päärakennukseen perustettiin Kärkölän ensimmäinen sekatavarakauppa 1800-luvun puolivälissä. Siellä toimi myös pitäjän kirjasto 1960-luvulle asti. Aitassa kyläläiset mankeloivat liinavaatteensa pitäjän yhteisellä kivimankelilla. Reiman kertoo kuulleensa, että talossa on joskus toiminut myös limonaditehdas.

Maan Äiti Alli Paasikivi vietti tässä kodissa kymmenen kesää 1920-luvulla. Alli Paasikivi ja hänen kaksi sisartaan Olga ja Aino perivät kiinteistön lapsettomalta enoltaan kauppias Odest Tegelmanilta. Kerrotaan, että paikkakuntalaiset kumarsivat syvään, kun kohtasivat kylänraitilla ”Tegelmanin neidit”.

Alli Paasikivi syntyi Kärkölässä, josta hän muutti perheensä kanssa 3-vuotiaana Mäntsälään ja sieltä 9-vuotiaana Helsinkiin. Hän piti kuitenkin itseään aina kärköläläisena. ”Kerran Kärkölän tyttö, aina Kärkölän tyttö”, hänen kerrotaan sanoneen.

Lastenkirjojen kustantaja Leena Reimanin ja eläkkeellä olevan toimittaja Jarkko Juseliuksen koti on aikuisten ihmisten itselleen tekemä. Lapset olivat taloa hankittaessa jo lentäneet maailmalle. Nyt lastenlapset viettävät aikaa mummolassa, ja sen annetaan kodissa näkyä. Petit on levitetty, ja vauvan matkasänky odottaa seuraavaa vierailua.

Nykyiset omistajat ovat halunneet säilyttää talon mahdollisimman alkuperäisenä. Olohuoneen nurkassa on kaakeliuuni, joka on tehty jo 1700-luvulla. Sen kunnostamista suunnitellaan, sillä tällä hetkellä siinä ei voi pitää tulta. Makuuhuoneen hyllyt ovat samat, jotka toimivat aikoinaan sekatavarakaupan hyllyinä.

- Itse olemme rakentaneet taloon uutta vain yhdistetyn verannan ja ruokailuhuoneen. Tällä tavoin saimme L-muotoisesta talosta suorakaiteen muotoisen. Enää ei tarvitse kulkea edestakaisin. Vanhassa talossa riittää remppaa aina, mutta sitä tehdään silloin kun huvittaa ja jaksaa.

Kodin huonekalut ovat pääosin perittyjä, joitakin on hankittu huutokaupoista.

- Meitä ei haittaa, vaikka joistakin tuoleista maali on irronnut. On vain hyväksyttävä, mitä on matkaansa saanut.

Eletty elämä näkyy Reimanin ja Juseliuksen kodissa. Perhe vietti 1980-luvun alussa Keniassa aviomiehen työskennellessä siellä Ylen ulkomaankirjeenvaihtajana. Afrikkalaisia tauluja ja esineistöä on ripoteltu sinne tänne muistuttamaan ajasta Afrikassa ja sen sikäläisestä kulttuurista.

Leena Reiman on ollut maailman kansalainen jo silloin, kun sille ei suomen kielestä löytynyt edes nimeä. Maailman parantaminen on selviö. Pihamaalle on pystytetty rauhan paalu, jossa lukee 12 kielellä ”Vallitkoon rauha maailmassa”.

- Näitä on Suomessa vain kaksi. Toinen on meillä, toinen sijaitsee UKK-puistossa. Silloin tällöin paalun äärelle pysähtyy satunnainen kulkija, ja viereisen koulun oppilaat kokoontuvat rauhan paalun ympärille Ahtisaari-päivänä.

Reiman suree Suomesta kadonnutta yhteisöllisyyttä.

- Palatessamme Keniasta kuuden vuoden poissaolon jälkeen, kotimaa oli aivan erilainen kuin sinne lähtiessämme. Naapurit ja sukulaiset eivät pidä enää tiivistä yhteyttä toisiinsa, satunnaiset pistäytymiset tuttavien ja naapureiden koteihin ovat loppuneet ja ihmiset sulkeutuvat omiin luukkuihinsa. Surullista.

Sisko Ojajärvi
sisko.ojajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi