Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Salon kylästä puolet on saarta

Jo matka Salonsaareen on vaikuttava. Päijänne kimaltaa puiden takaa ja sillan ylitys saareen on suomalaista kesämaisemaa parhaimmillaan.

Päijänteen eteläisin saari, Salonsaari, on Asikkalan Salon kylän perusosa. Kun koko kylällä on noin 240 vakituista asukasta, heistä Salonsaaressa asuu 160.

Salonsaaren koon voi hahmottaa takavuosina järjestetyn Salonsaaren soudun reitin mitalla. Saaren ympäri soudettiin 20 kilometrin matka.

Salonsaari on myös suosittu vapaa-ajanpaikka. 1 700 hehtaarin kokoisessa saaressa on peräti 450 kesämökkiä, varhaisimmat peräisin 1920-luvulta, ja kesäpäivinä käy vilkas autoliikenne saaren päätiellä.

Salonsaari on lisäksi kasviharvinaisuuksien keidas. Saaresta löytyvät harvinaisiksi luokitellut alppivuokko, ketoneilikka, ukontulikukka, pölkkyruoho ja koirankieli, jota kansan suussa on nimitetty myös munkintäiksi.

Salon kylästä julkaistussa tuoreessa kirjassa kuvataan myös Salonsaaren luonnon monipuolisuutta.

- Parin kilometrin matkalla voi siirtyä rantakallioilta niitylle, havumetsästä kosteikkoon.

Vuodesta 1982 Salonsaaressa asunut Rauno Sippel osaa arvostaa nykyisen kotikylänsä maisemaa, johon työ alun perin hänet toi.

- Olin töissä Karkkilassa Högforsin valimolla ja siirryin Lahteen silloiselle Upolle. Muutin tänne Peltolaan, joka oli vaimoni vanhempien omistama.

Vastaanotto oli alusta asti ystävällinen.

- Täällä on hyvä henki. Tuttuja moikkaillaan ja turistaan aina kun tavataan.

Vaikka perhetilanne myöhemmin muuttui, Rauno Sippel ei halunnut lähteä Salonsaaresta. Nykyinen koti on 50-luvun rintamamiestalo, joka on rakennettu alkuperäisen hirsimökin rungon ympärille.

Sippel on aktiivisesti mukana kyläyhdistyksen toiminnassa. Jo yhdistyksen alkuaikoina kyläläiset osoittivat luovuutensa.

- Kyläyhdistys sai kunnalta toiminta-avustusta, mutta myöhemmin kunta avusti vain urheiluseuroja. Niinpä perustettiin urheiluseura Salonsaaren Soutu, joka järjesti vuosittain saaren ympärisoutuja.

Soudut loppuivat aikanaan, mutta yhteisten kesätapahtumien järjestämistä jatkettiin. Paikallinen historia on ollut vahvasti mukana tapahtumissa.

- Muun muassa kylän palon satavuotishistoriaa vietettiin vuonna 1997 kylätapahtumana. Palon jälkeen iso osa taloista rakennettiin uudelleen. Järjestimme myös Keinumäen kierroksia kylän keskellä säilyneellä käsityöläismökkien alueella, Sippel kuvaa.

Keinumäen mäkitupalaisalue on nykyään suosittu ja täyteen rakennettu kesämökkikeidas.

Kyläjuhlat toimivat myös vakituisten asukkaiden ja kesämökkiläisten tapaamistilaisuutena. Vapaa-ajanasutus on Salonsaaressa vakiintunutta, sillä mökit siirtyvät yleensä suvussa, eikä uusia tontteja ole enää tarjolla.

Kesäinen kohtauspaikka on myös muutaman vuoden toiminut kioski.

- Kesäkioski on tervetullut palvelu kylälle, jolla on eri aikoina ollut jopa kolme kauppaa, kaikki vieläpä yksityisiä. Niistä viimeisin toimi 1970-luvulla, Rauno Sippel kertoo.

Talkoohenki elää Salonsaaressa ja Salon kylällä. Viimeisin voimainponnistus, Salon mailla ja vesillä -kyläkirja ilmestyi tässä kuussa.

Rauno Sippel oli yksi jäsen teosta valmistelleessa kahdeksanhenkisessä perinne- ja historiatyöryhmässä.

- Aikoinaan kerätty aineisto kylän tarinoista on kirjassa tallella.

Oman talonsa historiaan liittyen Rauno Sippel kertoo Saimi Nietosvuoresta, joka viljeli paikalla vihanneksia ja kävi niitä linja-autolla myymässä Lahden torilla.

Yritteliästä väkeä ja viljelystä on Salon kylällä edelleenkin.

Salonsaaressa työtä tekevät maanviljelijät ja muutamat yrittäjät, muutoin käydään työssä lähitaajamissa, Vääksyssä, Heinolassa ja Lahdessa.

Leena Johansson
leena.johansson@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi