Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Artjärvellä opetellaan olemaan Orimattilan kylä

Maija ja Pekka Patamäki ovat asuneet yhdessä Artjärvellä vuodesta 1967 (Kuva: ) Kuva: Juha Tanhua

Artjärvi on pian kaksi vuotta kuulunut Orimattilan kaupunkiin, mutta artjärveläiset vaalivat perinteistä kyläajattelua.

Vanhempi väki on vakaasti sitä mieltä, että Artjärvi-nimistä kylää ei ole ollut koskaan olemassakaan.

- Sen sijaan ovat kirkonkylän lisäksi Hietana, Villikkala, Hiitelä, Homeno ja myös pienempiä kyläyhteisöjä, kertoo aktiivinen artjärveläinen, kyläjohtokunnan varapuheenjohtaja Maija Patamäki.

Tarkkaa on myös Maija ja Pekka Patamäen oman kotiosoitteen määrittely.

- Meidän talomme sijaitsee Kinttula-Hiitelässä, mutta Kirkkotien toinen puoli kuuluu kirkonkylään, Patamäet valistavat vierailijaa.

Kyläajattelu säilynee Artjärvellä vielä pitkään, mutta toisaalta sitä pyritään vähitellen purkamaan ja kehittämään enemmän yhteistä toimintaa.

- Liittyminen Orimattilaan on minun mielestäni kasvattanut me-henkeä. Ollaan artjärveläisiä niin kauan kuin itse halutaan. Ei täällä voi ajatella, että kaupunki tekee asioita puolestamme. Sitä saa kauan odottaa, Maija Patamäki pohtii.

Itse tekemisen esimerkkinä on Artjärven kunnan aikanaan järjestämä suosittu ikäihmisten jumppa.

- Ensimmäisenä Orimattilaan kuulumisen talvena se vielä jatkui, mutta tänä syksynä ei alkanut lainkaan. Kaupunki perusteli lopettamista ohjaajapulalla.

Niinpä Maija Patamäki päätti itse vetää jumppaa vapaaehtoistyönä.

- Myös liikuntahallin hintojen nousu ja hallin sisäänpääsyn muuttuminen sähköiselle ovikortille harmittavat etenkin iäkkäitä liikuntapalvelujen käyttäjiä.

Paljasjalkainen artjärveläinen Maija Patamäki on kotoisin kymmenen kilometrin päästä nykyisestä kodistaan, Metsäkulmalta.

Äidin suku on artjärveläisiä 1600-luvulta asti, isä tuli Hartolasta 4-vuotiaana. Ja Maija-tyttären puoliso löytyi myös Artjärveltä.

- Nuorisoseura toi meidät yhteen, siellä tapasimme Pekan kanssa tanhun merkeissä.

Patamäkien omakotitalo Kirkkotien varressa on rintamamiestontilla, jonka Maija Patamäen täti sai hankkia toimittuaan lääkintälottana sodan aikana.

- Toinen tätini asui taloa, kun muutimme aluksi yläkertaan vuonna 1967. Lähes koko naimisissaoloajan olemme siis tässä asuneet, Maija Patamäki selvittää.

2500 neliön puutarhatontilla on menestytty pihakilpailuissakin, mutta jatkossa sen hoitaminen alkaa käydä hankalaksi. Patamäet harkitsevatkin parhaillaan, kuinka kauan talossa vielä asutaan.

- Päätös voi tulla vuosienkin päästä, harkitsemme asiaa tarkkaan. Lapsilla on omat perheensä ja elämänsä Nastolassa ja Lahdessa, joten jossain vaiheessa paikka voi mennä myyntiin, Patamäet pohtivat.

Artjärvi on pariskunnalle mieluisa asuinpaikka, jossa naapuruston kanssa välit ovat hyvät.

- Normaalia kanssakäymistä, katsotaan palaako naapurissa valot. Nykyisin ei enää poiketa naapuriin ennalta ilmoittamatta, jokaisella on omat kiireensä, sanoo Maija Patamäki, jonka omakin kalenteri täyttyy jos mahdollista enemmän kuin työvuosien aikaan.

Aiemmin Patamäki teki kolmivuorotyötä läheisessä vanhainkodissa, nyt kiireisenä pitävät sekä kyläjohtokunnan että eläkeläisjärjestön velvollisuudet.

- Eläkeläisten puheenjohtajuudesta luovun 2013 alussa, mutta ei se pesti kauas lähde, sillä mieheni jatkaa tehtävässä, Maija Patamäki nauraa.

Eläkeläiset ovat Artjärvellä aktiivisin toimiva järjestö, jolla on toimintaa viikoittain.

- Myös nuorisoseurat, maamiesseura, maatalousnaiset, kotiseutuyhdistys, 4H-yhdistys, hevoskasvattajat, Kirkonmäki-seura ja Hiitelä-seura, vain muutamia mainittuina, toimivat. Heinäkuussa järjestettävät Artjärvipäivät ovat yhdistysten yhteisesti järjestämä tapahtuma.

Vuorenmäen kesäteatterissa ensi kesän näytelmän harjoitukset alkavat heti tammikuussa. Ensi kesänä Komisario Tähtisen tarina kasvaa trilogiaksi, kun teoksen kolmas osa saa ensi-iltansa.

Artjärveltä käydään töissä lähikaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla. Kylässä asuu ja sinne on muuttanut lapsiperheitä niin, että Vuorenmäen koulua käy satakunta oppilasta.

Tieyhteydet ovat hyvät, tunnin matka Helsinkiin, ja asuinpaikkana Artjärvi on rauhallinen kaikenikäisille.

- Muualta tulevat ylistävät myös Artjärven kauneutta, mutta kun on täällä ikänsä asunut, silmä ei aina sitä kauneutta huomaa, Maija Patamäki myöntää.

Petteri Ruotsalainen
petteri.ruotsalainen@mediataloesa.fi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X