Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Heinola: Paistjärven retkeilyalue

Paistjärven jylhä pirunkirkko on saanut ympärilleen laajan eräretkeilyalueen.

Paistjärven, eli Reppu-Heinolan kakkosalueen sijaan pitäisi puhua kahdesta retkeilyalueesta, sillä Niinilampi, Iso-Vuorttunen ja Pirunkirkko muodostavat oman kohteensa erotukseksi Sonnasen, Ketturiutan ja Kannaksen rannan alueesta.

Alueita yhdistävää polkua ei toistaiseksi ole, joten kulku tapahtuu maantietä pitkin. Tiemaisema on melko puuduttava, joten siirtyminen kannattaa tehdä autolla. Välimatkaa Niinilammen parkkipaikalta Ketturiutan parkkipaikalle kertyy viisi kilometriä.

Ikikuusikon salaisuus

Ikikuusirotkoon kätkeytyvä Pirunkirkko panttaa salaisuuttaan viimeiseen saakka.

Satametrisen kallionkielekkeen lippa olisi kyllin pitkä tarjotakseen suojan kokonaiselle eränkävijäklaanille tai parille täysperävaunurekalle.

Kielekkeen alta löytyy laakea kivitasanne, jonne voi virittää nuotion. Kiviholvissa on sen verran tilaa, ettei suurikaan roihu jää silmiä kirvelemään.

Retkeä edeltäneestä sadeviikosta huolimatta holvissa oli kuivia oksia, tikkuja ja sytykelehtiä. Kuivuudesta johtuen maastopalo vaanii kallion juuressa sateisellakin säällä.

Kierros Pirunkirkon koillispuolella olevassa erämaassa olisi vaatinut sadetakin ja kurahousut, joten retken kohokohta jäi näkemättä.

Erämaa on tutkimisen arvoinen, aluetta paremmin tuntevien mukaan helmi lajissaan. Tällä alueella on kuitenkin kartta välttämätön.

Asumaton alue

Autokyyti Niinilammelta Ketturiutalle vie pari minuuttia.

Ennen parkkipaikalle tuloa tie kulkee hyvän matkaa Sonnasen järven rantaa pitkin. Järveä on väitetty Etelä-Suomen toiseksi kirkkaimmaksi, joten uimapaikkana se on vertaansa vailla.

Uimapukua Paistjärven retkeilyerämaahan ei tarvitse kantaa, sillä asumatonta rantaa riittää toistasataa kilometriä. Maata retkeilyalueella on peräti 700 hehtaaria ja vettä 200 hehtaaria.

Näissä ympyröissä ihminen kutistuu pieneksi. Alue sietää suurempaakin retkeilyä menettämättä rauhaansa. Useiden tuntien samoilun aikana törmäsimme vain yhteen retkeilijään.

Rakentaminen alkanut

Vaikka alue on varsin uusi, Ketturiutalle on tehty nuotio- ja taukokatos. Retkeilyalueelle on myös rakennettu puu-wc:t sekä levähdyspenkkejä.

Kuijärvellä ja Saarijärvellä odottaa yhtä hieno erämaaelämys kuin Iso-Vuorttusella. Retkeilijä irtoaa aikataulusta, ihmisen aiheuttamaa taustamelua ei kuulu.

Paistjärven retkeilyalue on Etelä-Suomen oloissa merkittävä retkikohde, kun polkuverkko, tulentekopaikat, levähdyskatokset, vessat, viitoitukset ja infotaulut saadaan kuntoon kauttaaltaan.

Metsähallitus on luvannut pitää jokamiehen oikeudet voimassa ja rajoittaa hakkuut minimiin. Jopa alueen läpi kulkeva moottorikelkkareitti aiotaan sulkea. Tavoitteena on retkeilypainotteinen luonnonsuojelualue.

Kalastus sallittu

Kalastus on sallittu luvan lunastaneille. Järviin ei kuitenkaan istuteta arvokaloja vaan kanta säilytetään luonnonmukaisena. Alueen ainoaksi leirintäpaikaksi on varattu Saarijärven ranta Ketturiutan kohdalla.

Reppu-Heinola kakkonen saa ilman muuta pluspisteet maisemien vaikuttavuudesta, siisteydestä ja liikkumisen helppoudesta. Myös varustus alkaa olla huippuluokkaa.

Saavutettavuudesta Paistjärvelle on vaikea antaa pistettä, sillä retki on Lahden seudulta täysin henkilöauton varassa. Reitti Heinolan moottoritietä Paason liittymän kautta on pitempi, mutta nopeampi.

Heinolan seudulla ja lähikunnissa asuvat toki voivat nauttia retkeilyalueesta myös polkupyörän avulla. Edestakaista matkaa kertyy Heinolaan noin 70 kilometriä.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi