Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Joulu

Postitonttu Elina nyyhkii usein joulupukille tulleita kirjeitä lukiessaan – pukilta kysellään myös vinkkejä parisuhdeongelmiin

Joulupukin pääpostiin tulee joulukuussa 30 000 kirjettä päivässä.

Postitonttu Elina herkistyy usein joulupukille tulleita kirjeitä lukiessaan. Kuva: Chiméne Bavard

Miltä tuntuisi noutaa arkinen postipaketti tontulta? Napapiirin lähellä asuvat sen tietävät, sillä heidän postitoimistonsa on samalla Joulupukin pääposti. Siellä kaikkia asiakkaita palvelevat vuoden jokaisena päivänä punaisiin pukeutuneet tontut. Yksi heistä on kymmenen vuotta postitonttuna toiminut Elina, joka elää muiden tonttujen kanssa joulukuussa vuoden kiireisintä aikaa.

– Joulukuussa pukille tulee päivittäin noin 30 000 kirjettä. Perinteisten kirjeiden määrä on pysynyt pitkään samana, vaikka sähköiset viestintätavat ovat lisääntyneet. Kirjeitä tulee ympäri maailmaa, Elina-postitonttu kertoo.

Viime vuosina kirjeitä on tullut erityisen paljon Puolasta, Italiasta ja Kiinasta. Kirjeiden sisältö ei ole muuttunut, mutta lasten toivelistoissa on vaihtuvia trendejä.

– Nyt toivotaan paljon elektronisia juttuja, kuten puhelimia ja tabletteja. Kirjat ja legotkin ovat aina suosittuja, postitonttu tietää.

Pajakylän liitutaululla kerrotaan, että joulupukki on saanut kirjeitä jo ainakin 199 eri maasta. Kuva: Chiméne Bavard

Myös pukki saa lahjoja

Lahjatoiveiden lisäksi varsinkin aikuiset kirjoittavat joulupukille omia kuulumisiaan tai kyselevät vinkkejä. Aasialaiset opiskelijat toivovat joulupukilta voimia ja jaksamista opiskeluun. Toiset haluavat ohjeita parisuhdeongelmiin. Pukille on joskus tullut myös hääkutsuja.

– Kirjeiden lukeminen on mahtavaa. Tunnen usein sydämessäni läikähdyksiä ja jopa kyynelehdin, kun luen ihmisten kirjoittamia tarinoita elämästä. Joulupukki on monille hyvyyden symboli, Elina kuvailee.

Postitontun työhön kuuluu myös postin asiakkaiden kaikenlainen palvelu. Joulupukin pääpostilta lähetetään päivittäin useita joulutervehdyksiä ympäri maailmaa. Kortteihin voi saa Joulupajan oman postimerkin lisäksi uniikin leiman.

5663115.jpg

Lahjoja jakava joulupukki saa itsekin paketteja, joista osa on pääpostin vitriineissä nähtävillä. Hiljattain pukki sai suomalaistytöltä itse tehdyn shakkipelin. Joulupukki arvostaakin itse tehtyjä lahjoja, kuten villasukkia. Toinen suosittu lahja on parranajosetit.

– Moni on lähettänyt joulupukille partateriä tai -koneita, jotta pukki voisi kesäksi lyhentää partaa, postitonttu kertoo.

Joulutervehdys

Miljoonia kortteja

Joulupukki on vastaanottanut kirjeitä vuodesta 1985, niitä on tullut yhteensä noin 20 miljoonaa.

Joulupukki ja porot -postileima on ollut käytössä vuodesta 2002.

Joulupukki on saanut kirjeitä noin 200 eri maasta.

Joulupukin pääpostista lähetään vuosittain noin 2 miljoonaa korttia.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi