Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Joulu

Jäikö joulukinkusta tähteitä? Tee niistä huippukokki Tomi Björckin kinkkupaistosta

Lahtelaislähtöisen huippukokin Tomi Björckin reseptillä taiot kinkusta maistuvaa Björckin kinkkupaistosta. Kuva: Pertti Louhelainen

Onko jääkaapissa vielä kinkun tähteitä, jotka eivät enää maistu? Tai ruokakaapissa pipareita, jotka ovat vaarassa unohtua kaapin perälle?

Jouluna syömättä jääneitä ruokia voi hyödyntää uusien herkkujen raaka-aineina.

Lahtelaislähtöisen huippukokin Tomi Björckin reseptillä taiot kinkusta maistuvaa Björckin kinkkupaistosta.

Viimeiset joulusta jääneet piparkakut voi hienontaa keksitikkaritaikinaan. Tikkareiden ainesosat ovat yksinkertaiset: piparkakkuja, täytekeksejä ja tuorejuustoa. Tikkaripallot kannattaa jäähdyttää hyvin ennen suklaalla kuorruttamista, jotta pallot eivät ala putoilla tikuista kesken työn.

Salaattiin voi sekoittaa joulupöydästä yli jääneitä herkkuja, esimerkiksi juustoja, pähkinöitä ja hedelmiä. Salaatti saa kirpeyttä pikapikkelöidyistä porkkanasiivuista.

Jos joulusta on jäänyt porkkanasosetta, sitä voi hyödyntää sämpylätaikinan pohjana.

Björckin kinkkupaistos

300 g kinkun paloja, noin 2 cm kokoisia jämäpaloja

8 dl kypsää perunaa kuutioina

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl voita

2 dl ruokakermaa

0,5 ruukullista ruohosipulia

suolaa

pippuria

1. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai kasarissa, lisää kinkunjämät ja ruskista.

2. Lisää perunat ja voi, ota niihin myös kevyt ruskistus.

3. Lisää kerma ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää ruohosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kuva: Katja Luoma

Piparkakkutikkarit

15 kappaletta

150 g piparkakkuja

75 g vaniljatäytteisiä suklaakeksejä (esimerkiksi Domino tai Oreo)

150 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g valkosuklaata

50 g tummaa suklaata

15 kakkutikkaritikkua

1. Jauha piparkakut ja täytekeksit tehosekoittimessa hienoksi muruksi.

2. Sekoita keksimuru ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Pyörittele 15 tasakokoista palloa, tökkää niihin kakkutikkaritikut ja laita jääkaappiin kylmenemään noin puoleksi tunniksi.

3. Sulata valkosuklaa mikroaaltouunissa kymmenen sekunnin sykleissä, kunnes suklaa on sulanut kokonaan.

4. Kasta keksipalloja valkosuklaassa ja laita jääkaappiin jähmettymään. Saat tökättyä tikut pystyyn sokerilla täytettyyn lasiin.

5. Kun valkosuklaa on jähmettynyt, koristele pallot sulatetulla tummalla suklaalla.

Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Värikäs porkkanasalaatti

(4 annosta)

4 oranssia porkkanaa

4 keltaista porkkanaa

4 punaista porkkanaa

1 dl omenaviinietikkaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

0,5 sitruunan mehu

0,5 rkl vaaleaa siirappia

150 g roomansalaattia

80 g babypinaattia

ruukku villirucolaa

200 g viinirypäleitä

150 g sinihomejuustoa

2 appelsiinia

100 g cashewpähkinöitä

1. Kuori kaksi oranssia, kaksi keltaista ja kaksi punaista porkkanaa. Suikaloi ne pitkittäin ohuiksi siivuiksi esimerkiksi kuorimaveitsellä. Sekoita kulhossa omenaviinietikka, suola, sokeri, sitruunanmehu ja vaalea siirappi. Upota porkkanasiivut nesteeseen ja laita jääkaappiin tekeytymään muun salaatin valmistuksen ajaksi.

2. Revi roomansalaatti, nypi joukkoon rucolan lehdet ja lisää babypinaatti. Kuori loput porkkanat ja vuole ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä. Sekoita salaatit ja porkkanat keskenään.

3. Halkaise viinirypäleet ja lisää salaattiin. Kuori appelsiini ja leikkaa lohkoiksi. Murenna sinihomejuusto salaattiin.

4. Paahda pähkinöitä kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes pähkinät ovat ottaneet väriä. Lisää salaattiin.

5. Lisää pikkelöityneet porkkanasiivut salaattiin ja kaada joukkoon vähän etikkalientä.

Porkkanasämpylät

(18 sämpylää)

5 dl porkkanamehua (tai vedellä laimennettua porkkanasosetta)

2 tl suolaa

1 tl sokeria

1 pss (11 g) kuivahiivaa

3 dl porkkanaraastetta

noin 14 dl vehnäjauhoja

0,5 dl rypsiöljyä

1 rkl vaaleaa siirappia

2 rkl vettä

1. Lämmitä porkkanamehu 42-asteiseksi. Lisää suola ja sokeri.

2. Yhdistä kuivahiiva muutamaan desilitraan jauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää porkkanaraaste.

3. Lisää jauhoja taikinaan pari desilitraa kerrallaan. Kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista, lisää öljy, ja jatka jauhojen vaivaamista mukaan taikinaan.

4. Anna taikinan kohota liinan alla tunti.

5. Jaa kohonnut taikina 18 osaan ja pyörittele osat sämpylöiksi. Jätä kohoamaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille leivinliinan alle 30 minuutiksi.

6. Sekoita siirappi ja vesi lasissa ja valele sämpylät seoksella. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi